writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Het Poëzotje.....

door dannycant





Op frequente tijdstippen stuurde ik wel eens een gedicht of verhaal naar onze plaatselijke streekkrant. Vrij vlug kreeg dit de nodige navolging en had ik het gevoel dat er in het Zottegemse nood was aan een cultuurblad! Een krantje waar poëtische werkjes, kortverhalen en zoveel meer, beter tot hun recht zouden komen.
Te vaak zag je immers een ingestuurd werkje ergens tussen het streeknieuws verloren staan. Dit tot mijn grote spijt, maar met een absoluut begrip daarvoor. Ik besloot dan maar zelf zo een cultuurkrantje op te starten. Dit met de nodige steun van mijn vriendin.
Als je een krantje begint, heb je natuurlijk een in het oog springende naam nodig. Die was vrij vlug gevonden. Een verweving van de woorden Poëzie en Zottegem resulteerden uiteindelijk in de naam Poëzotje. (Mijn voorkeur lag bij Poëzootje, maar dat heeft het niet gehaald).

Het is een gratis krantje geworden. Dubbelzijdig lasergeprint op hoogwaardig 120 grams papier. Maandelijks, en in een oplage van 150 stuks leek haalbaar en vrij vlug stond ik met een uitgewerkt concept bij onze Schepen van Cultuur. Het enthousiasme daar was groot! Meer nog, zij boden aan om voor de verdeling ervan te zorgen.
Zo kun je het krantje nu maandelijks terugvinden in het Zottegemse stadhuis, de Openbare Bibliotheek en een paar boekhandels in het centrum. Eén exemplaar van elke editie wordt ook bijgehouden in het Centrum voor Streekgeschiedenis Zuid-Oost Vlaanderen. Tel daarbij ook nog eens de ettelijke die ik digitaal verstuur, dan weet ik dat het goed zit.

September 2005 was de eerste uitgave, met daarin ook de oproep naar inzendingen die op één of andere manier Cultuurgebonden zijn. Dit is ruim te nemen. Zelfs 'glasramen' kwamen al aan bod.
Ondertussen, een half jaar verder, is het krantje goed ingeburgerd. Het trok al tweemaal de aandacht van 'grotere kranten,' met lovende artikels. Met dank natuurlijk voor de publiciteit, maar waar de keerzijde daarvan een grotere oplage zou verlangen. Om dit te verwezenlijken zou ik sponsors nodig hebben, maar dit vertik ik gewoon. Je verliest een stukje eigenheid, en dit is nu net wat dit krantje behelst.
Er zijn inmiddels al heel wat schrijvertjes die er een plaatsje hebben gevonden. Sommige met een eenmalige bijdrage, andere dan weer maandelijks. Mond aan mondreclame zorgt ervoor dat steeds meer gegadigden mij inzendingen toesturen die ik dan in de mate van het mogelijke verwerk.
Daar ik met thema's werk, dienen ze natuurlijk netjes te passen in het concept van net die bepaalde maand. Toch lukt dit vrij aardig.
Zo is het thema voor maart; Lentegevoel….Waar zijn de kriebels?

Dat je dit ruim kunt nemen, hoeft geen betoog. Willen jullie een blik binnenin, geen probleem. Even een aanvraagje per mail en binnen de kortste keren heb je het krantje in je box.
Een keertje in het krantje staan, ook geen probleem. Al wat Cultuurgebonden is kan er een plaatsje krijgen. Je wordt steeds met naam en toenaam vermeld en ook foto's vormen geen enkel probleem. Ben je schilder, beeldhouwer, etser of doe je aan kalligrafie…. Het kan allemaal. Maak een omschrijving van jezelf, je werk en stuur gewoon alles naar mijn emailadres. Natuurlijk wordt je dan een krantje toegestuurd, wat dacht je.
Een blikje werpen op een voorbije uitgave kan op www.dannycant.be in de portfolio. Allerhande zaken insturen kan ook, en dit naar fa296447@hotmail.com

Het krantje groeit, elke maand, en daar zorgen jullie voor! Waarvoor mijn dank.

 

feedback van andere lezers

  • geertje
    reclame maken, zonder reklame te maken !!! knap
    mooi verhaal, ik "proef" daarin jouw wezen , jouw "zijn".
    graag gelezen.
    groet
    dannycant: Dat is de kunst he....:-) Mooi doorzien

    groetjes van danny
  • commissarisV
    Mooi initiatief, je moet het maar doen. Ik er zeker gebruik van maken D. Thx.
    dannycant: Altijd welkom.......groetjes
  • Ghislaine
    Hartelijk gefeliciteerd met je initiatief Danny. Doe verder!!
    dannycant: zal ik zeker doen.....:-)
    groetjes
  • nutswritingkate
    Iemand nodig voor de redactie? :p
    dannycant: een vliegende 'reporter' of zo......:-)
    groetjes
  • Vansion
    moet je zot voor zijn hé ... om onder zoiets je schouders te zetten
    wat goed dat er nog zo'n zotten bestaan
    dankzij hen voelt de lente zich verplicht te kriebelen
    veel succes gewenst
    dannycant: Je woont in 'Zottegem' of niet he......:-) . Ik denk dat die naam al heel wat lading dekt.

    groetjes.
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .