writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Ont-moeten - Peet Langen - Henk Bergen

door writehisstory

coverIk wil je
leren kennen
Jou
Onvoorwaardelijk
Zoals je bent
Gewoon jou
Ontmoeten
Zonder moeten
In een droom
Wakker
Samen
bewust Zíjn
en elkaar
Daar
Ont-Moeten

Schilderijen van Henk Bergen en gedichten van Peet Langen

66 blz


Kunstschilder

Toen ik in september 2000 op de fiets door een landrover werd gegrepen stopte mijn werk als psychiatrisch verpleegkundige abrupt. Het verhaal van de revalidatie en de tergende bureaucratie van 'ondersteunende' instanties zal ik U besparen. Feit is dat ik een financiële stap terug deed en nu werk met vereenzaamde mensen in de stad Amsterdam. Als Metgezel bezoeken we mensen thuis en proberen een lichtpuntje te zijn in hun eenzaamheid. Waar mogelijk proberen we de beleving van eenzaamheid te doorgronden en een andere kijk op de keuzevrijheid binnen die beleving te geven. Vaak echter gaat dat te ver en 'beperken' we ons tot de Presentiebenadering, waarbij het menselijke contact voorop staat. Voor een tijdelijke opname van een van mijn contacten ging ik naar de kliniek waar ik voorheen werkte als Verpleegkundige. Daar vroeg ik nog eens naar wat oude bekenden.

Zo kreeg ik te horen dat Henk Bergen opgenomen was in een verzorgingstehuis, hetgeen mijn wenkbrauwen deed fronzen gezien zijn jonge leeftijd van nauwelijks 55 plus. Met hem had ik voorheen, als mentor, een speciale band. Ik besloot hem in het verzorgingstehuis op te zoeken. Henk was heel verheugd me te zien en de medicatie bleek gehalveerd omdat er nu niet meer met stappenplannen werd gewerkt om hem naar buiten te krijgen. De druk was eraf. Wel was hij nog steeds erg angstig en qua schilderen kwam er niet veel uit zijn vingers. Ik kreeg een ingeving en gaf hem mijn Poëziealbumpje: 'Van Prozac tot Poëzie en Vieze Verze' cadeau, en vertelde hem dat ik die door een Belgische site had laten drukken. We hebben nog wat gesproken over dichten en schilderen en ik vertelde dat ik bezig was met een schrijven over een harttransplantatie (Hartendief) en dat het verhaal zich afspeelt binnen de wereld van de psychiatrie. Hij was een en al oor.

Eenmaal thuis had ik het gevoel dat ik in dat uur meer voor hem betekende dan in de jaren dat ik werkte als verpleegkundige: Ik had hem tot mijn vriend gemaakt, door hem te Ont-Moeten.

Nog diezelfde avond belde hij geëmotioneerd op om te zeggen dat hij de gedichten zo prachtig vond. Toen ik dat probeerde te nuanceren omdat ze veelal gebaseerd zijn op woordgrapjes snoerde hij mijn mond met de mededeling dat het gedicht over Slauerhoff zijn favoriet was. Die week heb ik hem nog een keer bezocht, ik nam enkele hoofdstukken van Hartendief mee, en hij vond het prachtig. Toen herinnerde ik me het aanbod van Jan Willems, de beheerder van de site www.writehistory.be , dat ik van een roman twee gratis exemplaren kon krijgen en ook de vormgeving zelf kon aangeven. Ik liet Henk weten dat ik het als een eer zou beschouwen als hij de voorkant van het boek 'Hartendief' zou willen ontwerpen. Hij keek me ongelovig aan.
'Dat kan ik niet', zei hij… 'daar schrijf je te goed voor'.
'Flauwekul, jij bent een prachtschilder en ik vind je werk geweldig'.
Hij had al verschillende keren geëxposeerd, en voor zijn ziekte de overhand kreeg kon hij er aardig van leven. Zo is een samenwerking, een Ont-Moeten tot stand gekomen. Inmiddels is Henk hard aan het werk om mijn schrijven 'Hartendief' in eigen beleving te verbeelden op het doek. Het gevoel van eigen waarde dat Henk binnen twee weken terugkreeg is hier niet te beschrijven. Hij liet me onlangs ook een folder zien over een tentoonstelling waar hij eigenlijk zou willen hangen maar zich er niet voor durfde op te geven. Dat heb ik nu voor hem gedaan en hij 'hangt' binnenkort (weer) in Amsterdam.

Het verhaal over het Ont-Moeten heb ik gepubliceerd op 'Writehi(s)story'. Toen Jan Willems het stukje las deed hij mij spontaan het aanbod om een boek te maken voor Henk Bergen. Dankbaar maak ik daar gebruik van, en het resultaat heeft u nu in uw handen.

Het was nog een hele klus om wat werk van Henk te fotograferen, daar hij het veelal verkocht had voor een 'habbekrats', en een catalogus ontbrak. Toch is het ons gelukt een mooie samenstelling te maken, en dat terwijl Henk van niets wist…

Dankzij de steun van van Jan Willems en writehi(s)story werden de eerste honderd exemplaren van dit kunstboek gratis geproduceerd en kan het u worden aangeboden voor het symbolische bedrag van 5 Euro. Elke eurocent die u betaalt, gaat naar Henk, voor de aanschaf van nieuwe spullen, en wie weet nog verdere exposities. We wensen het hem van harte toe, en als u wat rondbladert of wat rondkijkt, u allicht ook!

Dank voor uw interesse en veel plezier met de mooie werken die hier staan afgebeeld.

Peet Langen




Koop dit boek nu in de leeswinkel!



Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .