writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

Limerick verhaal

Forum : Dichten

elpe1/5/2010 - 09:49
@ Tessy
Ik wil daar géén limiet opzetten, zolang de creativiteit van de schrijvers/dichters opwelt en zolang het binnen het kader van het verhaal blijft, denk ik dat we het verhaal zijn leven moeten laten leiden.
Op een bepaald moment zal iemand van ons er wel een slot aan maken en dan kunnen we het publiceren.

Wat denk je daarvan ?
OK
tessy30/4/2010 - 13:14
Hoeveel bijdragen zijn er gepland ? En is er een bepaalde volgorde van schrijvers of doe je het zoals bij de renga, wie inspiratie heeft schrijft ?
elpe27/4/2010 - 06:32
@ Maurice & allen

Het is maar een voorstel hé.
Ik dacht de eerste schrijver de eerste twee strofen te laten schrijven (tweemaal hetzelfde metrum), de tweede schrijver de volgende twee (tweemaal hetzelfde metrum maar anders dan het eerste) en dan een derde schrijver (of terug de eerste) de slotstrofe (met een eigen metrum) -met de pointe- te laten dichten.

Ik heb gezien dat er op de WHsite zeeeeeeer goede limerick-dichters zijn, misschien dat zij even hun idee kunnen spuien.

grtz
elpe26/4/2010 - 23:12
Een Limerick is verhalende dichtvorm waar we met verschillende dichters/schrijvers een lang verhaal kunnen in creëren en mekaar kunnen aanvullen. Op de WH-site heb ik al verschillende leuke en goed geschreven voorbeelden gelezen. Zijn er gegadigden om eens te proberen een lang limerick-verhaal te fabriceren met een bepaalde lijn. Ik denk dat we gewoon deze "lijn" moeten afspreken en vervolgens onze creativiteit laten gedijen.

Volgens Wikipedia is een limerick
" een dichtvorm van 5 regels met een vrij strak metrum. Twee drievoetige amfibrachen (∪—∪ ∪—∪ ∪—∪), twee regels amfibrachen en jambe (∪—∪ ∪—) en afgesloten door weer een drievoetige amfibrachys.

In de eerste regel wordt (meestal) een persoon of dier geïntroduceerd met een plaatsnaam. De regels 1, 2 en 5 rijmen met elkaar en er is een ander rijm tussen de kortere regels 3 en 4 (rijmschema: a a b b a). Voorts heeft een limerick vaak een wat dubbelzinnige inhoud, of kan zelfs zeer grof zijn. De laatste regel is een soort pointe of uitsmijter."

Zoals bij de Renga kunnen we de ene schrijver/dichter de eerste twee regels laten schrijven door ene dichter/schrijver en de twee volgende door de andere. Een derde (of terug de eerste) kan dan afsluiten met de laatste regel met de "pointe".
Zonder daarom in het vulgaire te gaan mag een limerick hier en daar misschien wel een beetje "aangebrand" zijn, maar dat is een persoonlijke mening. Ik kan hier nog aan toevoegen dat met "minder" te schrijven je soms meer kan "bedoelen".

Hier gaan we dan :

Titel : "nog te verzinnen"
Verhaallijn : "drank, brouwen, ...., .....enz"

een bruine pater uit Malle
die liet het biervat vallen
(ta ti - ta ti - ta)
(ta ti - ta ti - ta)
(ta ti - ta ti - ta ti - ta ta)
Er zijn 10 bezoekers online, waarvan 0 leden: .