writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

bult(en)

door stater



een bochelaar vlakbij grauw Geel *)
telt bulten, wel vaak maar niet veel
en hoe hij ook telt
en steeds weer zich kwelt
wordt nooit dromedaris kameel


» limerick «


*) Geel.. gemeente in 't land der Vlamingen, 'dubbeldorp' in de Antwerpse Zuiderkempen en (uiteraard) een belangrijk agrarisch centrum, waarvan de middenstand lijkt uit te blinken in 'ambitieus centrummanagement', jawel.. Specialiteiten: "Het Geelse Hartje" (amandelkoekje met marsepeinen vulling.. mmmm!) én.. "Het Geelse Witteke".. een minder geslaagde imitatie van de onovertroffen oud-vaderlandse echt-Hollandse jenever (Rutte & Zoon uit Dordt, niet vergeten) en.. voorál niet aan voorbij te gaan tenslotte.. de misschien wel belangrijkste attractie: jaarlijks 18 (zegge: achttien) kermissen..! Terecht wervende slagzin van de gemeente luidt dan ook: "Je komt er, je blijft er (in)"..

Ach, wat maak ik me ook druk.. op uw gemak kunt u een en ander, en nog véél meer interessants, nog eens doorlezen op de onvolprezen website van genoemde gemeente.. met mogelijk als resultaat dat deze gemeente uw enthousiaste bestemmingskeuze wordt voor (minstens) de eerstvolgende vakantie..

 

feedback van andere lezers

  • ivo
    zeer mooi en toeristisch goed onderbouwd

    Geel is ook gekend voor de open psychiatrie. In Geel worden de psychiatrische pati?nten ook in gezinnen opgevangen die dan mee op de boerderij konden meewerken enz ..

    hierdoor kan je wel eens in Geel op een vreemde wijze aangesproken worden, zoals die ene die vroeg waar de overkant van de straat was en de andere verwonderd naar de overkant wees, waarbij die andere zei, hoe en ginds zeggen ze dat het hier is.

    en de meesten die ik ken staan recht achter hun stuur als ze door Geel rijden met de auto, want niemand wil gezegd hebben dat die ooit in Geel heeft gezeten ... en dan zie je de mensen in Geel raar zien kijken naar die vreemdsoortige bestuurders in hun wagen.

    stater: vermakelijk suppletie op mijn verhaaltje over Geel, ivo.. doet me denken aan de Nederlandse stad Kampen.. bekend van de verhalen onder de titel "Kamper Uien".. dank voor je gefundeerde waardering..
  • erinneke
    leuk en grappig...
    stater: dank je, erinneke, dat je hiervan zo onbekommerd kon genieten..;-)
  • werner
    zoveel uitleg, is dit nodig? Mag de lezer ook wat dromen en zoeken? mag je wel links in gedichten zetten? Kan je niet gewoon de definitie van een limerick erbij zetten, dan heeft deze site er ook iets aan, denk ik dan
    stater: dank voor je waardering voor de limerick als zodanig, werner.. ofschoon ik eigenlijk niet vermag iets te snappen van de aanleiding voor je nogal retorische vragen.. zal ik, niettemin en uitgaande van mijn persoonlijke inzichten, trachten ze kort en in ?lgemene zin te beantwoorden..: respectievelijk: ja - ja - ja - neen.. ;-)
  • SabineLuypaert
    niet je beste limmerick, maar gezien het Geelse stadje ook bekend is voor zie ivos reactie krijgt hij weer een dubbele inhoud haha
    stater: dank je wel, ?n.. betreurenswaardig, Sabientje.. maar kwalitatief presteren is als een wandeling door geaccidenteerd terrein.. echter mag ik verheugd zijn dat die beste ivo m'n werkje, ironisch beschouwd, weer op een aanvaardbaar nivo heeft mogen brengen..;-)
  • muis
    En zaterdagochtend is er ook een grote rommelmarkt en er zijn heerlijke terrasjes:) Een taverne op de markt die uiterlijk klein lijkt maar heel heel diep is binnen...speciaal interieur:) Ook nog een cafeetje met ik geloof een honderd verschillende bieren en enkel bieren. In een winkelstraat is er "de schrijnwerkerij" waar mijn medestudenten die in het laatste jaar schilderen zitten, hun schilderijen tentoonstellen eind juni. Nabij het ziekenhuis van Geel heb je dan de Academie voor beeldende kunsten, tentoonstelling van werken van de leerlingen eind juni (waaronder ik:)).
    Qua winkelen vind ik Geel niet zo interessant:) Hasselt en Antwerpen zijn beter.
    Al bij al ... mooie limerick:)
    Groetjes
    stater: een heel informatieve reactie, muis.. dank je wel.. en leuk om te weten dat je behalve dichter ook schilder bent.. alhoewel ik m'n vakantie niet in Geel zal doorbrengen, ga ik er binnenkort toch eens een kijkje nemen.. voorafgaande aan een maandelijkse free podiumavond in Antwerpen, waar ik m'n gedichten kan voordragen.. en natuurlijk vriendelijk dank voor je waardering voor de limerick.. groetjes terug..
  • gono
    Vlaanderen vakantieland?
    stater: voor mij wel, gono.. en niet zo ver weg.. ;-)
  • RolandBergeys
    het aantal lettergrepen zal wel kloppen, maar door de accenten die je erop moet leggen, stokt het ritme op zich. Ik vind het geheel vrij gekunsteld op die manier, vol goede bedoelingen evenwel. Niet je beste limerick, wel een goede inhoud.
    stater: ben ik totaal niet met je eens, Roland.. het is absoluut geen kwestie van krampachtig accenten leggen.. doch een kwestie van metrum.. je moet het op ontspannen en natuurlijke wijze lezen.. bij voorkeur hardop.. en dan zul je merken dat het metrum perfect is.. evenals het aantal syllaben.. lees hiertoe ook eens m'n toelichting op m'n weblog.. de url staat onder het gedicht.. er zit meer in deze limerick dan oppervlakkig beschouwd.. zelf acht ik deze dan ook een van m'n beste.. dank je voor de feedback en waardering..
  • Lucky
    Leuk. En ik stoor me in het geheel niet aan je uitleg onder het gedicht. Op die manier kwam ik in aanraking met het rondeel en het gevolg weet je inmiddels.....

    (maar ik zou de toelichting wat lager plaatsen....)

    stater: dank je, Lucky.. ik weet alleen niet zeker of je de url naar de dicht*vorm*-uitleg bedoelt dan wel mijn wervend betoog voor 'Geel-vakantiestad'.. daarom begreep ik ook de vragen van een der andere lezers niet.. maar gezien de context gok ik op het eerste..! enne.. ik zal je welgemeende raad opvolgen..
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .