writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Afgetraind in Sollicitatietraining

door GoNo2


'k Ben nog eens op sollicitatietraining geweest. Wat voor de meesten een sleur is, is voor mij telkens een openbaring. 'k Sta er altijd verstomd van hoe sommigen reageren op m'n gedrag en uitlatingen.
Deze keer mocht ik kiezen tussen postbode en Witte Tornado. Keuze was vlug gemaakt. Postbode leek me wel wat, ik kan amper op een fiets rijden, maar dat is een detail hé? Misschien hebben ze voor mij wel een brommerke op overschot.
Eerst sollicitatieformulierke invullen, anders weet Tante Post niet met wie ze te maken heeft. Ik kan bij benadering niet meer zeggen hoeveel ik van dergelijke formulieren al ingevuld heb, na het tweeduizendste ben ik de tel kwijtgeraakt en m'n verstand ook. Zij het tendele maar, anders zat ik nu al in Boechout bij onze vrienden de paters Alexianen. Afdeling Hoogbegaafden, in mijn geval.
Naam invullen, tja, ik moest maar eens veranderd zijn van naam. Heel hun administratie op z'n kop.
Geboren op ? Ja, voor de verandering op een blauwe maandag toen Pasen op een kruiwagen viel.
Waar ? Tussen de patatten met een keizersnee. M'n vader stond er op te kijken en de dierenarts ook.
Wat een vragen hé?
Geslacht ? Ja en in stukken versneden, zoals bij den beenhouwer.
Studies? Kleuterschool en verbeteringsgesticht. Ontslagen met grote onderscheiding. Diploma wordt niet erkend door het Ministerie van Justitie.
Wat verwacht u van de toekomst? Dat het gaat regenen in de Ardennen en aan de kust zal het sneeuwen, voor de rest blijft het in Midden-België droog, buiten enkele plaatselijke onweersbuien met kans op hagel. Afgeschoten door een verdwaalde jager in 't centrum van Knokke-Heist.
Wat trekt u aan in het beroep van postbode? De spleten? Heeft een beetje weg van een verloskundige, die zit ook altijd in spleetjes hé?
Wat verwacht u van het beroep van postbode? Brieven, geweldig veel brieven. En reclamedrukwerk, gezien m'n brievenbus er vol van zit.
Hebt u vervoer? Ja, een Hollandse tandem en ge moogt van voor zitten.
Wat wenst u te krijgen als loon? Zoveel mogelijk en liefst betaald per kilo. En afslag op de aankoop van postzegels. En een korting op de aangetekende brief, die ik zal versturen na amper één week gewerkt te hebben. Wegens het steeds omver vallen met een loodzware postfiets.

Ik moest bij de coach komen om m'n sollicitatieformulier te overlopen. Naarmate hij verder las, werd z'n dikke ambtenarenkop rooier en rooier. 't Leek wel of hij ieder moment kon ontploffen. Ik begon al te kijken waar de nooduitgang was, in geval van.
" Meneer Gouwy, is dit een grap?"
" Wat denkt ge?" pareerde ik.
" Zoudt ge graag uwen dop kwijtspelen?"
" Waarom ? Waar staat er in de wet hoe ik een sollicitatieformulier moet invullen? Ik heb in eer en geweten geantwoord op de vragen. "
De zogenaamde ambtenaar en tevens coach moest naar lucht happen, ik stelde voor om het raam open te zetten. Kwestie van wat frisse lucht binnen te laten. Met het risico dat hij stantepede door het raam sprong en zes verdiepingen lager in de haag terecht kwam. Onderweg kon hij nog zwaaien naar z'n beminnelijke collega's. Is het een vogel, is het een vliegtuig, nee, 't is Mega- Coach!
Ik krijg een andere coach toegewezen, hoe zou dat komen? 't Zal me benieuwen wanneer ik terug opgeroepen word om een sollicitatietraining te ondergaan. Maar 'k weet nu al dat ik met veel genoegen en nog meer plezier aanwezig zal zijn ? Men is nooit te oud om te leren hé?

©GoNo

 

feedback van andere lezers

 • tessy
  Heel leuk beschreven van iets wat eigenlijk op zich zo grappig niet is.
  GoNo2: Ach, 't is een lachertje, gans dat gedoe !
 • Magdalena
  GRINNIK!!!
  Amaai ik heb zitten lachen.

  xxxxx
  GoNo2: Ik ook !
 • jack
  Nog een slachtoffer van de vdab!
  Mijn coach is depressief geworden omdat ze dat ondankbare werk niet meer aankon. Afschaffen die handel, in deze tijden van crisis!
  GoNo2: Je zegt het maar, programma van maken, veel stemmenwinst !
 • miepe
  ja, ik zie je wel zitten als postbode op een fiets

  Pietje Puk, ggg!
  GoNo2: Dankuwel !
 • Ghislaine
  Grappig neergezet van iets dat vaker voorkomt. Ik vraag me toch een ding af. Van wie is die werkloosheidsvergoeding. Ik dacht van de mensen die er voor gewerkt hebben en sociale lasten hebben betaald. Ook die werkgever heeft moeten dokken en niet zo een klein beetje. Waarom laten jullie zich chanteren door de VDAB. Moet je me echt eens meer over vertellen, want het getuigd niet van intelligentie
  GoNo2: Ik zal er een boek over schrijven !
 • Mephistopheles
  Heb dat ook nog gehad die solicitatietrainingen.
  Beetje dwaas eigenlijk. Zeker een onderwerp om door het slijk te halen.
  GoNo2: Dankjewel !
 • Mistaker
  Ik heb nog nooit een sollicitatietraining gevolgd maar het lijkt me rampzalig...
  Erg leuk je verhaal.

  Groet,
  Greta
  GoNo2: Valt wel mee hoor !
 • fredvanderwal
  Lekker licht van toon!
  GoNo2: Dankuwel!
Er zijn 18 bezoekers online, waarvan 0 leden: .