writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

42 Hoogverraad

door GoNo2


Het was vier uur in de morgen toen Franz en Harry gewekt werden. Het duurde even voor ze beseften dat ze vandaag naar Dachau zouden rijden. De SS-korporaal zei hen dat ze verwacht werden in de eetzaal stipt om zes uur, voor een licht ontbijt. Harry had een verschrikkelijke kater, maar die had hij al wel meer gehad. Hij kon zich terloops herinneren dat er een ferme Duitse boerenmeid op z'n schoot gezeten had, die de whisky's in z'n keelgat goot. Daarna liet hij zich verleiden om mee bier te zuipen. Iets wat hij anders nooit deed. Oja, er was ook nog een vechtpartij geweest tussen enkele heethoofden van de SA en nog grotere heethoofden van de SS. De haat tussen die twee partijen was zo groot, dat het niet anders kon of dit zou vroeg of laat escaleren. Voor de rest wist Harry niets meer en Franz, z'n drinkebroer, nog minder.
" Franz, damned, 'k heb hoofdpijn, m'n hoofd staat op barsten!"
" Harry, ik weet zelfs niet meer hoe m'n achternaam is.."
" Hitler, Franz, en uw mama heet Himmler en ik ben Goering, de zoon van Goebels, die mij niet wou erkennen omdat ik feitelijk de zoon van Hess ben..."
" Jaja, en als mijne nonkel tieten had, dan was het m'n tante. Sieg Heil !"
" Heil myself, zul je bedoelen zeker?"

Himmler, Heydrich, Weisz en Rudolf Höss ( de latere kampcommandant van Auschwitz ) stonden hen al op te wachten in de eetzaal. De tafel was reeds gedekt en de koffie rook heerlijk. Er ging een gemoedelijke sfeer in en rond dit uitgelezen gezelschap van sinsitere heerschappen. Het leek wel of ze op schoolreis gingen. Himmler stelde de heren voor aan elkaar en nam toen plaats aan de ronde tafel. Heydrich zat weer aan de rechterhand van Himmler. Het was alsof het zijn vaste plaats was. Rudolf Hoss zat aan de linkerkant en aangezien de tafel rond was, naast Harry. Hoss zag er een krachtdadig heerschap uit. Die man straalde moordzucht uit, wat later ook zou blijken.
" Zo mijne Herren, iedereen tevreden? Iedereen goed geslapen? En Harry, viel de Fraulein nogal mee?" vroeg Himmler met een glimlach. Harry verbaasde zich er niet meer over dat Himmler al ingelicht was, maar pijnigde wel z'n hersens om zich iets te herinneren. Hij had toch niet met die meid....? Aan Franz had hij ook niet veel, die zat ineengedoken en was duidelijk bang van die heren.
" Heinrich, beste vriend, ik weet verdomd niet meer wat er allemaal gebeurd is vannacht, maar 't kan me weinig schelen..."
" En als ik nu eens moest zeggen dat je onze geliefde Fuhrer beledigd hebt, erger nog dat je gezegd hebt dat hij compleet gek is?"
Harry verslikte zich in koffie en broodje. Rudolf Hoss moest op zijn rug kloppen of ze zaten met een lijk aan tafel. Bij het zien van de roodaangelopen Harry schoten ze in een lach, zelfs Franz. Himmler genoot van zulke smerige stoten en deed er nog een schepje bovenop.
" Harry, wij noemen een belediging van de Fuhrer hoogverraad en dat is meestal de dood door ophanging, in uw geval de kogel omdat ge een SS-officier bent en gewezen vriend van de Fuhrer."
Harry hoorde het op alle fronten donderen, niet alleen in Keulen. Hier was geen verdediging mogelijk, stel dat hij dat gezegd had en hij wist dat als hij gedronken had zich onaantastbaar waande. Dit was het einde. Zoveel was zeker. De deur ging open en vier gewapende SS'ers kwamen de eetzaal binnen gemarcheerd. Ze namen post achter de stoel van Harry en Franz. Mitraillette in aanslag. Het zweet of beter gezegd het angstzweet brak Harry en Franz uit. Alle hoop was nu wel verloren......

©GoNo


Toegiftje voor Tessy.
Alle lezers wil ik bedanken, maar een boek is in voorbereiding en zal hier te koop aangeboden worden onder de tital:" Tussen Prikkeldraad en Rozen ".

 

feedback van andere lezers

 • henny
  Heel goed van je, om het uit te geven.
  Jeetje, Harry zit nu zwaar in de problemen!

  verloren...... verloren... Nooit meer dan een of drie punten gebruiken.
 • tessy
  Dank je wel hoor, vind ik ontzettend lief van je.
  En hou je ons op de hoogte over het boek ?
  GoNo2: Jazeker.Dankuwel !
 • miepe
  het léést in elk geval vlot
  vind ik zo


  maar ik ben zeer oorlogsverhalengevoelig.... ik durf ze niet te lezen
  ik maak ze wel soms mee
 • Mistaker
  Ik ga 'm kopen!

  Groet,
  Greta
  GoNo2: Bedankt, Greta, wil je ook weten hoe het afloopt?
Er zijn 14 bezoekers online, waarvan 0 leden: .