writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
 
 
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

Pers

Auteur zoekt beste sponsor voor literatuurprijs

Het Laatste Nieuws, 12/2/2006

Jan Willems(37) heeft een originele manier bedacht om sponsors te vinden voor zijn literatuurprijs voor amateurschrijvers.  Op de website www.debestesponsor.be kunnen bedrijven ijveren naar de titel van beste sponsor door geld te storten.  "Door meer te storten, komen ze hoger in de top en krijgen ze meer zichtbaarheid", zegt de Mechelaar.  Willems hoopt 2250 euro aan prijzengeld in te zamelen.Jan Willems lanceerde in augustus de website www.writehistory.be.  Amateurschrijvers kunnen er hun teksten achterlaten om die te laten lezen en keuren.  Op de boekenbeurs wil de initiatiefnemer een prijs uitreiken aan de beste schrijvers.  Om dat te kunnen doen, heeft hij sponsors nodig.Daarom lanceerde hij de website www.debestesponsor.be.  "Voor giften vanaf 50 euro plaatsen we het logo en de link van het bedrijf op de website tot eind 2006.  Sponsors worden gepubliceerd in volgorde van het bedrag dat ze sponsoren". Writehi(s)story, bedoeld om amateurschrijvers aan een uitgeverij te helpen, geeft intussen ook zelf boeken uit.  Gisteren kreeg Willems, die zelf ook schrijft onder het pseudoniem Maarten Deman, de eerste dozen met "Passie Online 2005"  thuisbezorgd.  Daarin staan teksten en gedichten van 45 verschillende auteurs.  Het 178 paginas tellende boek kost 14 euro en is te bestellen via de website of via het e-mailadres jan@writehistory.be.

(WVK)

Nieuw digital platform voor schrijvers

Nieuwsblad, 1/12/2005

KORTRIJK.  Prille auteurs die vinden dat ze niet aan de bak komen, krijgen met een interactieve website de oplossing. Het Kortrijkse Snortsoft schreef de software voor deze nieuwe website.  Snortsoft is een jong multimediabedrijf(je) uit Kortrijk.  Het ontwikkelde onder meer al een website om mensen beter te informeren over wegwerkzaamheden.  Nu biedt het amateurschrijvers een digitaal platform aan.  Op www.writehistory.be kunnen auteurs en dichters hun schrijfsels kwijt aan een publiek.  De website is gebouwd in opdracht van Mechelaar en amateurschrijver Jan Willems.  Willems vindt dat beginnende schrijvers te weinig kansen krijgen en dat daar iets aan gedaan moet worden.  Op writehi(s)story kunnen zowel schrijvers, dichters als lezers terecht.  Die bouwen via een puntensysteem een reputatie op en maken zo kans op ÈÈn of meer literatuurprijzen, tot 1000 EURO. Je kan via dit nieuwe kanaal niet alleen gedichten en verhalen kwijt.  Je kan ook het concept van interactieve verhalen uitproberen. Daarbij bepalen de lezers per hoofdstuk hoe de verhalen verlopen.  Daarnaast kan een lid een manuscript te koop aanbieden voor de prijs van 3 EURO.  "De inschrijvingsprijs per jaar bedraagt 2,5 EURO per jaar voor lezers. Voor dichters is dat 5 EURO en voor schrijvers 12,5 EURO.  Daar staat een kwaliteitsvolle website en veel prijzen tegenover.  De eerste twee maanden kan je gratis surfen", aldus Valentijn Vyvey van Snortsoft.

(VKK)

Nieuwe website als literaire ontmoetingsplaats

Kortrijks handelsblad, 25/11/2005

"Lezer en schrijver menen het serieus".

Er is uitstekend nieuws voor liefhebbers van literatuur. Het Kortrijkse Snortsoft biedt met www.writehistory.be een inspirerende website voor lezers en schrijvers.  Een boek klaar, maar u zoekt vergeefs een uitgever?  Uw gedichten verdienen meer lezers?  U leest en becommentarieert graag andere auteurs?  ALs de bliksem surfen naar www.writehistory.be.

Snortsoft van Valentijn Vyvey en Stef Bastiaensen is gespecialiseerd in originele multimedia- en internettoepassingen. En met hun nieuwe writehi(s)story zal er geen verwaarloosde schrijver meer aan u verloren gaan.  De boys van Snortsoft surften op de internetsnelweg pardoes op Jan Willems, een gezwind producerende auteur.  De man, overtuigd van zijn kwalitatief literair werk, kwam toch maar niet aan een uitgever.  "Hij kwam dan bij ons terecht", aldus Valentijn.  "En wij dachten daarover na.  Vandaar het idee van een website waarop schrijvers zelf hun werk aanbieden.  Lezers kunnen dan hun replieken en punten geven.  De schrijver van gedichten of verhalen kan voor een prikje van 5 of 12,5 EUR per jaar zijn ding kwijt.  De website wil in de toekomst trouwens volledig op abonnementsgelden draaien.  "Het is niet gratis omdat we het allemaal serieus willen houden", zegt Valentijn.  "Wij willen onzin op de site vermijden". Achter het puntensysteem schuilt een niet onaardige prijzenpot.  Elk jaar zijn er twee prijzen in de categorieën Beste schrijver, beste dichter, meest verdienstelijke lezer, beste interactief verhaal, beste gedicht en beste verhaal.

Lage Drempel.

Writehi(s)story is een etalage voor ontluikende, misbegrepen of nieuwsgierige auteurs.  Sommige uitgevers zouden vanuit de ooghoek meekijken en vooral de brug met de lezer wordt mooi gelegd.  Of dit evenwel geen leeuwenkuil van kritiek wordt?  "De mensen zijn over het algemeen vriendelijk voor elkaar", stelt Valentijn gerust.  "Lezers geven wel kritiek, maar voor een schrijver is dat ook positief, hij wacht daar immers op."

Interactief

Op deze website is het tussen lezer en schrijver "dik aan".  De romance beleeft een orgelpunt bij het doorklikken naar 'interactieve verhalen'.  Een schrijver biedt een eerste hoofdstuk aan, de lezer re(a)geert.  Hij navigeert daarmee zelf de plot.  "Zo geef je als auteur ook aan dat je jouw verhaal een andere wending kan geven", aldus Valentijn. De website miste zijn release niet.  Er zouden 200 unieke bezoekers per dag zijn, met zowat 100 leden die effectief posten en reageren.  Wie onder de pseudoniemen schuilgaat is voorlopig niet in de statistieken te vangen.  Vooral gedichten doen het goed: nu is er al sprake van meer dan 1000 gedichten.  De verhalen doen met enkele honderden eenheden nauwelijks onder. Valentijn: "In onze top tien zit toch wel een zeer hoog niveau, hoor, de mensen menen het echt wel serieus."

Wedstrijd

De heren van Snortsoft schrijven nauwelijks zelf.  "Wij moeten vooral een infrastructuur en een platform bieden om anderen inhoud te laten geven", glimlacht Valentijn.  "De site leeft op zichzelf.  Er zijn weinig steuntjes nodig." Tot half december 2005 loopt een plezante wedstrijd.  Een bekende schrijver postte een verhaal, en de sitebezoeker kan gratis gokken op een tiental auteurs.  Eerste prijs: een etentje met de bekende schrijver.

Lees meer: writehistory.be

(FV)

Schrijf je boek op internet!

De Streekkrant, 24/11/2005

KORTRIJK.  Snortsoft, een jong multimediabedrijf van Valentijn Vyvey en Stef Bastiaansen biedt schrijvers een uniek platform: www.writehistory.be.  De website werd opgebouwd in opdracht van amateur-schrijver Jan Willems die vindt dat amateurschrijvers te weinig kansen krijgen.  Op writehi(s)story kunnen zowel schrijvers, dichters als lezers terecht. Die kunnen door middel van punten een reputatie opbouwen en kans maken op ÈÈn of meerdere iteratuurprijzen. Schrijvers en dichters kunnen er hun verhalen en gedichten kwijt, of het unieke concept van interactieve verhalen uitproberen. Bij die laatste bepalen de lezers per hoofdstuk hoe het verhaal zal verlopen.  Daarnaast kunnen schrijvers ook hun manuscript te koop aanbieden voor de vaste prijs van 3 EUR. Meer info op www.writehistory.be of www.snortsoft.be

CYBERSAGA. Writehi(s)story

De Standaard, 25/8/2005

SCHRIJVERS die niet bij een uitgeverij terechtkunnen, proberen hun werk soms op een andere manier aan de man te brengen. Onder het motto -een passie voor talent- startte Jan Willems writehi(s)story.be , waar schrijvers en dichters hun werk rechtstreeks aan het publiek kunnen voorstellen. Lezers kunnen elk manuscript meteen een beoordeling geven.

,,Het publiek is de beste barometer voor de kwaliteit van je werk,  klinkt het bij Willems. Daarover valt te redetwisten, maar iets als Writehi(s)story kan wel aangeven of het werk al dan niet in de smaak valt.

Iedere bezoeker kan alles raadplegen, maar wie over het aangeboden werk ook zijn zegje wil doen, betaalt 5 euro per jaar. Schrijvers moeten 25 euro opdiepen om hun werk in de vitrine te plaatsen. Geen onoverkomelijke bedragen, maar ongetwijfeld is het voor sommigen een drempel. Geldprijzen voor de beste schrijvers en lezers moeten een extra stimulans zijn om twijfelaars over de streep te trekken. Voorlopig zijn er een veertigtal leden, maar Willems geeft zichzelf nog enkele maanden om een substantieel bestand op te bouwen.

Een interessant experiment zijn de interactieve verhalen: de auteur vraagt de lezers hoe het verhaal verder moet gaan en het publiek bepaalt de verhaallijn en de handelingen van de personages. Het eindresultaat wordt dan, in theorie, een verhaal dat verloopt zoals de lezer het wenst. Dat zou de auteur tegelijk moeten toelaten te bewijzen dat hij talent heeft, ongeacht hoe de lezer zijn verhaal stuurt.

Jan Willems - die zelf onder het pseudoniem Maarten Deman het manuscript Onderschept aanbiedt - hoopt dat beginnende auteurs dankzij de reacties van lezers een reputatie kunnen opbouwen die hen in een sterkere positie brengt als ze naar een uitgeverij stappen.

Mocht het boek toch niet uitgegeven worden, dan kun je de manuscripten gewoon on line kopen. De prijzen zijn relatief laag: drie euro voor een boek is een koopje, maar daarvoor krijg je natuurlijk enkel een elektronische versie. Wie een gedrukt exemplaar wil, zal met de auteur een oplossing moeten zoeken. Dat zou bijvoorbeeld kunnen via sites die print-on-demand aanbieden, zoals publiceerjeboek.nl of blogbinders.com: die drukken alles op aanvraag, ongeacht de kwaliteit van het manuscript. Dat kan een dure aangelegenheid worden, zeker voor kleine oplages. Wie voor een grote oplage kiest om de kosten te drukken, moet nog altijd zelf aan de slag om alle exemplaren verkocht te krijgen.

(Henk Tack)

Maarten Deman verkoopt boekmanuscripten via internet

Het Laatste Nieuws, 23/8/2005

Jan Willems, alias Maarten Deman, biedt zijn debuutroman "Onderschept" te koop aan via het internet. De schrijver uit Mechelen hoopt op die manier voldoende positieve feedback te krijgen om een uitgever te overtuigen om zijn boek te drukken. Tegelijkertijd biedt hij andere schrijvers de kans om hetzelfde te doen. "Het wordt tijd dat schrijvers wat m? doen dan uitgeverijen aanschrijven", vindt hij.

Jan Willems stuurde zijn manuscript naar een uitgeverij, maar die vond zijn werk nog niet publicatiewaardig. Na de tekst te hebben herschreven, verstuurde hij die naar een tweede uitgeverij. Toch biedt hij het nu al voor drie euro te koop aan op het internet. "Als ik kan bewijzen dat er interesse en een publiek is voor mijn boek, dan kan ik misschien gemakkelijker een uitgeverij overtuigen", zegt de 37-jarige en fan van Deflo en Stephen King. Jan Willems zegt ervan overtuigd te zijn dat zijn thriller, die zich afspeelt in Leest, Battel en Hombeek, een goed boek is. "Het is niet alleen een spannend verhaal, maar ook goed geschreven, al zeg ik het zelf", zegt hij. Voor de verkoop van het manuscript liet hij www.writehistory.be bouwen. "Ik bied ook andere schrijvers de kans om hier hun manuscript te plaatsen zodat ze op die manier ook een reputatie kunnen opbouwen. Ondanks het feit dat bezoekers 2,5 euro dienen te betalen om een jaar op de website te kunnen, telt die intussen al veertig leden. Bezoekers kunnen er niet alleen teksten en gedichten lezen, maar ook meeschrijven aan een interactief verhaal", zegt Willems, die van plan is jaarlijkse literatuurprijzen uit te reiken. "Uitgeverijen krijgen het dankzij mijn website hopelijk een stuk eenvoudiger", besluit hij.

(Wannes Vansina)

Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .