writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Philemon Vanimmerzeer versus Combi.

door GoNo2

Philemon Vanimmerzeer versus Combi.

" Meneer Philemon Vanimmerzeer dat bent u, neem ik aan?"
De rechter keek over z'n brilletje, dat hem het uiterlijk moest geven van een wijze man. Met alle respect voor de gevestigde magistratuur, maar hij zag er uit als een gepensioneerde directeur van een dorpsschooltje uit de stille Kempen. Dat was ook Philemon niet ontgaan en die moest op z'n tanden bijten om niet in lachen uit te barsten.
" Euh, jazeker weledelgestrenge heer, dat ben ik, al vierenvijftig jaar en ik hoop er nog wat jaartjes bij te doen."
" Wat u met die jaartjes doet heeft totaal geen belang, wat belangrijk is, is dat u hier terechtstaat wegens verstoring van de openbare orde, weerspannigheid aan de politie en het vernielen van andermans eigendom."
" Da's een hele boterham, meneer de juge."
" Ja, meneer Vanimmerzeer, da's een boterham die goed belegd is !"
" Jazeker, meneer de rechter,in deze crisistijd zijn er nog weinig die zo'n boterhammen kunnnen voorschotelen hé?"
" Meneer Philemon Vanimmerzeer, staat u mij uit lachen of wat? Vertel me eens hoe de steel aan de vork zit, als ik het goed begrijp was u affiches aan het plakken voor de verkiezingen?"
" Inderdaad, meneer de juge, voor de verkiezingen, na de verkiezingen zou totaal geen zin hebben en als dusdanig nutteloze arbeid zijn hé?"
" Vanimmerzeer, u staat hier niet om de plezante uit te hangen, daarvoor hebben we politiekers genoeg. En nu we het toch over politiek hebben, hoe krijg je het in hemelsnaam in uw hoofd om een combi van de politie te overplakken met affiches ?"
" Wel meneer de juge, op die affiches stond er " Wij Willen Meer Blauw op Straat" en ik dacht geen betere plaats te kunnen bedenken dan op die combi. Geef toe, een betere reclame is er toch niet? En een betere plaats ook niet, me dunkt."
" Euh, euh, tja? En die weerspannigheid dan? Was dat nodig?"
" Maar ik was niet weerspannig, één van die ordehandhavers, waarschijnlijk een katholiek, kon er niet mee lachen en sommeerde mij met overslaande stem, die rotzooi van die combi te halen of hij zou mij eigenhandig die affiches laten opeten. Meneer de juge, ik heb hier een attest van de dokter waarin staat dat ik een maagzweer heb. Ik zei dus dat ik die affiches niet wou opeten om die reden. Maar diene blauwegeschelpte werd nog kwader. Hij dreigde mij te besproeien met pepperspray, wat dus helemaal niet kan wegens m'n zwakke maag."
" Ja, 't is al goed, maar die vernieling van andermans eigendom, wat hebt u daar op te zeggen?"
" Wel meneer de juge, ik moest die affiches er willens nillens afhalen, maar de lijm die ik gebruik is nogal straffe. Dus heb ik geprobeerd die los te snijden met m'n cuttermesje, ik kon toch niet weten dat die lak daar tegen niet bestand was. Ge zoudt toch verwachten dat zo'n stoere combi een degelijke lak heeft? Die agent trok z'n haren bijna uit en schelde mij de huid vol, daar zijn getuigen van, meneer de juge."
" Dus u staat hier te beweren dat in feite alles de schuld is van die agent?"
" Min of meer toch, ik volgde toch z'n bevelen op, nietwaar?"
" En u wist niet dat het een spiksplinternieuwe combi was ?"
" Wel, meneer de juge, ik twijfelde eerlijk gezegd, maar hij blonk zo hard dat ik m'n zonnebril moest opzetten en ik heb hier een attest van de dokter waarin staat dat ik in feite met een blindenstok moet lopen. En een geleidehond."
" Bon, meneer Vanimmerzeer, u wordt vrijgesproken op grond van uw attesten en gezien u zo blind bent als een mol in mijne hof !"
" Dank u, meneer de juge, dank u, ik wist dat u recht ging spreken want kromspraak is geen rechtspraak hé?"
" Oja Philemon, de kaartavond begint deze keer om 20:00, zie dat ge op tijd zijt hé? De volgende, griffier, de volgende....."

Philemon Vanimmerzeer liep in het naar buitengaan de agent in kwestie omver. Een flauwe glimlach speelde om z'n mond en hij fluisterde: " Kunt ge niet zien dat ik blind ben?"
Het scheelde niet veel of de agent had hem neergeschoten ter plaatse.....

©GoNo

 

feedback van andere lezers

 • Magdalena
  Oooo, meer van dat graag!!!!

  :):):)
  GoNo2: Er komen er nog !
 • Ghislaine
  Helemaal uit de realiteit getrokken want op de rechtbank is er ook een tegenpartij aanwezig. Grappig in opbouw en ja, ik knalde je terplaatse neer. Hahaha.
  GoNo2: Ha, Ghislaine, da's lang geleden hé?
 • tessy
  Hilarisch en toch realistisch deze weergave,.. hoe ons recht krom werkt.
  GoNo2: Dankuwel !
 • Mephistopheles
  Grappig en leest vlot.
  Ik mag die Philemon wel.
  Gr.
  GoNo2: Dankuwel !
 • secret
  Leuk lezen.

  Wel knap dat de blinde kan zien dat hij tegen de bewuste agent aanlliep en hem een flauwe glimlach schonk met de woorden
  kunt ge niet zien dat ik blind ben

  welkom in de kromme wereld van ons rechtsysteem
 • jan
  ik versta het niet helamaal, je moet dus eerst een test afleggen voordat je mag plakken in België of zoiets?

  grts
  GoNo2: Ja, een speekseltest !
 • henny
  hahahah! Zot! Ik lig nog dubbel van het lachen.
  GoNo2: Dankuwel !
Er zijn 10 bezoekers online, waarvan 0 leden: .