writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

TAKBIR (5)

door koyaanisqatsi

ER IS GEEN DWANG IN DE GODSDIENST (Soera 2 Vers 256)

'Ben je naar de moskee geweest, papa?' vroeg Imane. Haar rechterhandje, helemaal omklemd door zijn hand, voelde aan als een levend juweel.
'Ja, mijn engeltje, vandaag ben ik naar de moskee geweest.'
'Wanneer mag ik mee?'
'In de vakantie, dan kan je meegaan. Als je dat wil, tenminste.'
'Ja.'
'Je weet dat je daar een hele tijd moet stilzitten. Ga je dat kunnen?'
Imane knikte, niet overtuigend maar met fragiele, kinderlijke vastberadenheid.
'En je weet wat ik je al een paar keer gezegd heb: dat je alleen naar de moskee moet gaan als je hartje dat wenst, ja?'
'Jaja, papa, dat weet ik.'

Hij had altijd geweigerd zijn kinderen naar de Koranschool te brengen. Als hij de verhalen van sommigen ouders mocht geloven, was er op dat vlak immers nog maar weinig veranderd sinds hij zelf als kind, samen met zijn broer en zussen naar de Koranschool was gestuurd. Als papegaaien werden ze gedrild, eerst in het verrichten van de woedoe, nadien in het afratelen van Al Fatiha, en later in een paar volgende, korte en eenvoudige soera's; zonder de minste uitleg, wat achteraf gezien misschien maar best was ook, want anders was er waarschijnlijk nog meer kwaad geschied.
Het resultaat van de Koranschool was dan ook navenant: ze leverde veelal onwetende 'volgelingen' op, waardoor de studie van de Heilige Koran eindigde bij het buitengaan van de schoolpoort, wat er in feite op neerkwam ze nooit een aanvang had genomen.
Het zou zijn kinderen niet overkomen. Hij zou hen stapsgewijs via zijn geloofsbelijdenis met de Islam laten kennismaken, hen zo objectief mogelijk de basisprincipes bijbrengen en verder moesten ze, als ze oud en wijs genoeg waren, zelf maar uitmaken wanneer en in welke mate ze zich met het geloof wilden in laten. En wat anderen daarvan dachten raakten zijn koude kleren niet. Per slot van rekening had hij op dat vlak aan geen enkel mens rekenschap af te leggen.

 

feedback van andere lezers

 • ivo
  mooi mooi mooi

  een inzage in een andere cultuur is altijd verruimend
  koyaanisqatsi: Als we er allemaal zo over dachten stonden we lichtjaren verder...
  (thnks)
 • ppe
  super
  koyaanisqatsi: waarvoor dank!
 • Mephistopheles
  Inderdaad ja, naar de hel met het gezaag van anderen.

  koyaanisqatsi: Gezaag is voor de schrijnwerkerij, niewaar!
 • Ghislaine
  Inderdaad, de Islam is vrij en zeker niet dwangmatig. Die dingen vind je terug in de cultuur die per regio nogal verschilt. In de bergen is men honderd jaar blijven stilstaan. In de grootstad begint men stilaan te begrijpen dat vrouwen mensen zijn, al moet dat proces nog groeien. Maar gezien de echtscheidingen lopen er toch wakker mensen rond.
  koyaanisqatsi: Voor de Koran zijn mannen en vrouwen gelijk! Verschillend (waar zelfs geen blinde omheen kan) maar GELIJK. Dus al wie zich anders gedraagt 'zondigt' tegen de Koran. De Ayatollahs op kop! (Over de Taliban WIL ik het niet eens hebben)
 • Wee
  't Raakt me, Koyaanisqatsi.
  x
  koyaanisqatsi: thnks
Er zijn 9 bezoekers online, waarvan 1 lid: ENVY.