writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

5 " Een halve gek vertelt soms een hele waarheid" ( Julius Caesar)

door GoNo2


Jezus werd naar Kaïfa gebracht en dat ging niet bepaald met zachte hand. 't Maakte allemaal deel uit van z'n lijden. Dat moest Hij erbij nemen. Veel keus had Hij niet, wilde Hij beroemd worden.
Het gerucht verspreidde zich als een vuurtje dat Jezus gevangen genomen was. De Farizeeërs stonden Hem op te wachten aan de ingang van de stad. Ze beschimpten Hem, spuugden naar Hem en bekogelden Hem met stenen. Maar dat bekogelen viel niet zo goed mee, gezien ze herhaaldelijk een steen tegen de hoofden van z'n bewakers gooiden. Er waren al van die Joodse wachters die schele koppijn hadden van de stenen die ze tegen hun kregen. De hoofdman liet de colonne stoppen.
Zo ging het niet verder. Hier moest drastisch opgetreden worden.
" De eerste die nu nog een steen gooit, daar zal ik eigenhandig een grafkelder voor metsen, kunt ge eens zien hoe stenen er uitzien."
Dat hielp. De colonne zette zich terug in beweging, op weg naar de tempel waar Kaïfa stond te wachten. Kaïfa stond er met al de schriftgeleerden en hogepriesters die Jeruzalem voorhanden had.
Kwestie van er zeker van te zijn, dat ze Jezus zouden kunnen vastpinnen op tegenstrijdigheden.
Ze kwamen de grote zaal binnen en duwden Jezus tot voor de opperpriester. Kaifa had al veel gehoord over Jezus, maar hem nog nooit in levende lijve ontmoet. Was dat de nieuwe koning van de Joden? 't Zag er een nette uit. Hij had meer weg van een koning van de bedelaars. Volgens Kaifa hadden ze de verkeerde gek meegenomen. Maar de procedure was in gang gezet en kon niet meer terug gedraaid worden.
" Zijt gij Jezus van Nazareth?"
Jezus begon het op z'n heupen te krijgen om altijd maar dezelfde vraag te moeten beantwoorden.
" Nee, ik ben Pontius Pilatus van Rome, en ik ben hier op uitnodiging van Herodes. Voor het Congres van de Bezette Gebieden. "
" Zozo, dus hebben ze hier toch een gek binnengebracht ?"
" Voorwaar ik zeg u, een halve gek vertelt een hele waarheid."
" Op wat slaat dat nu weer?"vroeg Kaifa.
" Dat twee halve garen compleet gek kunnen zijn !"
Dat was een doordenker, daar moest over vergaderd worden. Wat bedoelde Jezus daarmee? Kaifa begon een dégout te krijgen van diene Jezus en voelde instinctief dat hij niet opgewassen was tegen hem. Hij moest het over een andere boeg gooien.
" Zijt gij de zoon van God?"
" We zijn allemaal zonen en dochters van God."
Lapt'em, daar had je het weer. Van zo'n antwoorden kreeg Kaifa diarree. En Joodse diarree kan stinken. Vraag het maar aan de Germanen, die weten er alles van.
" Zijt gij de nieuwe Messiah ?"
" Ik ben de nieuwe Messiah, de zoon van God en de koning van de Joden."
" Dit is pure godslastering!"briestte Kaifa.
Een paar hogepriesters zag men twijfelen. Jezus had die woorden met zo'n overtuiging uitgesproken dat de twijfel in hun harten geslopen was. Zo Hij al niet de Zoon van God was, wie was Hij dan wel? Een gek? Een gek kon men niet ter dood laten veroordelen, een gek was een beschermd iemand, daar bleef je af. Kaifa wist zich geen raad meer, wat moest hij nu aanvangen met die verdomde Jezus? Hem laten gaan kon hij niet, want dan was z'n gezag ondermijnd en gezichtsverlies kon hij ook niet lijden. Breng Hem naar Pontius Pilatus, die mag de knoop doorhakken, after all is het hier nog altijd bezet door de Romeinen. 't Was midden in de nacht en ik kan u verzekeren dat Ponti hen niet graag zag komen....

©GoNo

 

feedback van andere lezers

 • Hoeselaar
  Leuke aangepaste Bijbeltekst.

  Willy
  GoNo2: Dankuwel !
 • tessy
  De paus gaat boos zijn om je interpretatie van het laatste avondmaal.
  Maar ik heb het graag gelezen.:-)
  GoNo2: De paus heeft z'n aandelen van Durex verkocht, vernomen uit goeie bron!
 • killea
  Excellent, Noel
  xx
  j
  GoNo2: Dankuwel!
 • Peerke
  Goed beschreven hoor!
  Ik heb zelf van de week het evangelie van Judas, dat pas in 2006 is vertaald, gelezen. Prachtig!
  Was al in de 2e eeuw geschreven, nog voor de geschriften van de apostelen die de bijbel hebben gehaald, en nu als 'heilig' gelden.
  De kerk heeft dat evangelie verworpen, net als dat van Thomas en Maria Magdalena. Daar staan dingen in die de kerk niet zo goed uitkwam, omdat het de kerk in feite overbodig maakt.

  GoNo2: Dat is het em juist, in wezen is er geen enkele godsdienst nodig.
 • Magdalena
  mmm ik heb ervan genoten!
  Ik zou nog wel meer willen lezen over de twijfel wanneer gekken de waarheid spreken en wanneer ze gek zijn zogezegd :):):)
  GoNo2: In een wereld vol met gekken, is een normale abnormaal....
 • henny
  Weer genoten van je deeltje. :-D
  GoNo2: Dankjewel !
 • Mephistopheles
  Uitstekend deel weer,
  Gr.
  GoNo2: Dankuwel!
Er zijn 12 bezoekers online, waarvan 0 leden: .