writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

't Voordeel van de Twijfel

door GoNo2

Er zijn van die dagen, dat ik tegen de muur op zou lopen van frustratie omdat ik stapelzot en tevens gek word van de renovaties die aan de gang zijn. Het is verdomme een epidemie geworden, iedereen is schijnbaar aan het renoveren. Als de ene gedaan heeft, begint de andere. Dag in, dag uit een geklop en gebonk van boormachines. En zeggen als ik bij de tandarts nog maar een boormachientje hoor, ik het al op een lopen zet.
Meestal beginnen ze 's avonds, want overdag hebben ze nog een andere job hé? Zondags, rustdag ?
Vergeet het maar, de dag des Heren telt niet voor die renovateurs. Ze zullen er van uitgaan dat Jezus ook geen dag verlof pakte. En als Hij er al één nam, lieten ze Hem met een kruis rondzeulen.
Al bijna twee jaar zijn ze in het naastliggende appartement aan het werken, ik heb nog nooit zoveel Poolse arbeiders bij elkaar gezien. Het lijkt wel of gans Polen hier aan het bijverdienen is. En ze wisselen regelmatig van arbeiders, zodat iedereen aan de bak kan komen. Is nog een overblijfsel van toen Lech Walesa de " Solidarnosc "proclameerde in Gdansk en alzo een omwenteling teweeg bracht in z'n vaderlandse geschiedenis. Jaruzelski is er nog niet goed van. Sedert het proces dat hij in 2008 aan z'n broek en bijhorende veston gesmeerd kreeg, omdat hij de staat van beleg afgekondigd had in 1981, is het nooit meer goed gekomen tussen hem en de Poolse bevolking. Jaruzelski beweert nog altijd dat het een misverstand was en hij feitelijk de staat van beleg op de boterhammen bedoelde. Wat kan kloppen, want veel soeps was het daar niet. Maar ge kent de militairen, ze horen nog maar van beleg en ze staan met hun tanks in uwen hof tussen de tomaten, boontjes en worteltjes. En eens ze er staan, krijgt ge ze met geen stokken weg. Wat me vrij logisch lijkt, want het met een stok tegen een tank opnemen, is vragen om moeilijkheden.
Maar dit terzijde. 't Zijn brave mensen die Polen. Ik begrijp geen snars en ook geen reet van wat ze brabbelen, maar ze zijn beleefd en zeggen een goeiedag tegen mij. Dat denk ik toch, 't kan evengoed zijn dat ze gewoon onnozele Belg tegen me zeggen. Wat nog klopt ook. Ge moet al serieus een vijs mankeren om in dit apenland te blijven. 't Is toch eigenaardig dat als er een combi of ander vehikel van onze geliefde arm der wet door de straat rijdt, het plotseling stil wordt. 't Zijn harde werkers, heb ik horen zeggen. Ik heb er zo m'n twijfels over na twee jaar van kloppen en boren. Of ze maken hun appartementen op communistische wijze. Met veel water en weinig cement. 't Zou me niet verbazen, dat bij de eerste najaarsstorm, ik ramen en deuren zie voorbijvliegen aan m'n raam. Waarbij men weer zal spreken van een invasie van UFO's boven Antwerpen. Ge moet er eens opletten, als er ufo's gesignaleerd worden zijn er altijd Polen in de buurt. 'k Moet er geen tekeningetje bij maken zeker?
Nu zijn ze bezig met een ladderlift, er wordt bouwmateriaal op het plat dak gedeponeerd. Zouden ze een openluchtzwembad aan het bouwen zijn? Gezien de hoeveelheid bakstenen kan het bijna niet anders. Naar het schijnt zou mijn buurman een Poolse kuisvrouw in dienst genomen heeft. Officieel met dienstencheques.
't Zal nodig zijn, want als dat zwembad ooit begint te lekken, zal een tsunami klein bier zijn in vergelijking met wat hem te wachten staat. Ik kijk door m'n raam en steek m'n hand op naar één van die Polen. Hij steekt z'n hand ook op en groet me vriendelijk. 't Kan ook zijn dat hij me vierkant uitlacht. Maar ik geef hem het voordeel van de twijfel...

©GoNo

 

feedback van andere lezers

 • Magdalena
  heerlijke extrapolaties en zwierige associaties!
  GoNo2: Dankuwel, Magdalena
 • Mephistopheles
  Ge moet inderdaad een vijs mankeren om in dit apenland te blijven. Het feit dat ik maar al te graag weg zou willen bewijst dat ik dan toch nog niet volledig gek ben, ook al beweert mijn Poolse psychiater van wel...
  GoNo2: Dank u wel voor de fb.
 • miepe
  Gelukkig dat er Polen zijn hoor, Gono
  tjonge
  Polen zijn echt ... echt... een werkvermogen

  (maar je moet af en toe eens iets vol gieten)

  verder... allé: hier, je kus
  't was ook grappig en dat mag gezegd
  nee MOET en DIENT gezegd
  (maar niet te veel met die mensen spotten hoor of ik trek je aan je ook)

  GoNo2: Merçi ende bedankt !
Er zijn 9 bezoekers online, waarvan 0 leden: .