writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Philemon Vanimmerzeer.

door GoNo2Philemon Vanimmerzeer was vroeg uit de veren. 't Was vandaag de 1ste Meistoet. En dan liep hij voorop met de vlag van de socialisten. Dat deed hij al jaren, eerst was hij vendelzwaaier geweest, maar bij nader inzien was iedereen het erover eens dat hij beter gewoon de vlag kon dragen.
De pastoor moest met lede ogen dit vertoon van goddeloosheid tolereren. In zijn ogen kon men alleen maar achter de Christusvlag lopen. Of nog liever achter de vlag van de kruisvaarders. Niet dat de pastoor conservatief was, maar waarom zou men iets moeten veranderen dat goed en deugdelijk was.
Bij gebrek aan slachtoffers, want pastoor Van Buldergem kon moeilijk de ganse gemeenschap aanpakken, was Philemon de pineut. Na de farce van z'n afgezegd huwelijk ten overstaan van een bijna volle kerk, was de verstandhouding er niet beter op geworden.

Philemon Vanimmerzeer was de enige zoon van een rijke herenboer. Z'n ouders, twee hardwerkende mensen, hadden het beste voor met hun oogappel. Ze hadden z'n toekomst al uitgestippeld, een gouden toekomst in hun ogen. Hij zou mogen studeren aan de landbouwschool en het diploma halen van landbouwingenieur. Maar tot groot verdriet van z'n ouders en de parochie had Philemon een broertje dood aan studeren. Dus van studeren kwam weinig in huis en z'n kotmadam in Herentals moest hem meermaals ladderzat uit z'n bed schoppen. Gustaaf Vanimmerzeer was het beu de rekeningen van z'n liefhebbende zoon te betalen. Nadat er een collectief van geldkrijgende cafébazen op z'n erf stonden, was de maat vol. Philemon moest stoppen met z'n losbandig leventje en op de boerderij werken. Eerlang zou hij de boerderij en de akkers, die verpacht werden, erven. Maar een boer heeft een boerin nodig en toen bestonden er nog geen tv-programma's in de aard van " Boer zkt Vrouw ". In heel het dorp waren er misschien hoop en al een vijftal televisietoestellen en dan nog meestal bij de begoede burgerij. 't Kon ook niet anders want pastoor Van Buldergem hield een ware kruistocht tegen dat verderfelijke duivelse medium. Vader en moeder Vanimmerzeer waren overtuigende godsvrezende katholieken. Niets speciaals, want zo waren er wel meer in die tijd. De kerk regeerde, de kerk negeerde. En zo zat de pastoor aan tafel met een glas wijn bij de Vanimmerzeers.
" Zo, Gustaaf, beste vriend, zeg het eens, wat ligt er op uwen lever?"vroeg de pastoor.
" Feitelijk teveel om op te noemen, meneer pastoor, 'k heb last van een steenpuist, op een plaats die ik niet wil vernoemen, God beware me, en de laatste tijd kan ik nogal moeilijk grote boodschappen doen. M'n rug doet ook pijn en af en toe heb ik water in m'n knieën. Maar ik klaag niet, meneer pastoor, Jezus heeft meer afgezien dan ik hé?"
" Jazeker, de Zoon van God, heeft afgezien voor jullie zondaars, vergeet dat nooit Gustaaf en tussen haakjes, hebt u al uw bijdrage voor de parochiale werken aan de secretaris betaald? Niet te lang mee wachten, want anders wordt er geen H.Mis gelezen."
" Ons Marie zal dat straks in orde maken, meneer pastoor." Eigenaardig toch dat de meeste vrouwen in Vlaanderen Marie of Maria heetten. Ik vraag me altijd af hoe dat komt.
" Goed Gustaaf, je bent een goed christen, ik zal voor je bidden. Maar vertel me nu,mag ik nog een glaasje wijn, vertel me eens waarom ik naar hier moest komen. De zegening van het vee en je huis is pas volgende week en vergeet niet een kleine bijdrage voor de zegening hé?"
" De reden, meneer pastoor, is dat het tijd wordt dat onze Philemon aan een vrouw geraakt. Ik heb het eeuwige leven niet. En zo'n grote bedoening heeft ook een vrouwenhand nodig. Al was het maar voor het nageslacht, meneer pastoor."
Bij het horen van de naam Philemon, dronk de pastoor in één teug z'n glas leeg en schonk het terug vol, zonder het te vragen. Na de escapades in Herentals lag Philemon blijkbaar niet meer in z'n bovenste schuif. En dat voor een gewezen misdienaar...

Wordt vervolgd

©GoNo

 

feedback van andere lezers

 • tessy
  Ai meneer pastoor gaat zich ermee bemoeien, dat loopt hier verkeerd af ...denk ik.
  GoNo2: Dankuwel !
 • jan
  wat een klucht!

  grts
  GoNo2: Dankuwel !
 • henny
  Dit gaat zeker een klucht worden, jou te kennende.
  GoNo2: Dankuwel!
 • lappes
  Leest lekker. Vlot verteld, goede sfeertekening en typering van de verschillende personages. Philemon wordt een hype!
  GoNo2: Dankuwel !
Er zijn 9 bezoekers online, waarvan 0 leden: .