writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

Schuilnamen

Forum : mededelingen oud

muis9/4/2007 - 21:20
Een schuilnaam om werk en privé zo goed mogelijk gescheiden te houden. Om het nogal cru te zeggen, ik ben 2 personen. (niet schizofreen).
Enerzijds de leidinggevende, gestructureerde, probleemoplossende, serieuze Mady en anderzijds de chaotische, creatieve Muis. Muis past niet in mijn werk en andersom ook.
Dat is het.
Groetjes
ivo21/3/2007 - 21:08
idd het is soms heel moeilijk om je al inlevend in een situatie te uiten, vaak krijg je dan dezelfde reactei als de acteurs die in soaps spelen. Ook zij worden met hun rolnaam aangesproken en wensen hen ook het allerbeste toe ....
Maar anderzijds is het wel zo dat als je heel beklijvend schrijft je als lezer niet weet, wat is echt en wat is fake, vooral als het verhaal zo 'echt' lijkt, is het dan moeilijk om die realiteit toch nog als fake te moeten zien.
erinneke21/3/2007 - 13:29
Ik heb een schuilnaam gekozen omdat mijn voornaam nogal ordinair is en meestal al in gebruik op sites, fora etc (katrien) en mijn achternaam eraan vastplakken vond ik te lang. Geen zin om dat elke keer te moeten typen bij het aanmelden.
Erinneke is een afkorting van mijn naam, katerinneke en dan de kat laten vallen. In het profiel heb ik mijn voornaam en initialen gezet, maar wie het wil, vindt mijn achternaam in mijn zusje haar profiel. Ook daar is het pure luiheid, geen andere redenen...
En erinneke is heel snel te typen...

Katrien
fenk21/3/2007 - 11:51
Dat is waar, An, je moet veel kunnen verdragen, en een schuilnaam biedt nauwelijks bescherming. Wat niet wegneemt dat we de mensen moeten blijven opvoeden, hoe aanmatigend dit ook klinkt. Daarom kunnen we niet genoeg herhalen, zelfs op een schrijverssite:
Het personage in een fictief verhaal (zelfs de ik-persoon) is niet dezelfde als de mens die het schrijft!

(als ik morgen een verhaal schrijf van iemand die slecht nieuws krijgt van de dokter, durf ik wedden dat ik feedback krijg met "sterkte"; beangstigend)
Vansion21/3/2007 - 10:11
Schuilnaam of niet, als je fictie schrijft, moet je leren verdragen dat je geïdentificeerd wordt met je schrijversstem, erger nog, met je ik-personages. Soms is dat verdomd confronterend.
lilKim5/2/2007 - 13:36
Mijn nick is tien jaar geleden ontstaan; mijn toenmalige vriend torende met zijn 1.90m hoog boven mij uit en vond het wel leuk om die Lil voor mijn naam te plakken en mij zo naar een van zijn favoriete artiesten te vernoemen(Lil'Kim). Ondertussen bestaan er tientallen bijnamen voor mij maar toen ik mij hier anderhalf jaar geleden aanmeldde, koos ik toch voor deze nick.
Achteraf bekeken vind ik het een naam die goed bij me past: Kim probeert in de echte wereld een "grote vrouw" te zijn zoals de maatschappij dat van iedereen verlangt maar in wezen is zij maar een klein, emotioneel meisje dat maar weinig betekent in deze grote wereld. Tijdens het schrijven leg ik dan ook mijzelf bloot en krijgen jullie de echte Kim te zien.
simon_stevens23/1/2007 - 17:24
Zal mijzelf hier ook eens blootleggen... :)
Simon Stevens...
Waarom niet mijn eigen naam?
Ergens ook een tikkeltje voor het mysterieuze...
Maar in de eerste plaats omdat ik van mijn zoontje hou.
Zo heb ik alsof het idee dat hij dan dichter bij me is, of gewoon bij mij.
Weet niet hoe ik dat kan uitleggen.
Als gescheiden papa zie ik hem immers niet elke dag.
Zijn naam is dus Simon.
Ikzelf heet Steven :)
En dus : Simon Stevens
Ik vond het trouwens goed klinken als pseudoniem.

groeten,
Steven
lin21/1/2007 - 15:03
Mijn nickname lin kun je spellend uitspreken en dan hoor je mijn echte voornaam: Elly-Ann.
Mijn eigen voornaam vond ik te opvallend en te lang. Lin is gemakkelijker.
Henri_Cylma21/1/2007 - 12:24
Het schrijven is een deel van mij waar weinig mensen weet van hebben.
Het is een aspect van mij en definieert niet volledig wie ik ben, dus
vind ik dat een pseudoniem niet zo'n slecht idee is.
mijn pseudoniem komt van mijn vader: Herman Cyriel.
Vlinderman19/1/2007 - 02:09
Welwelwel, hoe komt een normale mens nou aan een nick. Ik zal het kort trachten te houden. Toen ik nog jong en onbezonnen was, ging ik vaak met de gasten van het jeugdhuis mee op vormingsweekenden naar Dworp. Ik droeg dan steevast de meest waanzinnige klerencombinaties. Op een gegeven ogenblik zei één van de toenmalige voorzitters: "Gij, gij met uw zotte kleurekes op Kwartee altijd, gij zijt precies ne vlinder, allez, ne papillone." En ziedaar, Papillon was geboren. Enkele jaren later, ik ontdek het internet. En men vraagt overal om een nick (pas daarna om je echte naam, maar soit). Ik dus overal 'Papillon' ingevuld, want dat was al een soort tweede naam voor mij geworden. Via Redbox kom ik dan terecht op Het Schrijvertje. Ok, weer Papillon. En om redenen van onaangenaam achtervolgingsgedrag dacht ik dat een naamsverandering best wel eens kon helpen. Oplossing: mijn vader heette Frans van voornaam, en Papillon wou ik niet zomaar kwijt, dus waarom niet Frans Vlinderman. Zo gezegd, zo gedaan. Kurt Verwimp werd (na Papillon) Frans Vlinderman. En zoals indertijd mijn toenmalig lief ooit te horen kreeg aan de telefoon dat er geen Kurt in het jeugdhuis aanwezig was, maar wel Papillon, zo ben ik ondertussen al half vergroeid met mijn eigen nick van Frans Vlinderman, dat ik eerder zal reageren op Frans dan op Kurt. Affin, zo ongeveer dus.
ERWEE18/1/2007 - 21:15
Begonnen op een tv1-forum als Jan
Toen daar twee dagen later nog een Jan bleek te posten, overgeschakeld op Jan CJMD
Tijdje weg gebleven, nadien nieuwe intrede gedaan als R.W. - de PDG van Jan CJMD
Via een ander forum werd dat door toedoen van een ander lid Absolutt Erwee.
Heb daar ook wel enkele stukjes gepleegs, maar 't was geen echte schrijverssite.
De ERWEE heb ik dan maar behouden om binnen deze wereld mijn boontjes te doppen.

Eenvoudig niet?
fenk16/1/2007 - 17:54
Wel punster, klik op mijn profiel en lees mijn voornaam, en verzoen u dan maar vlug met de uwe. Alles kan erger.
Mark_Vandis16/1/2007 - 17:52
Ben gewoon wat gaan puzzelen met mijn naam

Van Dam Kris=Mark Vandis

Groetjeuuuus :-)
mariagarquez16/1/2007 - 17:28
Ik ben een trage. Toen ik me inschreef op deze site dacht ik dat een pseudoniem verplicht was. Aangezien ik dat aanvankelijk niet verwacht had was ik te onvoorbereid begonnen aan de invuloefening van mijn persoonlijke gegevens. Op het moment dat ik vaststelde dat ik moest kiezen voor een gebruikersnaam kwam het in me op om wat met de letters van een naam van een schrijver te spelen. Omdat ik het graag exothisch wilde koos ik dan maar voor mariagarquez, zie Garcia Marquez. Wel vergat ik een letter te gebruiken. De C.
Punster16/1/2007 - 11:06
Het overkomt me wel vaker dat ik iets wil opzoeken in een woordenboek. Vijf minuten later zit ik dan een halve bladzijde verder, alsof ik een roman lees en elk woord tot in de essentie wil absorberen. Op een dag zocht ik naar de ware mening van 'punker' in een Engels-Nederlands zakwoordenboek. Iets later struikelde ik over 'punster' en hoe dat zo van toepassing op me is. Ik zie mezelf eerder als een woordenkneder - ik trek en duw woorden in bochten, bekijk ze vanuit blinde hoeken waar blijkbaar geen mens ooit in heeft willen kruipen - dan als een talentvolle schrijver. Dat laatste is wel hetgeen ik het meest verlang te worden. Hopelijk word ik voor deze visie niet neergebliksemd.

Voor mij is een schuilnaam een must, gezien ik zowat de meest irritante voornaam ter wereld heb - in een Vlaams taalgebied alleszins - en mijn familienaam is ook een van de minst poëtische mogelijk.
Ik heet wel niet Pipi Langkous maar het had toch weinig erger gekund.
Lucky9/1/2007 - 05:57
Ik voel gewoon zo. Trouwens bij mijne profiel staat gewoon mij naampje gekregen van mijn verwekkers en ben daar ook wel trots op.


Lucky Me
harmandi8/1/2007 - 17:46
Eigenlijk houd ik helemaal niet van dat anonieme, maar toen ik begon bij Writehistory, werd er om een pseudoniem gevraagd. Ik was niet bekend met nicknames e.d. en heb er geen vragen bij gesteld. Kon natuurlijk gewoon mijn naam gebruiken - Rianne - maar vond harmandi wel grappig. Het staat voor 'Harm and I' - (Harm is mijn vriend).
Op mijn profiel staat gewoon wie ik ben.
eisenik8/12/2006 - 15:53
eisenik = kinesie
ze noemde mij vroeger nen tegendraadse hyperkineet :)
feniks27/11/2006 - 15:44
Ik heb mijn schuilnaam overgehouden uit een 'vorig cyberleven'. Bovendien voel ik de ups en downs in mijn leven aan als het telkens weer opnieuw starten, een cyclus die heel duidelijk zit in de mytische figuur van de 'feniks'.
De schrijver is één van de vele personages die in mij zitten, en ik heb hem voor het gemak maar een aparte naam gegeven...
verf26/11/2006 - 16:59
een schuilnaam , mischien moet ik wel eens mijn tweede naam gebruiken , camiel ,
verf is niet alleen de eerste leters van mijn echte naam ,het groote voordeel waneer iemand in andere omstandiheden het woord VERF ontmoet ,mischien denkt men dan wel eens aan mij VERF de KLOJO
Vansion22/11/2006 - 12:36
Meer en meer vallen het (be-)leef- en het schrijfbeest in mijzelf samen. Toch liggen ze af en toe met elkaar in de clinch. Dat mondt uit in schrijfsels die ik ervaar als niet-authentiek. Want ook in fictie kun je onecht worden, bedriegen.
Ik denk dat ik koos voor een schuilnaam om mijzelf al op voorhand te excuseren voor als het weer eens niet echt genoeg is ... Om mezelf toe te laten te proberen en te groeien... Zoiets.

Er is ook een andere kant van de medaille. Heel soms voel ik mij echt 'geïnspireerd'. En kan ik niet geloven dat wat ik schrijf uit mezelf komt. Dat is ook niet zo. Een schrijfsel is soms het residu van jaren ervaring en lering. Je hebt het te danken aan anderen. Ook in die zin wil ik mij distantiëren van de schrijver in mij. Laten zien dat ik vaak meer een medium ben dan een ikje dat pent.

ivo20/11/2006 - 02:00
mijn schuilnaam is feitelijk mijn tweede naam. En is het Russchisch voor wat feitelijk mijn echte voornaam is.
Namen zijn als het ware een etiket van de fles wijn die je kraakt. Je eerste keuze is ook naar de naam die je leest, tenzij je de inhoud reeds op voorhand kent ... Maar niet altijd is het etiket de juiste wegwijzer.

Bedankt voor het ontvangst hier

Alhoewel de site wat probs heeft qua toegankelijkheid en bereikbaarheid.
zwartkopje1/11/2006 - 09:41
Hoi Roland,

Mijn 'schuilnaam' voor zover je het al een schuilnaam kan noemen is eigenlijk een nicknaam die ik ook op andere sites gebruik. Eigenlijk hoeft die hier niet (meer) aangezien ik vaak in mijn eigen teksten mijn naam gebruik, hihi. Ik zal voortaan gewoon ondertekenen met isabella.
gono29/10/2006 - 15:38
Mijn schuilnaam is gewoon de samenvoeging van de eerste 2 letters van voor-en achternaam.
't Is kort en bondig: zoals zijn eigenaar! Voordeel is dat mijn schuilnaam gemakkelijk te onthouden is.
Hij maakt deel uit van m'n leven: ik teken er zelfs documenten mee op mijn werk.Zolang het maar geen officiële zijn valt er hier niemand over.
mvg
GoNo
RolandBergeys25/10/2006 - 16:33
Dank voor jullie uitgebreide antwoorden, ik stel vast dat er meerdere goede redenen zijn om een schuilnaam te gebruiken.
messenwerper25/10/2006 - 13:04
Roland,
Om op je vraag terug te komen: de messenwerper is meer dan een pseudoniem voor mij. Het is een personage (met eigen profiel, email-adres, levenswandel,...), waarin ik volledig kan opgaan, als een acteur in zijn rol (het "masker" uit een van jouw verhalen). Mijn verhalen als messenwerper blijven in een bepaald thema en bepaalde sfeer die volledig buiten mij liggen. Zonder dat alter-ego zou ik die verhalen niet kunnen schrijven.
dichtduvel22/10/2006 - 21:47
Doe ik morgen. Doei
DensPowells22/10/2006 - 20:33
Dat's heel vriendelijk. Hoe zou't in z'n werk gaan? Mail me, vrijblijvend, maar eens. stuvio at hotmail punt com
dichtduvel22/10/2006 - 15:48
Drebddronefish heeft nog niet toegezegd, als je interesse hebt, kan je meedoen. 3 of 4 is niet zoveel verschil. We moeten het wel eens worden over het concept en welk karakter/personage elk van ons zal vertegenwoordigen. Interessant lijkt : jongeling, volwassen man, wijze man (dichtduvel ;-)) en dan de confrontatie met iemand of the opposite sex. Ik sta open voor suggesties.
DensPowells22/10/2006 - 15:35
Dat is een zeer puik idee, dichtduvel.
dichtduvel22/10/2006 - 15:04
Ik ben van plan om met 1 of meer auteurs 'dialogen' te schrijven. Ik heb zojuist drebddronefish uitgenodigd. Naar anologie met de politiek zoek ik nog een dame om aan dit project mee te werken ;-). De bedoeling is ergens te starten en te zien waar we belanden. Groetjes, Jef Dichtduvel
mistral21/10/2006 - 14:45
Ooit heb ik een kunstgroepje opgericht onder de naam Mistral, waarom toen die naam? omdat hij Provençaals klinkt met de gelijknamige schilder in gedachte, nu hanteer ik dit pseudoniem nog altijd maar eerder met de "heersende wind" in gedachte omdat wind van alle kanten kan komen, koelte kan brengen maar ook verrassende wendingen kan nemen. Heersende wind is de letterlijke vertaling van mistral, dat "heersend" is niet hautain bedoeld maar is nu eenmaal de vertaling. Waarom niet onder mijn eigen naam? niet om anoniem te blijven maar om de romantiek, het mysterieuze dat ermee gepaard gaat. Dit mysterieuze is hierbij nu om zeep natuurlijk!
DensPowells21/10/2006 - 11:57
Ik denk dat er een aantal zijn die het gewoon echt aanzien als "internetstuff", en internet is gelinkt met anonimiteit. Anderen zien het als een loskoppelen van de schrijver om vooroordelen te vermijden.

Iemand die schrijft als Jos of als Maiquoi, dat brengt sowieso al een verschil in sfeer op.
Ikzelf heb niet m'n echte naam, omdat ik geloof in "nomen est omen".

Al ben ik al afgestapt van m'n internet alter ego: Stuvio. Omdat een voor en achternaam altijd meer serieux meebrengt.
RolandBergeys21/10/2006 - 11:29
Soms vraag ik me af waarom auteurs schuilnamen kiezen. Omwille van fiscale redenen bij bekende auteurs, die niet te veel belast willen worden, om zo te zeggen. Omwille van de anonimiteit naar wedstrijdorganisatoren toe. Dat zijn zowat de redenen die ik me kan inbeelden. Zelf zie ik er zo direct geen andere. Pas op: heb daar absoluut niks tegen (wat zou ik), maar ik vraag het me gewoon af. Zelf vind ik het sowieso plezieriger om met je eigen naam op een site, een forum, onder een verhaal of gedicht te verschijnen, dan met een schuilnaam, maar misschien kan iemand me van gedacht doen veranderen. Ben gewoon benieuwd.
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .