writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Koningin Sneeuwwitje I. Deel 01

door GoNo2Sneeuwwitje is eindelijk , na de perikelen met haar stiefmoeder, getrouwd met haren prins op z'n wit schommelpaard. Ze is nu koningin en gaat door het leven als Koningin Sneeuwwitje I. Haar eerste koninklijk decreet die ze uitvaardigde was het verbod op appels te telen of te importeren. Zelfs appelcompote was niet toegestaan. Ook geen appeltje voor de dorst. 't Was geen gemakkelijke tante en men moest niet proberen om haar appelen voor citroenen te verkopen, want daar stonden strenge straffen op.
De zeven dwergen, die allen in de adelstand verheven waren, waren nu Ridders van de Vierkante Tafel met Afgeronde Hoeken. Er werden voor hen speciale harnassen gemaakt, wat goedkoop was, want ze hadden niet veel om 't lijf. Ze kregen allemaal een pony en een lanske met een vlagske. Kwestie van hen te zien als het gras te hoog stond. Ge weet toch hoe ge kunt weten of er kabouters in uw tuin zitten? Als ge hen hoort lachen, da's een teken dat het gras te hoog staat en onder hun oksles kietelt. Simpel hé? Ge moet er maar eens op letten.
Maar het is niet altijd rozengeur en maneschijn in Sprookjesland. Nadat ze haar stiefmoeder verbannen had naar een onbewoond eiland, ergens in de Stille Oceaan, kreeg ze de moeder van haren prins op haar dak. Een kreng van een ex-koningin, die in haar eigen koninkrijkje afgezet was door een militaire junta.
Met andere en betere woorden, ze was feitelijk een koningin zonder land. Zo zijn er nog. Ge hebt ook nog vorsten met een land, maar als de vorst in 't land is, is de vorst weg naar zonniger oorden. Ergens aan de Costa del Sol. Olé toreador, matador, torrero. Uno cerveza por favor.
Prins Laurenzio von Saxofon unt Koeburg, de prins-gemaal van Sneeuwwitje I, was z'n vrouwtje meer dan moe en droomde hardop van een prinselijk nakomelingske, liefst eentje van het mannelijke geslacht.
Maar Sneeuwwitje hield de lippen en de benen stijf tegen elkaar. Er was geen doorkomen aan, gezien ze constant omringt was door haar dwergridders, die gemeen in de kuiten konden bijten. Hoger geraakten die dwergpapegaaien niet. Sneeuwwitje had haar handen en de rest van haar schoon lijf meer dan vol om haar riddertjes van het lijf te houden. Want ze stond bij hen in 't krijt. In de slaapkamer stond er een tekening van Sneeuwwitje in het krijt, dit ter verduidelijking. Als tijdverdrijf kleurden ze die tekening binnen de lijntjes. Die fresco kan men nog steeds bewonderen in de Efteling. Mits bijbetaling, want de staatskas is bijna leeg. Waar heb ik dat nog gehoord?
't Is avond en het avondmaal wordt opgediend in de grote ridderzaal. De elfjes vliegen af en aan, beladen met de heerlijkste schotels, bereidt door ene Pieter Thuizentruut, ook een dwerg. Die in z'n vrije tijd in een pompoen van deur tot deur gaat om sprookjesfiguren de edele kunst van het koken bij te brengen. Waarna hij steevast vraagt of ze iets geleerd hebben vandaag. Waarop het antwoord steevast:
" Neen" is. Om zot van te worden. Maar dit buiten beschouwing gelaten en totaal naast de kwestie.
Koningin Sneeuwwitje zit aan het hoofd van de lange tafel, met aan haar linker- en rechterzijde, aan de hoeken van de afgeronde tafel dus, haren prins-gemaal op z'n schommelpaard en de ex-koningin van Neverland.
" Verdomme Laurenzio van filet de Sax, gaat ge nu stoppen met dat geschommel? 'k Word er zeeziek van. Kunt ge niet eten als een deftige prins, een beetje etiquette mag nog wel aan m'n hof hé?"
" Moeten die etiketten aan de ingang geplakt worden?"vroeg haren prins, die schijnbaar ook niet op de eertse rij stond toen het verstand uitgedeeld werd.
" Eet proper en zonder constant te schommelen, zenuwpees..."
" Maar ons mama zegt dat het beter is voor de spijsvertering en ook om een boerke te laten"
" Uw mama is zo zot als een achterdeur en geeft hier niks in de pap te brokken..."waarbij ze moest lachen want ze waren juist brokkenpap aan het eten als dessert.
De ex-koningin deed of ze het niet gehoord had, maar was op een ei aan het broeden. Eentje met verstrekkende gevolgen, want men kan geen omelet maken zonder eieren te breken. Wat ook niet klopt, want ge kunt ze ook uitblazen hé? Maar Sneeuwwitje was niet van gisteren, maar van eergisteren en dat kreng zou nog raar opkijken...

Wordt vervolgd
©GoNo

Opgedragen aan Tessy

 

feedback van andere lezers

 • ivo
  zot zijn doe niet zeer, het zijn de kuren mijnheer ... de kuren ..
  GoNo2: 'k Heb er weinig last van dankzij u als publiek hé?
 • matahari
  Whaw gono, na de lezing van dit sprookje zal ik slapen als een roosje, wreed bedankt.

  liefs matahari
  GoNo2: Graag gedaan...
 • tessy
  Heel leuk sprookje, ik voel me vereerd dat het aan mij opgedragen is. ;-)
  GoNo2: Je keek er toch naar uit?
 • Mephistopheles
  Een koninkrijk zonder appelmoes zou niks voor mij zijn want dan zou mijnen bloedworst niemeer smaken denk ik
  GoNo2: Dankjewel!
Er zijn 10 bezoekers online, waarvan 0 leden: .