writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

paarse luchten 4

door Hoeselaar

4
Toen begon ze ook over haar grootouders te vertellen, van haar moeder wist ze niet veel enkel dat wat haar vader haar vertelde. Eerst toen ze hiernaartoe kwam maakte ze kennis met hen. Ze schilderde beelden uit een ver verleden die haar een jonge vrouw voor ogen brachten, ze was toen zelfs een klein meisje en veel wist ze niet meer van haar peuterjaren. Toen Thekla hier noodgedwongen introk leefde haar grootvader al niet meer, maar een foto op de schouw gaf haar een beeld van hoe hij destijds uitzag. Gekleed in een militair uniform met sabel en baard keek hij streng als wilde hij zijn macht vertonen. Daarnaast stond een kleinere foto waarop een klein meisje met donkere pijpenkrullen vrolijk in de wereld schouwde. Volgens haar grootmoeder was dit Thekla toen ze vier was. Dan stond daar een pendule waarvan het middelstuk een negertje voorstelde en waarvoor ze als kind heel veel angst had. Haar vader had deze klok nog voor zijn trouw met Thekla voor een prikje kunnen bemachtigen en als geschenk aan zijn schoonouders gegeven. Nadat haar grootmoeder gestorven was wilde ze alle herinneringen die aan haar vader gelinkt werd verwijderen, en verkocht deze klok aan een opkoper van oude spullen. Nu ik er over nadenk moet ik je zeggen dat eerst nadat die klok weg was alles in het huis veranderde. Bij oma was het altijd kil en klam en je had er het gevoel dat er iemand in huis was die je bespiedde. Dat kon natuurlijk niet mits er niemand anders in huis was, maar toch,- het voelde raar. Ik kan me dat ook ingebeeld hebben maar nadat de pendule weg was werd het vrolijk en als de zon naar binnen scheen dan fleurde je helemaal op.
De jonge journaliste gaf een teken dat ze even op verhaal wilde komen en stak zich een sigaret op. De aansteker weigerde zijn dienst en dus vroeg ze een vuurtje van Jeffrey. Haar jonge begeleider wilde ook zijn aansteker uit de jaszak halen maar stopte halverwege omdat Jeffrey hem voor was. "Moet er iemand iets te drinken hebben, want ik heb een enorme dorst gekregen van al dat praten. Mij wordt nooit iets gevraagd en nu opeens moet ik als Brugman over de brug komen, je zou voor minder een droge mond krijgen, denkt u ook niet, Mevrouw"? Jeffrey liep naar binnen en kwam even later met een grote karaf helder koel water naar buiten. "Ik heb maar twee glazen die ik binnen ga halen, dan zal ik wel aan de karaf drinken als u dat niet erg vind"? Na de sigaret en het water hervatte de jonge dame haar vragenspel.

 

feedback van andere lezers

 • hettie35
  Weer graag gelezen Willy,
  groetjes Hettie
  Hoeselaar: dank je voor je bezoekje

  Wiolly
 • GoNo2
  Leest vlot, en ik denk dat die pendule nu bij mij hangt....
  Hoeselaar: Pas dan toch maar op want deze bezit onaangename eigenschappen waar je over een tijdje zelf achterkomt en dan,- ja, dan is het te laat. Had maar niet zo snel moeten zijn.

  Willy
 • miepe
  niet altijd eens met de leestekens, maar ja...

  hoe hij ER destijds

  hier en daar nog wat gehaper, maar het verhaal is interessant, Hoes!


  Hoeselaar: Ik weet dat ik geen crack ben in de Nederlandse taal, maar ik ben fier op wat ik sinds m'n 66ste heb bereikt. Je moet weten dat ik praktisch nooit las en als ik dat wel deed dan was dat in het Duits.
  Ik ban daar opgegroeid en naar school gegaan. Na mijn twaalfde levensjaar kwam ik in 1948 in Nederland aan en werd overal uitgejoeld omdat ik geen woord Nederlands kende. Na een tijdje ga je je niet meer inspannen omdat je toch niet geacsepteert wordt en zo verwatert de taal langzamer hand. In mijn beroep als decoratie schilder hoefde ik geen perfectie aan de dag te leggen en dus bleef ik een bijna analfabeet tot na mijn pensioen

  Willy
 • tessy
  Na het lezen van je antwoord op de fb. krijg je van mij een dik verdiende 10+
  Hoeselaar: Dank je wel voor het mooie fb.

  Groetje Willy
 • Ghislaine
  Dialogen op een aparte regel doet je stukje meer eer aan.
  Hoeselaar: Dank je wel voor de tip, zal er in het vervolg op letten

  Willy
Er zijn 2 bezoekers online, waarvan 0 leden: .