writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Junkies, treinen en andere rottigheid (22)

door jack

Ik stapte in de trein zonder het handvat vast te nemen, wat in mijn nog steeds behoorlijk beschonken toestand een opvallende prestatie was. Erg elegant was het waarschijnlijk niet, maar ik was erin geslaagd rechtop te blijven.
Mijn besluit stond vast: ik zou niet in Brussel maar in Sint-Niklaas afstappen. Aangezien dat mijn reistijd aanzienlijk zou inkorten, zou ik ook veel minder de kans krijgen me te wentelen in het zalig warme bad der melancholie. Niets verwarmt oude botten zo goed als een stevige portie melancholie. En als dat niet voorhanden is: whisky. Gelukkigerwijs brengt het ťťn gewoonlijk het andere mee. De trein zette zich traag in beweging. In het voorbijrijden keek ik uit over het stationsplein en zag dat de groep wachtenden op bus 19 was aangegroeid tot een bescheiden kudde schooldieren. Blijkbaar was ik net op tijd vertrokken. Voorzichtig liet ik me onderuit zakken. Voorzichtigheid was hier zeer zeker geboden, gezien de gevaarlijke combinatie van het verhoogde alcoholpercentage in mijn bloed en de gladheid van de vuilblauwe neplederen bekleding der zetels. Het vertrouwde pastorale landschap werd snel grimmiger naarmate we de Vlaamse Ardennen verlieten en dieper Oost-Vlaanderen binnenreden. In deze provincie is tot ergernis van vele automobilisten weinig sprake van ruimtelijke ordening, maar een kennersoog herkent ongetwijfeld de charme van deze intuÔtieve, bijna ambachtelijke schikking der straten uit de tijd dat men in Europa nog niet trachtte het Amerikaanse dambord-stratenplan over te nemen, onder het motto van moderniteit en efficiŽntie. Hier was de verachtelijke invloed van het land van hamburgers-en-handwapens-voor-iedereen nog niet doorgedrongen.
EfficiŽntie is trouwens een van de meest overschatte begrippen ooit. Het zuigt de ziel uit het leven, dat alles welbeschouwd een opeenvolging van toevallen is. En hoe meer toeval, hoe interessanter, ware het niet dat die zogenaamde efficiŽntie er hoegenaamd geen ruimte voor overlaat. Daarom ban ik bewust alle vormen van dat nazistische denksysteem uit mijn leven. Ik sta op wanneer ik er zin in heb, of helemaal niet. Ik slenter naar de bakker, ontbijt, en terwijl vorm ik me vaag een beeld van wat ik vandaag zou willen doen. Verder zie ik wel waar ik uitkom. Ik laat me graag leiden door impulsen en toevalligheden. Zo komt een mens nog eens ergens. Soms ook niet, maar ook dat heeft zo zijn waarde. En niet alleen zijn waarde maar waarschijnlijk ook zijn redenen, want gebeurt niet alles om een reden? Dat is tenminste wat ik mezelf inprent. Hoewel ik me, alles welbeschouwd, moeilijk kan voorstellen dat er een reden bestaat voor Junkie's allesbehalve toevallige overdosis. De uitzondering bevestigt de regel, zullen we dan maar zeggen. Een altijd toepasbaar argument.

We naderden de stad Sint-Niklaas, dat kon ik duidelijk voelen aan het protesteren van mijn maag. De gedachte, dat het gemakkelijk zou zijn te blijven zitten en gewoon door te rijden naar huis, ging door mijn hoofd. In enkele seconden zou mijn toekomst er heel anders uitzien. The easy way out.

 

feedback van andere lezers

 • Mephistopheles
  Twee weekends geleden was ik in Sint-Niklaas. Voor de verandering eens Mike's garage bezocht. Van alle plaatsen waar ik mijn broek gesleten heb vond ik dat toch ťťn van de minder plezante.
  Melancholie verwarmt de botten zeg je? Hmm, dat weet ik zo nog niet. Whisky wel natuurlijk. Genoeg om geen zin meer te hebben om onder bus 19 te springen...
  jack: Pfffftja, bus 19 is in elk geval een klotebus dus als je toch zin zou hebben kan je beter ne andere zoeken. Melancholie verwarmt de botten, tenzij ze ze verkilt, dat kan ook ;) al naargelang het soort melancholie. Jep, inderdaad de frontline is verhuisd maar dat ie van naam veranderd was, wask al vergeten. Hij was beter wat gegroeid, maar zelfs dat niet he.
  De Watson he, tis genoteerd voor mijn volgende bezoek aan de boring capital of oostvlaanderen.
 • miepe
  wat ik in dit werk bijzonder apprecieer, is je gezond gedoseerde zin voor humor. Het ligt er nooit vingerdik op, maar het proeft geweldig. DAT is een kunst, Jack.
  jack: Ik probeer dat te beperken, want het is zeker niet mijn bedoeling om in de stijl van brusselmans of zoiets te gaan schrijven. Maar dat is mijn normale manier van denken en praten. Er komt dus een pak zelfbeheersing aan te pas.
  Ik tracht een beetje soberheid na te streven ;)
 • Magdalena
  Behalve dat het goed geschreven is heb ik ook genoten van de feedbacks: blijkbaar had ik Mephisto toch kunnen ontmoeten of misschien gebeurde dat wel per toeval want Mike's garage ligt vlak bij mijn werk
  en ik heb gefascineerd alles nog eens herlezen na jouw feedback aan Miepe, dat dit jouw normale, gewoonlijke manier van spreken is

  xxxxx
  jack: Met dat normale spreken doel ik op die zwarte humor, die normaalgezien pertinent aanwezig is in de vorm van cynisme enz, en die ik een beetje onder controle tracht te houden bij het schrijven van dit verhaal om niet te vervallen in een plat brusselmans-isme. Niet dat ik iets heb tegen hem hoor. Daarenboven is die humor van mij niet altijd van hoog niveau ;)
 • Mistaker
  Wat een plaats, Sint-Niklaas, mijn woonplaats Amsterdam is er niks bij ;-)
  Weer heel graag gelezen Jack.

  Groet,
  Greta
  jack: Dankjewel.
  Als je ooit BelgiŽ bezoekt, ga dan vooral niet naat St-Niklaas. Het is BelgiŽ op z'n slechtst.
  Amsterdam daarentegen... :)
 • tessy
  Ik hou van je humor, je hoeft je dus niet te veel onder controle te houden.
  jack: Misschien wel, maar tť is tť.
  Ik vind humor een geweldig iets maar in literaire vrom gaat dat snel vervelen. Zo ken ik brusselmans zijn boeken amper uit elkaar (hoewel ik ze best graag lees).
  Bedankt voor de waardering!
 • KapiteinSeBBos
  de trein is altijd een beetje reizen...elke week gebeurt er wel iets...


  jack: Jep, het is altijd wat met de trein, vooral als ik erop zit ;-)
 • koyaanisqatsi
  Leest lekker, zoals gewoonlijk. Moet zeggen: ik werk zelf in een zodanig chaotisch bedrijf dat je al over behoorlijk wat creativiteit moet beschikken om efficiŽnt te zijn. :-)
  jack: Uw leestempo doet mij beseffen dat ik wat sneller moet schrijven... want je haalt me met angstwekkende snelheid in! ;-)
  Ik maak niet genoeg tijd vrij, vrees ik. :-)
 • manono
  Ik neem de draad terug op want ik wil het verhaal blijven volgen zonder een stuk te missen. Ik had toen moeten doorlezen. Weet niet wat er tussen gekomen is.

  Ik ken St-Niklaas niet. Ben sowieso geen grote liefhebber van steden.
  jack: Och je mist niets, buiten misschien het prachtige historische kerkhof. :-) Ik ben ook niet gek op steden, veel te veel mensen / miserie op een hoop. Bedankt voor het lezen!
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .