writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Biografie van een virus (deel 41a: de date)

door fenk

Omdat Venus relatief dicht bij de zon staat, kunnen we ze soms waarnemen als morgenster. Als we dan de hemelcoördinaten van de planeet opmeten en vergelijken met haar positie op hetzelfde uur maar 584 dagen later, dan vinden we een tweede punt, verschillend van het eerste wegens de wijziging van het seizoen. Op dezelfde manier kunnen we een derde punt optekenen, opnieuw 584 dagen later. En daarna een vierde en een vijfde punt. Maar de zesde positie die we aldus vastleggen, valt zo goed als samen met de eerste. De cyclus is volbracht. Inderdaad, vijf maal vijfhonderd vierentachtig komt ongeveer overeen met acht jaar. Je mag slechts één keer raden welke figuur ontstaat wanneer we deze vijf punten in chronologische volgorde met elkaar verbinden.

Het is 18 juni 2007. Vandaag staan de aarde, de maan en de planeet Venus op eenzelfde lijn. Het is dan ook voorbestemd dat op deze dag een maanvrouw mijn zoektocht naar de betekenis van mijn litteken zal doorkruisen.

Ik weet nog steeds niet wat ik van haar moet vinden. Het voordeel van internet is dat je met een vingerknip een contact legt; het probleem is dat je geen flauw idee hebt met wie. Ze heeft leugentjes gepoft als maïs. Een vondelinge, het circus, de weduwe van een slangenbezweerder, een pedofiele collegeprefect, een professor psychologie (hier maakte ze een fout, er is geen document in heel de universiteit van Gent te vinden dat melding maakt van "trauma's zijn onwisbaar"), opnieuw de grote kindervriend (maar nu met slappe spieren), opnieuw het circus, opnieuw een vondeling. Dat moet ik haar nageven, ze verstaat de kunst om een palindroomverhaal te vertellen.
Denkt ze nu echt dat ik haar Korè-alias slik? Ook dat is een voordeel van het internet, mensen kunnen zichzelf reanimeren in een jeugdige versie, jawel ze kunnen zichzelf desnoods opnieuw uitvinden. Maar absolute zekerheid heb ik natuurlijk niet. Ik mag geen fouten maken en moet op veilig spelen. Steeds met alle mogelijkheden rekening houden, het is om schele hoofdpijn van te krijgen.

Maar toen schreef ze over de duivelsster op de rug. Dit kan ze niet verzonnen hebben. Ze loog natuurlijk wel over de draagster, want allicht zijn de vijf lijnen op haar eigen rug gekerfd. Ik zal het dra te weten komen. Als ze tenminste komt opdagen. Dat is dan ook weer internet, je loopt het risico als enige de afspraak serieus te nemen, en dus lullig op een virtueel spook te staan wachten. Toch twijfel ik geen seconde aan haar komst, vraag me niet waarom. De cohesiekracht van de stervormige littekens?

Ik probeer mijn ademhaling te controleren, zodat mijn opwinding op dit moment niet de bovenhand neemt. Ik mag nu geen fouten maken, ik moet rustig blijven. Met alle mogelijkheden rekening houden. Maar het is slechts deze ene mogelijkheid die me momenteel beheerst. Draagt ook zij het litteken? Ontmoet ik vanavond een pentagramvrouw? In dat geval heb ik haar opnieuw op een waarheid betrapt en zal zij inderdaad mijn diepste verlangen bevredigen.
Ik sta achter de omheining van het openluchtmuseum in Middelheim. Maandag is de sluitingsdag, dus de kans op andere bezoekers is nihil. Bovendien is het schemertijd. In de verte, aan de ingang van het park, zie ik een vrouw doelloos drentelen. Ze is te vroeg. Ik glimlach triomfantelijk. Volgens een van haar leugens was ze blind. Dus zal ik haar straks opdragen zichzelf te blinddoeken. De dame heeft me als een stokje rondgedraaid tussen een spinrag van suikermailtjes. Nu is het mijn tijd om spelletjes te spelen. Boys will be boys. Ik heb een draaglantaarn met kaarslicht opgesteld naast een grote zwarte opblaasfallus. Nog enkele minuten laat ik haar sudderen en dan geef ik haar de eerste instructies op haar gsm. Ik beeld me in dat ze een hese stem heeft. Ik zal haar naar het gat in de omheining leiden, tot het kaarslicht haar zal lokken als een vuurtoren. Dan zal ik haar opnieuw laten wachten. Haar verlangen om mij te zien zal op de proef gesteld worden.

Nu het zonlicht achter de horizon wegvloeit, wordt de maan zichtbaar. Achter de maan bevindt zich nu Venus. Ik hoop dat ze naar honingzeep ruikt, maar eigenlijk is er geen haar op mijn hoofd dat daaraan twijfelt. Ik ben klaar voor de grote ontlading. De vulkaan staat op uitbarsten.

(wordt vervolgd)

 

feedback van andere lezers

  • Vansion
    Dacht dat het nieuwe maan was op 18 juni 2007. Ik ga eens nakijken of ik dat ergens vermeld heb, want dan moet dat geschrapt worden.
    Ikke content met die eerste paragraaf! En met de rest ook.
    fenk: Oeps, dat zou slordig zijn van me; had het nochtans opgezocht. Bedankt voor het bewaken, ik kijk het opnieuw na.
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .