writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Dolle gekruisigden (53)

door Mephistopheles

Op een van die verloren nutteloze namiddagen, ik vermoed dat het de vierde dag van mijn isolatie was, verscheen er een eerste teken van leven uit de buitenwereld toen de deurbel weerklonk. In tegenstelling tot de meeste gevallen wanneer iemand onaangekondigd aan mijn deur stond, vond ik het niet erg en was ik zelfs opgetogen met het plotse aanbellen. Na vier dagen enkel en alleen met mezelf doorgebracht te hebben leek een klein stukje sociaal contact me nog zo kwaad niet. Ik was net aan het lezen geweest toen er werd aangebeld, nog steeds in dat boek van Jack Kerouac dus, en had uiteraard een goed glaasje uitgeschonken ook, want dat ging er altijd wel in als ik met een boek bezig was. Bovendien was ik eerder op de dag, tijdens een vluchtig tochtje naar de winkel, een oude kennis van me tegen het lijf gelopen die ik al een tijdje niet meer gezien had. Na een kortstondig, gehaast gesprek had hij me prompt een brokje dope toegestopt, waar ik bij het thuiskomen onmiddellijk aan begonnen was. Tegen dat de onbekende belager had aangebeld was de hele brok hasjiesj opgerookt, maar het effect nog lang niet uitgewerkt.

Eens ik de deur geopend had schrok ik behoorlijk. Het was Clara, uitgedost in een strakke jeans en een bijpassend zwart topje dat voldoende was om me eraan te herinneren dat die pik van me nog wel eens wat anders wilde doen dan alleen maar urine lossen.
'Wat doe jij hier?' vroeg ik, oprecht verbaasd om haar te zien, 'en hoe ben je in hemelsnaam te weten gekomen waar ik woon?'
'Ik was in de buurt,' antwoordde ze terwijl ze me voorbijliep en de woonkamer betrad, 'en ik was nieuwsgierig.'
Tegen dat ze haar zin uitgesproken had was ze al halverwege de sofa.
'Kom gerust binnen,' zei ik.
'Jij ziet er ook niet erg opgewekt uit vandaag,' zei ze nadat ik de deur gesloten had, 'maar dat was je nu ik erover nadenk de vorige keer ook niet. Lach jij wel eens?'
'Voor een tientje geef ik je een glimlach. Voor twintig doe ik het met de tanden bloot. En voor dertig doe ik er een dansje bij.'
'Laat maar,' reageerde ze met een zucht, 'zo'n behoefte heb ik er nu ook weer niet aan. Dan kijk je maar sip.'
Ze nam plaats in de sofa en kruiste haar benen. Het linker over het rechter. Net als de vorige keer als ik me niet vergiste.
'Hoe heb je me weten te vinden?' probeerde ik nogmaals, want ik was er nog steeds niet uit.
'Dat was niet zo moeilijk,' glimlachte ze speels terwijl ze iets uit haar broekzakken tevoorschijn toverde. Het was mijn identiteitskaart, en ik moet toegeven dat ik niet verwacht had om dat ellendige ding ooit nog terug te zien. Maar het verklaarde in elk geval hoe ze me weten te vinden had.
'Dus jij had het?' vroeg ik ongelovig terwijl ik het nog eens goed bekeek, 'ik dacht dat ik het verloren was.'
'Ik heb het gisteren gevonden onder de sofa waar je geslapen hebt.'
'Waar ik proberen slapen heb,' verbeterde ik haar. 'Je bent bedankt ik elk geval. Wil je wat drinken?'

Ze bleek er wel voor in de stemming te zijn, en aangezien ze zo lief geweest was om mijn identiteitskaart te komen terugbrengen gaf ik het haar met plezier. Per slot van rekening mocht ze er best wel wezen. Het verbaasde me zelfs een beetje dat het me nu pas echt begon op te vallen en dat ik er de vorige keer zo weinig aandacht aan geschonken had. Misschien moest ik toch maar eens een aantal van mijn prioriteiten herzien.
Ik schonk twee glazen whisky goed vol en glimlachte tevreden dat ze er niet moeilijk over deed want anders had ze kraantjeswater moeten drinken.
We klonken en dronken. Toen stelde ik de vraag die me al enkele seconden op de lippen brandde.
'Ben je enkel en alleen daarom naar hier gekomen?' vroeg ik haar, 'om mijn identiteitskaart terug te geven?'
'Natuurlijk,' antwoordde ze, 'waarom zou ik anders naar je toegekomen zijn?'
'Je bent behoorlijk opgetut,' zei ik.
'Dat je dat ook maar denkt,' reageerde ze onthutst, 'dat ik me voor jou opgetut heb. Ik heb straks nog een belangrijke afspraak ergens, dat is alles.'
'Waar?'
'Dat hoef jij niet te weten.'
'Je hebt er geen, hÚ? Je hebt je opgetut omdat je wel eens een keertje zou willenů'
'Ik had beter moeten weten dan naar hier te komen,' zuchtte ze.
'Maar toch deed je het.'
'Ik moet zeggen dat je onderkomen me aardig verbaast,' zei ze, bewust van onderwerp veranderend, 'het ziet er beter uit dan ik verwacht had. Het mag er best wel wezen, je inrichting, tenminste voor een man.'
'Is dat een compliment?'
'Een bescheiden vaststelling.'

Gelukkig ging ze er niet al te diep op in want ik had zo naderhand genoeg van vrouwen die me inrichtingstips kwamen geven. Het was misschien niet het paleis van Knossos waar ik woonde maar ik had er mijn vrede mee, als ik er die halve gare op het gelijkvloers niet bij rekende tenminste. Voor de rest deed het er allemaal bitter weinig toe. Gras was groen, water was nat, en het enige wat werkelijk gratis was was de rit rond de zon, tenzij er in het hiernamaals nog een aardig rekeningetje wachtte. Je wist maar nooit met dat soort dingen.

 

feedback van andere lezers

 • jack
  Hahaha, doet u voor 30 een dansje? Nu zit ik met zo'n kwalijk beeld in mijn hoofd van een lachende dansende ... wat dan ook want k heb geen idee hoe u eruitziet.

  Geen foutjes gevonden, dit keer. Miepe misschien he ;-)
  Goeie, van die rit rond de zon.

  Ik, het "licht" gezien??? Nee danku hoor, ik had alleen behoefte aan stilte, natuur en een spartaans dagritme. het vroege opstaan lukte aardig, het vroeg gaan slapen niet zo. En dat alles in een historisch gebouw enz enz... lang niet mis. Verder ben ik nog steeds overtuigd euhhhhh kweetnietwat, maar u mag me gerust anti-christelijk noemen. Atheist met heidense inslag of zoiets misschien. Dat heb ik daar wijselijk voor mezelf gehouden. Niet dat ik erover zou liegen maar ze vroegen het tot mijn opluchting ook niet.
  In elk geval waren de filosofische gesprekken aan tafel er niet naast, ginds. Dat bedoel ik als ik zeg dat je nog zou kunnen verschieten van die paters. Het is geen blinde gehoorzaamheid hoor. Ze zijn verdomd intelligent. Hoe het dan mogelijk is dat ze in zo'n god geloven is me nu nog een groter raadsel dan voorheen, want uit domheid kan het niet zijn.
  Mephistopheles: Voor 30 een dansje. Waarom? Heb je het er voor over? Wel geen marina gedoe, hÚ...
  Wat die patertjes betreft zullen ze wel hun redenen hebben veronderstel ik. Zelf ben ik athe´st, hoewel ik graag in de bijbel lees. Erg goed geschreven kortverhalenbundel. Vooral de openbaringen van Johannes zijn meesterlijk geschreven, en er zit hier en daar heus wel een mooie boodschap verwerkt in die verhaaltjes. Ben eigenlijk niet zo voor dat satanistische gedoe van Lavey. Heb de zwarte bijbel nog gelezen en ik vind er niks aan. De echte is heel wat interessanter
 • miepe
  Ik heb niet veel tijd om nog eens lekker pissig te doen. zou wel kunnen, want hier en daar strooi je slordig met je woorden rond. ik neem het later zo serieus mogelijk onder handen en geef je dan ook wat pissig-literaire inrichtingstips (ggg)

  na het lezen van je inleiding verwachtte ik me aan een uitspatting van neveneffekten van je opgerookte brok "hasjiesj" en je whisky. maar je bleef aardig nuchter... te aaaaardig
  of volgt er wat? zut, ik zal het niet meer lezen vrees ik.
  Mephistopheles: Pissig? Niet doen want door het regenen buiten ben ik daarnet al zeiknat geworden.
  Slordig met woordjes strooien? Zoals Hans met de broodkruimeltjes. Alleen denk ik niet dat de vogeltjes mijn slordig gestrooide woordjes zouden lusten. Behalve de gieren misschien.
  Enfin, ik wacht angstvallig en sidderend als een groentje in Groenland je inrichtingstips af...
 • Mistaker
  Ik heb weer genoten van de dolle gekruisigden!
  Wel heb ik iets te zagen over deze zin:
  Ik was net aan het lezen geweest toen er werd aangebeld, nog steeds in dat boek van Jack Kerouac dus, en had uiteraard een goed glaasje uitgeschonken ook, want dat ging er altijd wel in als ik met een boek bezig was. Ik zou zetten:
  Ik was net aan het lezen geweest , nog steeds in dat boek van Jack Kerouac dus, en had uiteraard een goed glaasje ingeschonken ook, want dat ging er altijd wel in als ik met een boek bezig was, toen er werd aangebeld.

  Groet,
  Greta
  Mephistopheles: Kan ook jou zin. Is in beide gevallen mogelijk en even leesbaar denk ik. Een smaakgeschil dus.
  Ik had eigenlijk verwacht dat iemand ging reageren op Jack Kerouac, maar blijkbaar geen fans....
 • tessy
  Herkenbaar dat optutten en een man die denkt dat je het speciaal voor hem doet , terwijl dat dan natuurlijk helemààl niet zo is hihi.
  Leuk geschreven weer.
  Mephistopheles: Ik dacht dat niet echt hoor, dat ze zich voor mij opgetut had. Zei dat alleen maar om uit te dagen, om haar reactie te testen zeg maar.
 • jan
  ben benieuwd naar het vervolg, de ingrediŰnten voor een potje stomende seks zijn in ieder geval overdadig aanwezig...
  Mephistopheles: hahahaha, van een potje stomende seks ben ik in elk geval niet vies (op voorwaarde dat het met een vrouw is die een beetje mee doet en niet gewoon op haar rug gaat liggen en de man al het werk laat doen want ik heb inmiddels wel genoeg van dat soort)
 • henny
  Pracht vervolg, alleen mis ik hier en daar een komma voor maar en want waar het wel hoort. Het is maar een tip.
  Mephistopheles: OkÚ goed, zal het nog eens herlezen en die komma's nog eens bekijken dan.
  Tips zijn even welkom als een glas water in de Sahara!
 • killea
  super as always
  xx
  j
  Mephistopheles: Well, you certainly deserve a breather after reading all these stories.
  Thanks J.
  xx
 • koyaanisqatsi
  Heb een tijdje alleen gewoond. Mijn kot was pure zen! Gekuist op een kwartier! Toen kwam de vrouw... En de rest laat zich wel raden zeker...

  Tja, voor de rest blijft dit Writehistory's top of the bill natuurlijk.
  Mephistopheles: Dank u dank u

  ..kan de rest inderdaad al raden ja..meer plichten, minder rechten?
 • arwenn
  heerlijk!
  die clara...
  vraag me af wat daar nog mee gaat gebeuren.

  XX' arwenn
  Mephistopheles: Dat valt wel mee. Voor het overgrote deel zijn we rustig gebleven :)
 • manono
  Ik dacht dat met de wiet of wat het ook is, je anders zou praten, maar de conversatie verloopt heel 'normaal'.

  De conversatie klikt in al haar gelederen.
  Mephistopheles: Conversatie verloopt er eerder trager door denk ik, niet noodzakelijk incoherent. Zal van persoon tot persoon afhangen
Er zijn 12 bezoekers online, waarvan 0 leden: .