writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

’De dijkgeest van Vlassenbroek’

Betere leesbaarheid

10. Dingen zouden nooit meer worden als voorheen.

Het hele gezin muisde er vanonder toen de zon achter de wolken schoof. Al wat ze bij zich hadden was het hoogstnodige en brood. Laaghangende takken leken hun weg te verduisteren. De kinderen begrepen er niet veel van. De kleintjes steigerden. Het kostte Jacobius de grootste moeite om ze stil te houden. Voor Micah was het meer een spel. Hij was de jongeste van allen en begreep de prangendheid niet.
Het bloeddorstige duister leek hen graag te ontvangen. De geur van de Schelde zorgde ervoor dat ze niet verloren liepen. Het was eerst zaak in veiligheid te raken. Eens ze ver genoeg gevorderd waren zouden ze dan weer de bewoonde wereld intrekken, en een nieuw leven opstarten. Voor Amalia en Jacobius was het niet de eerste maal, voor de kinderen wel. Ze zouden alles heel voorzichtig moeten aanpakken, besefte Amalia toen de draagkracht van deze beslissing er voor zou zorgen dat ze het nog erg moeilijk zouden krijgen. Met drie mensen onder hen die een speciale gave hadden, zouden ze altijd en overal op hun tellen moeten passen. Zeker nu het leek of de waanzin weer toegeslagen was. De roddelmolen zou snel genoeg draaien, dus het was zaak zo snel mogelijk zo ver mogelijk te geraken. Strak zette ze nog een tandje bij de tred, de kleintjes konden amper volgen.

Palmyre was helemaal niet blij met deze situatie. Zij besefte dat haar kans haar geliefde Aldberth weer te zien, met elke pas die ze oostwaarts zette, schrijnend verkleinde. Ze haatte haar ouders er om. Hoe konden ze haar dit aandoen. Toen ze haar argument had aangehaald als het verdict was gevallen, had pa haar met gloeiende ogen aangekeken. Ze wist dat er geen lievemoederen hielp. Ze vertrokken, en willen of niet, iedereen moest mee. "Een gezin moet samenblijven," had pa haar altijd verteld, maar nooit had ze de nadrukkelijkheid van die woorden zo pijnlijk voelen knarsen dan nu.
Een laatste koortsachtige poging haar vader van idee te doen veranderen had een deel van huisraad door de keuken doen vliegen. Dat was voor hem het doorslaggevend argument geweest om in naam van hun veiligheid, zo snel mogelijk met stille trom te vertrekken. Zo had ze haar vader nog nooit gezien en geen haar op haar hoofd dat er nog aan dacht om tegen te spreken.

stemresultaten

Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Muist palmyre er van onder om zich bij haar vriendje te vervoegen?

neen 0%
ja 100%

totaal 4 stemmen

Loopt Micah zijn zus achterna?

neen 50%
ja 50%

totaal 4 stemmen
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .