writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Le Tour selon Yoran

door GoNo2Ik zit te kijken naar de Tour en wil niet gestoord worden terwijl ik de commentaar van Michel Wuyts aan mij laat voorbij gaan. Persoonlijk vind ik hem één van de grootste zeikerds die hun zegje mogen doen op tv. Maar smaken verschillen. Het verwondert me niks dat Astana met inbegrip van Lance Armstrong geen interviews mogen geven aan dat stuk onbenul. Maar Tom Steels als co-presentator maakt veel goed. Waar is de tijd van Mark Uyterhoeven ?
Er wordt gebeld, want de klop doet het niet. 't Zal toch niet waar wezen, net nu ik mij gesetteld heb met een fles cola en Gentse kop met mosterd binnen handbereik. Verdomme, ik wil niet gestoord worden, want ik ben al gestoord. Prettig gestoord, zeggen de weinige vrienden die ik nog heb. Maar vrienden moet ge niet altijd geloven. Ik toch niet. Ik twijfel tussen opstaan en blijven liggen. Ik ben aanhanger van de Romeinse cultuur. Waarom zitten als liggen zoveel gemakkelijker is? Maar m'n nieuwsgierigheid wint het. Ik kijk door het open raam en zie m'n dochter en kleinzoontje staan.
Ha, de Yoran, die kent iets van de koers, ook al is hij maar drie jaar. Een wereldkampioen in de dop, wat zeg ik, de toekomstige Tourwinnaar staat hier voor m'n deur. En als ik niet opendoe, staat hij er morgen nog hé? Dus doe ik open, opa-liefde wint het altijd.
" Dag Sabrina, dag Yoran..."
" Dag daddy en Yoran wat zegt ge?"
Yoran zegt niets, Yoran gaat pal voor m'n beeld staan en kijkt naar het bordje met Gentse kop. Huufdflakke zoals dat daar in Gent genoemd wordt.
" Yoran, halve zeepiraat, ge staat voor m'n beeld en in m'n licht, ziet ge niet dat ik de koers volg?"
" Bompa, wa's da?"wijzend op de stukjes samengeperste kopvlees.
" Da, Piet Piraat, is kop gemaakt van schoenzolen en kartonnen bordjes waar Samson opstond"
Zeg ik met volle overtuiging, wetende dat hij zijne bompa onvoorwaardelijk geloofd. Hij bekijkt me eens, doet een stap opzij en ruikt aan het bordje.
" Bweuk, da's vies, da stinkt, bompa !"
Dat manneke is pas drie jaar, maar heeft nu al de slag te pakken om iemands humeur te verknallen.
" Bompa, schuif op, ik ga naar de koers kijken."
Ik heb een hoeksalon, waar gemakkelijk de voltallige koersdirectie kan opzitten, maar nee hoor, ik moet opschuiven. Wat ik ook doe. Een toekomstige kampioen moet ge soigneren.
" Bompa, hebt ge snoepjes?"
" Ja Yoran, ikke wel, maar gij niet hé?"
" Krijg ik snoepjes?"
" Zijt ge braaf geweest?" Als ze mij die vraag vroeger stelden, zei ik altijd neen. Wat dan meestal de reactie uitlokte van:" Allé, da geloof ik nu niet zie". 't Was pertang de waarheid en niets dan de waarheid, zo helpe mij.....Laat maar, 't is al erg genoeg.
" Bompa, ik ben nu toch braaf?"
Een waarheid als een koe, nikske tussen te krijgen, ventje wacht een grote toekomst.
" Yoran, ge zijt een zagevent, snoepjes zijn ongezond en van te veel snoepen vallen al uw tanden uit en ge hebt ze nog maar juist!"
" Bompa, waarom hebt gij geen tanden?"
Verdomme, die kleine weet van geen ophouden, ik kan zelfs niet met een mond vol tanden staan.
" 't Is al goed, ge krijgt uw snoepjes, maar eerst zeggen wie de tour gaat winnen. Armstrong of Contador ?"
" Armlong, bompa, want Cote d'Or is van chocola..." Wat een antwoord, zo had ik het nog niet bezien. Iemand van chocolade kan de tour niet winnen, die smelt in de zon hé? Logisch toch?
'k Heb hem z'n snoepjes gegeven en verdomme, 'k mag doodvallen als het niet waar is, mijne Gentse kop smaakte plots naar chocolade. En was het mijn verbeelding, maar het leek wel of Contador met de minuut kleiner werd. Hij zou toch niet aan het smelten zijn?

©GoNo

 

feedback van andere lezers

 • Mistaker
  Ik vind Michel W. nog een verademing vergelijken bij die zeikerds op de Hollandse tv maar ik mis Mark U. ook, en Theo Koomen maar die is al tientallen jaren dood.
  Graag gelezen.

  Groet,
  Greta
  GoNo2: Dankuwel!
 • jan
  Boonen gaat 'm dit jaar niet winnen peins ik..

  grtz
  GoNo2: 'k Denk het ook niet!
 • tessy
  Wie gaat er winnen?
  GoNo2: Eddy Merckx?
Er zijn 16 bezoekers online, waarvan 0 leden: .