writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

De cirkel

door commissarisV

Negentienhonderd achtenvijftig


De grootste oen associeert dit gezegende jaar met de Expo en 'het Atomium' met z'n grote bollen.
1958 was het jaar van de film ' a Cat on a Hot Tin Roof' en 'Bird Day' van de Everly Brothers.

1958 gaat ook de geschiedenis in met de moord op koning Faisal II van Irak, waar hebben we nog zoiets gehoord? Het was net als nu 2006 , het 'Jaar van de Hond', in China althans. Als allerlaatste item was er eentje onder de rubriek diversen. Er werd toen ook een miezerig ventje geboren, samen met zijn tweelingszus, beide prematurkes. Ze werden zeven en een halve maand voordien verwekt uit de passie van een leraar geschiedenis en een leerling-verpleegster. Hij had zijn lauwe zaad geloosd in de tropen, in de Congo, ergens tussen de muur van de kapel en een Bavianenboom.Wat niet van haar billen was gelopen, rechtstreeks in het zuigende rode zand, had later z'n halve werk gedaan.

Moeder had maandenlang plat moeten liggen, ze had haar darmen haast uitgekotst, zo misselijk maakte de tweeling haar.Dit bezorgde haar een trauma dat ze voor de rest van haar dagen zou blijven meeslepen, het werd de rode draad in haar bestaan.
Ze was de Congo moeten ontvluchten, plat op een berrie. Ze was alleen naar 't vaderland terug gevlogen. Vader was er tussen de gewillige negerinnen achtergebleven.Hij zou pas twee jaar later terugkeren, als een mankende held met een veel te lange baard en een door zweet doorweekte tropenhelm.Hij had ze mores geleerd, zou hij later zeggen.Waarom schreeuwden die ondankbare zwarten 'indépendance', telkens weer. Het was nooit echt tot hem doorgedrongen dat de Congo voorgoed verloren was, dat hij en z'n bleke broeders er niets meer te zoeken hadden.

Bij de geboorte waren er complicaties.De tweeling zag bont en blauw wanneer moeder aan het einde van haar persen en haar Latijn was.

 

feedback van andere lezers

  • geertje
    glimlachend gelezen. mooie woordspelingen en onverwachte zinswendingen. onvoorspelbaar einde aan een verhaal van een onvoorspelbaar schrijver met veel talent.
    :-( oppassen dat ik niet "lyrisch" ga worden.
    groetjes, geertje :-)
    commissarisV: Het is het begin van het grote avontuur. Ik ga proberen om mijn ooit begonnen boek te ontginnen, te hopen dat ik het vol hou...
    THX geertje
  • koshka
    niet proberen, doen!
    commissarisV: Yes! bedankt K.
  • Vansion
    Joepie ... een rode draad ... afwikkelen maar ...
    commissarisV: In opperbeste stemming, ga eerst jou stukje lezen. Ik ben danig opgewonden om m'n onvolmaakte proza op de anderen los te laten. Vandaag volgt reeds een tweede stukje. Bedankt An
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .