writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

De Vlaamse Ardennen.

door Julien_Maleur


omhels met passie dit glooiende landschap
vol milde hellingen groen van het malse gras
zie de kleurschakeringen elkaar overlappen
bewonder de schoonheid en voel je in je sas

ik fiets vrolijk door dit Vlaamse Ardennen land
zwelg de heerlijke boerenlucht in mijn longen
ik geniet voluit en mijn borst staat in brand
zie lis in water als zovele vrouwentongen

ik voel de lente kriebelen in mijn bloed
en ik denk de wereld wordt herboren
ik kijk in het rond met blij gemoed
voel mij in deze overweldiging verloren


(Heldergem, 12 februari 2007)

 

feedback van andere lezers

 • Paul_de_Bruyn
  Ik volg Ivo in zijn mening, ik weet ook waar 't aan ligt..
  Ooit zei iemand tegen mij 'bijvoeglijke-naamwoordensoep' en dat is hier ook van toepassing.
  Door het overschot aan bijv. naamwoorden haal je een groot deel van mijn fantasie weg.. 'k Ben blij dat je me door 't gedicht wil leiden, maar er zitten dubbele dingen in: Hellingen en glooiiende landschappen.
  Daarbij stoor ik persoonlijk me aan het overmatig gebruik van 'ik' en 'de'. Deze woorden kan je op verschillende plaatsen rustig weglaten ;)

  Mvg

  Paul
  Julien_Maleur: Bedankt voor de fb, Paul. Ik heb je commentaar gelezen, maar ben het niet helemaal met je eens. Ik verwijs naar mijn reactie op de commentaar van Ivo.
  groeten
  JM
 • libo
  natuurmooi...
  liefs libo
  Julien_Maleur: dank voor fb.
  groeten
  JM
 • ivo
  het blijft voor mij nog wat te veel aan plaatjes denken ... hoe het anders zou moeten weet ik niet, het spreekt me niet zo aan, maar ik lees wel de moeite en de liefde voor het gedicht en dat op zich is al een uitstekend waard ...
  Julien_Maleur: Bedankt Ivo voor je fb en appreciatie. Ik voel dat het niet helemaal jouw onderwerp is. Wanneer je door natuur en landschap wordt ontroerd en je wil dat overbrengen als dichter, dan schep je idd plaatjes met woorden. Je wil immers dat de lezer ziet wat jij zag en op zijn beurt daardoor ontroerd wordt. Ik denk dat als je gaat dichten over de schoonheid van landschappen, van de natuur, je eigenlijk een kunstschilder met woorden wordt.
 • SabineLuypaert
  OVERWELDIGEND VERLOREN ik snak ineens naar een aan-een-vijver-zomers-landschap-met,eendjes om me naast te verliezen, gezeten in de klaverkes en de boterbloemen ZUCHT
  Julien_Maleur: Bedankt Sabine voor de mooie fb. Jouw commentaar doet van romantiek dromen. Dat het maar vlug lente en zomer wordt.
  groetjes
  JM
 • Liesje
  De Vlaamse Ardennen... de natuur en zijn rust... ik geniet met jou mee :-)
  Julien_Maleur: Hopelijk kunnen we nog lang genieten van een stukje natuur.
  groeten
  JM
 • Friedrich
  hey, ik verloor mezelf in het gedicht! knap! Pastorale poezie van het natuurlijkste soort!

  Greetz

  Friedrich
  Julien_Maleur: Ik ben een romanticus, Friedrich. En als ik in de natuur wandel, dan zijn er zoveel kleine dingen die me inspireren en dan heb ik nood om dat in een korte tekst te gieten. Blij dat het je bevalt.
  groeten
  JM
 • lucky
  hoewel paul en ivo scherp de dingen zeggen
  (je zou ipv landschap 'vertier' of 'genoegen' kunnen gebruiken en in de laatste regel van de 1e strofe het woordje 'de' weglaten
  in de 2e strofe zou ik ook het woordje 'de' weglaten in de 2e regel dan swingt die zin meer nu legt het een beetje druk en in de laatste strofe 1e regel 'de' weghalen
  en de ikjes dan? Ok , 2e strofe 3e regel en schrappen in de laatste strofe ... want 1 ikje moet erin blijven daar je een gevoel beschrijft wat je opdoet tijdens de fietstocht ) maar je mag het ook zo laten hoor .. ik wil je werkje niet 'lek' rijden maar het leest wel lekkerder zo


  proef en voel ik hier toch het inten genieten van een fietstocht

  groetjes

  Julien_Maleur: Dank voor lezen en uitgebreide fb. In dit gedicht blijf ik bij mijn gedacht. Ik begrijp de ingrepen, maar die geven een heel andere betekenis aan het gedicht.
  Bvb: wanneer in de 1ste strofe, laatste lijn ik "de" wegneem, dan gaat de zin over schoonheid in het algemeen; door het plaatsen van die "de" wordt duidelijk aangegeven dat het gaat over de schoonheid van het landschap.
  Wanneer ik zinnen met "ik" begin, is ik het onderwerp, het zijn immers mijn gevoelens terwijl ik door het landschap fiets.
  Ik apprecieer heel erg de gegeven fg van jou en van ivo en paul. Die is zeker opbouwend bedoeld. Ik begrijp ook dat zij mijn gedicht anders zouden neerzetten (misschien beter!?) maar na rijp beraad blijf ik toch bij mijn versie.
  groetjes
  JM
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .