writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

engagement tot eerlijk feedback.

Forum : mededelingen oud

DeKo7/3/2007 - 18:54
10 per week? Dat is geen probleem, lukt normaal altijd. Lezers, tja geen idee waarom mensen werkjes van je gaan lezen en andere dan niet. Er zijn hier mensen met monsterscores omdat deze enorm gelezen worden. (vermoedelijk omdat zij er ook veel tijd in investeren om te lezen, dus terecht) Ik kan niet klagen maar van zo een aantal lezers kan ook ik alleen maar dromen. Nu, dat is wel leuk, maar geen streefdoel. Ik lees en schrijf om mijn gemak verder, wie lezen wil leest en feedback zal ik ook geven. Ik moet wel toegeven dat het niet altijd mogelijk is om erg gestaafde feedback te geven. Een gedicht geef ik een goed en een ander een uitstekend, dat kan ook gewoonweg te maken hebben met het gevoel dat het mij geeft... Eerlijk is mijn feedback in elk geval altijd... soms wat explicieter dan anders...
Enfin soit, ik doe verder zoals ik bezig ben volgens de tijd die ik ter beschikking heb.
jbrouns7/3/2007 - 10:58
Juist vanwege het interessante systeem van fb hier en vooral in de hoop op goed gestaafde opbouwende kritiek, zodat ik er wat van kan leren en er hopelijk beter door ga schrijven, heb ik me lid gemaakt van deze site. Ik ben dan ook af en toe teleurgesteld wanneer iets dat ik plaats amper gelezen wordt, aan een goed geargumenteerd 'niet goed' heb ik veel meer. Natuurlijk merk ik wel dat in het algemeen mijn werkjes meer gelezen worden door degenen van wie ik zelf de werken lees. Dat is menselijk. Ik probeer zoveel mogelijk te lezen en zinvolle fb te geven. Van kritisch lezen steekt men ook veel op ivm het schrijven! Maar ik geef toe dat ik moeite heb om slechte kritiek te geven, een beetje uit angst dat ik kwets. Schrijver en criticus zijn dan ook twee verschillende disciplines. Maar goed, bij deze engageer ik me (als dat niet al het geval was) naarmate een fulltime job, renovatie, avondschool en een puber thuis het toelaten.
Louisaatje6/3/2007 - 16:08
Voor RolandBergeys

naar aanleiding van fb Stierarena

Ik heb me misschien wat te bondig uitgedrukt, vandaar deze korte nuancering: poëzie hoeft echt niet over grote gevoelens te gaan, maar het is wel het medium bij uitstek om het daarover te hebben. Andersoortige gedichtjes kunnen best, maar ik vind - en dat is heel persoonlijk - ook mensen als Herman De Coninck op hun best als ze wat diepgaander graven. Wat niet wegneemt dat ik veel respect hebben voor mensen die luchtige,kluchtige woordenpracht produceren. Zelf kan ik het niet, dus mijn waardering is supergroot. Ik merk wel dat mijn lezers uiteindelijk een gedicht altijd hoger waarderen- ook al is het stilistisch minder sterk- als het appelleert aan die grote verhalen en emoties. Hopelijk heb ik nu een en ander rechtgezet en is mijn fb nu in overeenstemming met de verlangens dienaangaande op dit forum. Steeds de uwe (lezer)
erinneke6/3/2007 - 15:12
Als er een lijst is, wil ik bij deze meegeven dat ik geheel opensta voor correcte en eerlijke feedback. Ik heb geen lange tenen, dus niemand hoeft zich zorgen te maken, dat hij er per ongeluk op zou kunnen gaan staan. En ik ken de regels der subtiliteit en tracht dus elke feedback te ondersteunen en verwoorden op een manier die iedereen in zijn waardigheid laat. Ik geef nooit "niet goed", ook al zou ik dat vinden, omdat ik zo'n score pijnlijk en altijd onterecht vind, het blijft de subjectieve mening van een leek. Maar daarenbuiten engageer ik mij zonder twijfel tot eerlijke feedback.
SabineLuypaert27/2/2007 - 20:38
ik schrijf me ook in op de lijst. Niet dat er enige verandering zal komen in moijn manier van fb geven of krijgen. Ik reageer altijd onmiddellijk na het lezen van de betreffende tekst en tracht toch altijd aan te geven wat me raakte of wat niet (smile) en ik ben altijd heel errug blij als mensen een foutje vissen bij mij want daar ben ik ook prakkizerend recidivist in (smile)
ivo27/2/2007 - 19:32
Stormvonk, bij mag je echt eerlijk je mening geven, ik heb liever dat men zegt het is 'slecht' en ook zegt waarom, dan dat men het gedicht of verhaal in de bomen prijst maar dat het op niets trekt. Ik kan hier echt wel tegen.
Maar ik denk wel dat je eerlijk je fb naar me richt ..
stormvonk27/2/2007 - 18:55
Je mag mij altijd afbreken als je het niet goed vind hoor, bij sommige schrijvers doe ik dat niet meer omdat ze blijkbaar niet zo goed tegen slechte fb kunnen, dus negeer ik die maar, behalve als het echt goed is, ik weet't, ik zou consequent moeten zijn maar dat is niet zo gemakkelijk. Maar bij ieder die zijn naam hier opzet wil ik wel een extra inspanning leveren.
Vlinderman24/1/2007 - 03:00
Ik sta nog steeds achter mijn eerdere posting hier. Met naam en toenaam, trouwens!
freke16/1/2007 - 01:48
Ik sta er volledig voor open, zonder een greintje boosheid of wrok
verf16/1/2007 - 01:39
soms lees ik iets en vind ik er geen woorden voor, in feite vindt ik dat iemand die iets schrijft al zo positief, dat ik dan een waardering geef
en ik waardeer ieder woord die ik als fb krijg dank U
Vlinderman30/10/2006 - 02:24
Oh ja, ik wil en ik zal hier ook meer FB geven, per week, naargelang mijn tijd.
Vlinderman30/10/2006 - 02:23
Inspiratie, daar heb ik hopen van, tijd, dat is wat minder. En een deftig functionerende pc is helemaal mijn natte droom. Ik wil hierbij al die mensen die komen lezen én reageren graag bedanken. En vergiffenis vragen, dat ik zo weinig tijd nog vrijmaak voor hun eigen werk. Sinds dag één van deze site (denk ik toch, het kan ook dag twee of drie zijn geweest) heb ik er mij aan gehouden alle dichtwerken van ieder lid te lezen en te beoordelen, op een volgens mij door ervaring bekomen wijze. Waar ik zelf voelde dat ik het misschien wat te streng beoordeelde, heb ik mijn e-mailadres meegedeeld (zoals dat op mijn profiel ook vermeld staat). De reacties die ik daarin soms te lezen kreeg, maakten me duidelijk dat de tijd van mijn 'insteek' op een gedicht niet altijd overeen kwam met wat de schrijver/dichter eruit haalde. Dat heeft me mezelf doen inhouden, noem het maar afhaken.
Zelf sta ik nog altijd open voor 'eerlijke' feedback. Graag zelfs, wat ik hier post, is immers nog nooit gepubliceerd, en kan dan ook als dusdanig nog bijgewerkt worden. Iedereen kan nalezen hoe ik op suggesties en reacties inspeel om mijn dichtsels te verbeteren. Echter, wat doe ik hier anders dan wat laten lezen in de hoop mezelf te verbeteren? En als ik werk en samenwoon, kan het dan zijn dat ik wat minder tijd heb om vele anderen te lezen en te beoordelen, en het ook niet leuk vinden dat ik daar dan weinig leuke reacties op krijg? Soms zelfs op de man?
We menen het goed, echt wel, maar niet allemaal niet even goed, en niet even effectief. En dat is voor mij ook een waarheid, eentje die ik op vele sites ervaren heb. Maar daarom laat ik het nog niet te posten wat op mijn scherm verscheen.

groet,


Frans V.
RolandBergeys21/10/2006 - 10:26
Tja, ik denk dat alles zowat gezegd is, neen? Het al dan niet waarderen van fb ligt blijkbaar heel persoonlijk. Elders lees ik dat er een soort vriendenkliekjes bestaan, heb niet echt dat gevoel. Je valt overigens wel 'ns in de stijl van een ander schrijver, en dat geldt dan meestal voor meer dan een van zijn werken. Logisch dat je die dan telkens leuk vindt.

Lees ook over zedenprekers, over mensen die zeggen dat anderen er de ballen van verstaan wanneer ze op hun taalfouten gewezen worden, spijtig op zich dat fb geven zulke reacties teweegbrengt.

We zitten immers op een schrijverssite, niet iedereen vindt iedereen goed, alleen kom je dat hier ook te weten, en daar moet je uit leren. Stel, dat een uitgeverij een boek van je uitgeeft, dan ken je de (hopelijk talloze) lezers ervan nooit persoonlijk. Weet je ook niet of ze je boek koesteren, of het gewoon in de prullenmand werpen, daar waar een uitgever het eerst wel goed genoeg vond. Alles is zo relatief. Hier kom je jezelf wel 'ns tegen, dank zij anderen die je op je fouten wijzen. Is en blijft geweldig!
mistral21/10/2006 - 09:46
sorry; boven het kader:

Ontdek hoe deze website voor u als schrijver een stap kan zijn naar het succes, of hoe u daar als lezer bepalend voor kan zijn.

mistral21/10/2006 - 09:44
met lezen bedoelde ik wel: ook feedback geven. Hoe kunnen we anders iets bijleren van andere schrijvers. Kijk eens op de startpagina van writehistory naar de slogan in het middenkader.
DensPowells21/10/2006 - 01:41
Tussen lezen en feedback geven, ligt echter wel een gigantisch verschil. FB geven vergt kritisch denken, niet een lezende geest, maar een verkennende geest.
mistral20/10/2006 - 18:49
ik vind het niet meer dan normaal dat wie een gedicht post er een erezaak van maakt ook de gedichten van anderen te lezen. Waarom schrijf je je anders in op een schrijverssite, als je enkel maar wil "gelezen" worden.

Feitelijk is het een natuurlijke zaak om anderen te lezen als je zelf schrijft, ik moet me daar niet voor "forceren".
DensPowells20/10/2006 - 14:51
Ik bedacht net. Als de ge-intekenden allemaal toestemmen om feedback te geven en te krijgen, is het voor mij eigenlijk ook geen probleem om op gedichten feed back te geven. Dit wilde ik nog toevoegen, aan mijn domme post van hiervoor.
rinka20/10/2006 - 14:47
hey, we zullen dit anders doen in het item "feedbackcharter" bij fb en punten?
daar kan iedereen dan intekenen.
to get it over and done with.
en dan terug to the point te komen.
(ik hou toch zo van het Nederlands)
kapiteinsebbos20/10/2006 - 14:46
Ik geef graag feedback en word graag gelezen.
Al heb ik moeite om niet goed te geven en te krijgen.
Een gedicht is nog altijd een indruk of een beeld dat de dichter verwoordt, een slecht gedicht bestaat voor mij niet of nauwelijks

ik probeer zo veel mogelijk te lezen, maar het ontbreekt me aan inspiratie om steeds iets zinvols te noteren onder het gedicht.

ik doe misschien aan favoritisme want ik lees bijna altijd van dezelfde auteurs, maar ieder heeft een voorkeur!

en, ik kan leven met niet goed maar ik kan niet leven dat men het niet kan argumenteren!
DensPowells20/10/2006 - 14:43
Count me in. Gedichten doe ik liever niet, maar eventueel wel. (de mijne mogen altijd becommentarieerd worden)

DensPowells.
mariagarquez20/10/2006 - 14:21
De kip moet het zowat kotsbeu zijn steed eieren te leggen die geen kuikens worden. Daarom dit initiatief.
Ik stel voor dat al diegenen die geïnterreseerd zijn in eerlijke, opbouwende, kritische kritiek zich via dit forum bekend maken en zich op deze manier engageren om:
-regelmatig andere schrijvers te lezen (probeer er toch een tien per week minimum).
-ze eerlijk te beoordelen.
-mensen steeds met respect te behandelen.
-feedback van anderen te accepteren, ook al is die niet steeds possitief. Weerwoord kan nog altijd natuurlijk.
-niet-respect van dit chartertje aan anderen te melden.

Als eerste zet ik mijn naam op deze lijst:

Gyssens David alias Mariagarquez.
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .