writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

Het schrijven van een filmverhaal

Forum : mededelingen oud

thepuppy15/5/2007 - 22:59
Hoi,


Een paar maanden geleden had ik ook zo een cursus gevolgd, echt leuk hoor.
Je leert natuurlijk veel bij.
Het maakt niet of je nu 20 vellen schrijft of ééntje.
Het belangrijkste is wat je schrijft en dat komt tot uiting op deze site.
Dan mag het nog brol zijn of ik weet niet wat.


Groetjes

fenk15/5/2007 - 18:56
Ongeveer twee jaar geleden kreeg ik het in mijn bol om een filmverhaal te schrijven. Ik werd lid van
www.scenaristengilde.be, leerde het verschil tussen een "treatment" en een "scenario", las boeken over de structuur van een filmscript (wist u dat 1 pagina in een scenario overeenkomt met 1 filmminuut?), bezocht de filmmarkt op het filmfestival in Gent, had gesprekken met obscure regisseurs, deed mee aan een wedstrijd van vtm,...
Gelukkig (niet in het minst voor mijn gezin) is deze bevlieging overgevlogen. Ik weet nog altijd niet waar mijn leest is, maar deze schoenmaker had duidelijk niets te zoeken in het filmwereldje.
Waarom val ik jullie hiermee lastig?
Wel, ik meen dat enige kennis van scenarioschrijven ook het schrijven van kortverhalen of romans ten goede komt. In een film is er namelijk geen auteur die de lezer informatie geeft of vertelt wat iemand denkt (een vervelende "off screen"-stem buiten beschouwing gelaten, want dat is vals spelen). Het is een interessante schrijfoefening om alle informatie via handelingen van personages, visuele impressies of dialogen aan de lezer te geven.
Ik ben voor mijn volgend boek zelfs gestart van een filmscenario, waarbij ik eerst alle scenes opgesomd had, en dit gaf me een comfortabele structuur om te schrijven.

Natuurlijk, het boek is beter dan de film, en een schrijver kan een meerwaarde geven door af en toe dieper te graven. Maar toch... door de juiste acties of handelingen te tonen kan je ook veel kwijt over de gevoelens van de personages.

Ik wou het gewoon even kwijt, ga desnoods eens naar bovenstaande site.
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .