writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Oud, maar bij de pinken !

door GoNo2
Als ik naar de bakker ga, aan het opnieuw aangelegde pleintje zonder zitbanken, wegens te veel overlast van rondhangjongeren, passeer ik altijd zo'n klein werkmanshuisje. Ik vermoed dat het nog gebouwd is toen arbeiders in Hoboken in de meerderheid waren.
Er staat een witte vaas met zijden bloemen, die nu verkleurd zijn door de zon, op de vensterbank. Een oud vrouwtje, leeftijd niet te schatten, zit te turen achter haar raam. Dat doet ze al jaren, ze lijkt wel vergroeid met het interieur. Als het raam openstaat, halfopen geschoven, want ze is bang dat er iemand over de vensterbank kruipt, doe ik steevast een praatje met haar. Ik rook dan, tegen beter weten in, een sigaretje. Zij ook, niettegenstaande haar vergevorderde leeftijd en het verbod van haar dokter.
Onze gesprekjes zijn gewone , banale gesprekjes. Ze is een fan van mij en denkt hoogstwaarschijnlijk dat ik een beroemde schrijver/ dichter ben. Ik laat haar in de waan, gezien ze m'n ego streelt. Ik ben ook maar een mens hé?
" Weet ge GoNo, vroeger konden we buiten zitten aan de deur om een klappeke te doen en nu doen ze een klappeke met zo'n draagbaar ding in hun handen. Hoe heet dat ook weer? Een watte? Een SGM? Is dat ne kledingswinkel?"
" Nee Wiske, SKM is een kledingswinkel, GSM is een draagbare telefoon in miniatuurformaat."
" Ik heb er ene gekregen voor mijne verjaardag, voor in geval van nood, maar ik krijg dat rotding niet aan de praat. En als mijne zoon het aan de praat gekregen heeft, dan vergeet ik waar ik hem gelaten heb. Die SGM bedoel ik, niet mijne zoon hé?"
" Dat zijn de moderne tijden hé Wiske?"
" Zwijg me daar van GoNo, zwijg me daar van.... Is het modern om een plein opnieuw aan te leggen en geen zitbanken te voorzien? Ik heb het gervaagd aan de wijkagent en de buurtwerker. En weet ge wat ze zeiden? Nee? Ik ook niet meer. Ge moet niet lachen Gono, wacht maar tot gij zo oud zult zijn. "
" Ik lach niet Wiske, dat zijn krampen in m'n mondhoeken, een gevolg van te veel Kriek te drinken..."
" Kriek? Zotteke, ge moet Duvel en jenever drinken. Daar wordt ge oud en wijs van..."
Ik denk oud misschien wel, maar wijs? In mijn geval, weet ik het zo nog niet.
" Aja, 'k weet het terug. De wijkagent zei dat het komt omdat er teveel problemen waren met rondhangjongeren. Sla me dood, ik weet nog altijd niet wat hij bedoelde. 't Is wel zo dat er problemen waren met van die bruin mannekes, die constant met hun bal tegen m'n ruit bonkten. En als m'n zoon iets zei, staken ze hun middelvinger op en riepen tegen hem " Fuck your mother!". Maar die gastjes zijn ondertussen allemaal verdwenen, getrouwd of in den bak hé? Nee GoNo, ik ben gene racist, verre van, maar ik mag toch wel m'n gedacht zeggen hé?"
" Natuurlijk Wiske, we leven in een vrij land, zo vrij dat alle gevangenissen in dit apenland opendeurdagen houden..."
" Weet ge Gono, dat ik de gazet niet meer lees? Een ganse gazet vol met slecht nieuws, moesten ze eens beginnen om al het slechte op één bladzijde te zetten en de rest van de gazet vol met goei nieuws? Is dat geen jobke voor u?
Gij lacht toch graag?"
" Wiske, ik moet er van door, want anders blijf ik hier een ganse dag aan uw deur en venster plakken. Maar ik kom terug, dat weet ge hé?"
" Jaja, 'k weet het, ge zijt ne brave mens, GoNo, ge zijt ne brave mens..."

Ik vraag aan de bakkerin hoe oud haar buurvrouw is. Tweeënnegentig, juist geworden. Ben benieuwd of ik ook zo oud zal worden...

©GoNo

 

feedback van andere lezers

 • jack
  Awel dat vind ik nu eens echt een schoon stuk zie. Oude mensen zijn geweldig om mee te praten, ik doe dat ook heel graag.
  Ramen met van die valse bloemen erachter intrigeren mij altijd.

  Ge doet mij denken aan mijn grootmoeder. Die is heel oud (en dement) geworden en op het laatste praatte ze niet veel meer, maar als ge aan haar neus kwam (daar kon ze niet tegen), dan flakkerde ze weleens op en riep ze "Schid owet, sebiet ne skip in aa ol" (affligems voor schei uit, sebiet ne schop in uw hol). Soms was het de vrouwelijke versie: ipv "ol" zei ze dan "kit" en ik moet u niet vertellen wat dat betekende zeker? En zeggen dat dat zo een braaf menske was voor de rest...

  Allee, back on subject: ik vind het schoon van u dat ge hier een stuk aan wijdt en het is ook heel schoon en herkenbaar geschreven. Een dikke uitstekend!
  GoNo2: Dankjewel!
 • Mephistopheles
  Ik haal de 92 nooit. Dat weet ik nu al. Moest ik de gedachte koesteren dat ik zo oud zou worden zou gans de schepping me uitlachen denk ik (enfin, nog meer dan het nu al doet)
  GoNo2: Dankjewel!
 • ivo
  mooi mooi een stukje herenbaar menszijn tussen de mensen
  GoNo2: Dankjewel!
 • tessy
  Dit is inderdaad een hele mooie, ik sta er als het ware bij.
  Ik denk dat iedereen wel ergens een Wiske kent, alleen jammer dat niet iedereen de moeite doet om even met haar te praten.
  Prachtig GoNo
  GoNo2: Dankjewel!
Er zijn 11 bezoekers online, waarvan 0 leden: .