writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

TAKBIR (2)

door koyaanisqatsi

Als achtjarig jongetje had hij aan een imam de vraag gesteld waarom men tijdens de wassing voor het gebed ook de voeten moest wassen. De imam had hem, na grote ogen te hebben getrokken, met een uitgestreken gezicht geantwoord: 'Omdat, in het geval je na je overlijden naar de hel zou gaan, je voeten minder hard zouden branden tijdens het rondlopen over de gloeiende aarde aldaar.'
Hoewel hij nog een kind was, was de absurditeit van het antwoord in een vingerknip tot hem doorgedrongen. Net zo snel was hij er van overtuigd geweest dat de arme man geen grapje maakte. Want deze imam grapte nooit, was een humorloze vent, niet omdat hij nors of somber was van karakter, maar omdat hem simpelweg de intelligentie ontbrak om geestig uit de hoek te komen.
En dus bleef hij met een onbevredigd antwoord zitten, wat kinderen wel vaker overkomt wanneer ze vragen stellen waar volwassenen niet meteen op kunnen, willen of durven antwoorden, en begon hij het statuut van de mannen die het gebed voorgingen in vraag te stellen.
Later zou hij leren dat er net zo veel soorten imams als lijnbussen waren en dat hun woorden een al even uiteenlopende bestemming konden hebben. Sommige imams waren te dom om het te helpen donderen, anderen te bekrompen om het bestaan van het woord 'interpretatie' nog maar te erkennen, terwijl een niet onaanzienlijk percentage regelmatig worstelde met de complexiteit van de Heilige Koran en vroeg of laat verzandde in onmacht om zich nog langer gepast uit te drukken.
Met deze wetenschap in het achterhoofd wachtte hij met de nodige scepsis het verschijnen van de nieuwe imam af. De nieuwe imam, die voor het eerst het vrijdaggebed zou leiden en die, tenminste als men de geruchten mocht geloven, om te beginnen al qua uiterlijk de volstrekte tegenpool van zijn voorganger was.

 

feedback van andere lezers

 • ivo
  mooi mooi
  koyaanisqatsi: dank dank
 • Mephistopheles
  Oké ik volg.
  Benieuwd waar je ons heen gaat leiden...
  koyaanisqatsi: naar Mekka? :-)
 • jack
  Mag ik eens vragen waar u dat allemaal haalt? Want het klinkt wel erg authentiek. Ik heb aan de KUL arabistiek en islamkunde gestudeerd, vandaar de interesse :-)
  In elk geval mooie schrijfstijl ook. Impeccable, maar hoe zeg je dat in het nederlands...
  koyaanisqatsi: Waarde medeschrijver, uw reactie bezorgd mij een zucht van opluchting. Waar ik dat allemaal vandaan haal wil ik best via e-mailcontact uitleggen (het is wat lang en zou delen vh vervolg kunnen 'verraden').
  In alle geval oprechte dank.
  Asalaam aleikum. :-)
 • ppe
  dit vind ik sterk: 'net zo veel soorten imams als lijnbussen waren' :)


  koyaanisqatsi: en soms rijden ze ook helemaal verkeerd... :-)
 • jamal
  om de absurditeit zo voortreffelijk te kunnen inlijsten
  is het minstens het geval dat je vertoeft in islamtische kring
  spreek of schrijf je over de complexiteit van het belijden
  van de Heilige Koran, gezien de interpreatie een dode letter
  is binnen de gemeenschap, even kort de bocht genomen, of
  omdat de meerderheid analfabeet is en daarom zo afhankelijk
  is van hij die het gebed leidt of verzen reciteert tijdens hadith-momenten...pff....ja, dan kweek je een vijver vol vissen die niets anders kunnen dan in 'schooltjes' te zwemmen.

  ben jarenlang naar de moskee moeten gaan....

  dank je (jouw schrijven op zich kan een openbaring zijn...haha)

  asalaam aleikum
  koyaanisqatsi: Naar de moskee MOETEN gaan... Tsss...
  In de Godsdienst is er geen dwang. (Soera 2 Vers 256)

  Mooi verwoord, Broeder. ;-)
 • Vansion
  zo lang geleden. maar zo graag alweer gelezen.
  koyaanisqatsi: :-)
 • Wee
  Je boeit :)
  x
  koyaanisqatsi: thnks xxx
Er zijn 5 bezoekers online, waarvan 0 leden: .