writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

TAKBIR (13)

door koyaanisqatsi

De stem uit de megafoon bleek toe te horen aan Hassans dochter, Rania. Ze drukte zich krachtig en vastberaden uit, niet meteen zoals men van iemand van zestien, die meestal gebukt gaat onder puberale twijfels en onzekerheden, zou verwachten.
De betekenis van haar woorden ontging hem echter volkomen omdat zijn gedachten in beslag werden genomen door het vooruitzicht naar de toespraak van de imam en zijn ogen op zoek waren naar zijn dochters, die zich ergens onder de demonstranten moesten bevinden.
Toen Rania met een vluchtige oogopslag de drie naderende mannen opmerkte, schoot er een korte aarzeling tussen haar woorden, maar ze herstelde zich meteen, maakte haar zin af en kondigde zonder al te veel franjes de toespraak van de imam aan. Ze kreeg een duidelijk maar niet overdreven applaus, groette haar vader en de man die ze herkende als de vader van Zainab en Farida, en overhandigde de imam de megafoon.
Hier en daar steeg wat geroezemoes op. Ongetwijfeld wisten sommige meisjes al wie de imam was en werden er nog gauw wat opmerkingen uitgewisseld.
Tot zijn ontsteltenis zag hij aan de overkant van de straat een groepje jonge kerels verschijnen. Hij tikte Hassan aan, die reageerde met een zucht en zei: 'Het was te verwachten. Je kan gewoon niet om ze heen; de luizen in onze pels. Waarom laten ze hen ook telkens weer lopen? Er gaat geen week voorbij of ze maken wel ergens kabaal. Altijd weer diezelfde bende, altijd weer diezelfde, onverbeterlijke aanstokers met in hun kielzog altijd weer diezelfde resem idiote meelopers.'
Rania zei iets tegen de imam, die net zijn keel had geschraapt en zijn mond aan de megafoon had gezet. De imam liet de megafoon zakken, keek in de richting van de bende en gaf een overtuigde hoofdknik, waarna Rania zich met zes andere meisjes van de samenscholing losmaakte en op de kerels toe stapte.
Een ijskoude rilling verstijfde zijn hele lichaam. Naast Rania herkende hij de beige hoofddoek van Farida en de tengere gestalte van Zainab. Instinctief schoot hij de meisjes achterna, gevolgd door Hassan, die overvallen werd door dezelfde bezorgdheid.
Toen de bende in de gaten kreeg dat de meisjes op hen afkwamen, begon ze als een veelkoppig monster te grijnzen, wat deels maskerade was want sommige leden stopten ongemakkelijk hun handen in hun broekzakken en keken gauw de andere kant op.
'Wat komen jullie doen?!' snauwde Rania.
Een lange slungel met een pokdalig gezicht antwoordde: 'Onze steun betuigen, zuster, wat dacht je anders?'
Een behoorlijk struiser gebouwde kerel deed een stapje naar voor en zei op eerder dreigende toon: 'Wij komen het voor jullie opnemen tegen al die hoeren die geen hoofddoek dragen!'
'Wat bedoel je daar mee, idioot?!' blafte Rania. 'Je kletst uit je nek! Jullie willen de held uithangen door de boel op stelten te zetten, da's al! En als het hier straks uit de hand loopt kunnen wij het wel vergeten! Dan worden we weer op dezelfde vuilhoop gegooid als jullie! Waar haal jij het trouwens vandaan andere meisjes hoeren te noemen omdat ze geen hoofddoek dragen? Ben jij de Almachtige soms?! Ik wil mijn kop erop verwedden dat je bij de eerste de beste gelegenheid die zogezegde hoeren als een hitsige hond achterna holt. Als je ons echt wil steunen, rot dan op, zodat wij onze zaak op een fatsoenlijke manier kunnen verdedigen!'
'FatsoenlijkÖ Fatsoenlijk,' grinnikte de kerel minachtend. Zijn ogen spuugden vuur. Het liefst van al had hij Rania een klap voor haar kop willen geven, maar hij voelde aan dat zijn kompanen zijn woede niet ten volle deelden en bovendien had hij de drie volwassen mannen die zich achter de meisjes ophielden -de imam was er ook bijgekomen-, in de gaten gekregen.
'Denk jij nu echt, zuster, dat die lui zullen luisteren wanneer je je "fatsoenlijk", zoals je het zo netjes zegt, zal verzetten? Geloof het maar niet. Het enige wat helpt is de boel afbreken, dat is de enige taal waar ze naar luisteren.'
'Ten eerste,' zei Rania, 'ben ik jouw zuster niet! Ik ben de zuster van een ware moslim, en daar sta jij in mijn ogen mijlenver van af. En ten tweede: vertel mij eens wat jouw heldendaden tot nu toe dan zoal hebben opgebracht? Zal ik het zeggen? Jouw heldendaden zorgen ervoor dat mijn broeders overal bekeken en behandeld worden als bandieten. Ze mogen studeren, beleefd zijn, galant zijn, of simpelweg zichzelf zijn, dan nog worden ze aangerekend op jouw prestaties. En kom nu niet jammeren dat jij niet schuldig bent aan de veralgemeningen en vooroordelen van samenleving, want ook al bevat die jammerklacht een grond van waarheid, dan nog geeft zij jou niet het recht om hier in de naam van mijn zusters en broeders de boel af te breken en meisjes die er een andere levensvisie op na houden te beledigen. Dus nogmaals, doe ons een plezier: toon voor ťťn keer op een waardige wijze dat je een man bent en breng de discipline op om af te druipen! Oh ja, en pak onderweg naar huis even je mobieltje en vraag je soortgenoten die nog onderweg naar hier zijn om hetzelfde te doen. Allah zal je er voor genadig zijn! Zeker weten!'


 

feedback van andere lezers

 • Mephistopheles
  Rania heeft overschot van gelijk.
  Je verhaal begint beter en beter te worden, de goede richting uit dus. Boeiend onderwerp, zeker de levendigheid van Rania's uitbarsting. Ik kan bijna haar hete adem in mijn nek voelen sidderen. Heeft ze trouwens een gsm nr? Want ik heb niks te doen vanavond...


  koyaanisqatsi: En ze is bloedstollend mooi! Gazelleogen etc... :-P
  Maar of ze een GSM heeft... (ik zal het haar vragen)
 • ivo
  boeiend en mooi
  koyaanisqatsi: I hope so. Thnks!
 • jack
  Jep, die rania heeft duidelijk een cursus debatteren gevolgd! Ik zou ook met de mond vol tanden staan tegenover zo'n spreektalent!
  koyaanisqatsi: Ze zouden zijn tanden er misschien beter eens uitmeppen... ;-)
 • Ghislaine
  Dit is echt crapp. Dat meisje zou in de eerste plaats een klinkende oorveeg gekregen hebben vergezeld van het woord,'hoer'
  Het typische woord van machteloosheid van Islamitische jonge mannen. Wanneer vrouwen weerwerk bieden. Met achteraf nog een pak meer ellende, want jongens praten over die meisje die net niet in het gareel lopen en zijn voor een huwelijk waarin respect en eerbied voorop gesteld worden, bedorven.
  Moslimvrouwen hebben te plooien en niets meer. Het zijn vodden, want papa gaf reeds het voorbeeld. De dag dat we een Moslim burgemeester krijgen, verhuist dit meisje naar Australie.
  koyaanisqatsi: Ik denk dat ik op een andere planeet woon. AustraliŽ? Tja, daar zal in alle geval nooit een aboriginal burgemeester worden.
  Btw. mijn vrouw is moslim. Mag ik haar bij deze melden dat zij een vod is?
 • ppe
  sterkste stuk tot zover
  koyaanisqatsi: ;-)
 • Wee
  Go go go girl(s)! Prachtig geschreven.
  Ben je zelf ook moslim?
  x
  koyaanisqatsi: Bekeerd, na jaren fanatiek atheÔsme...
Er zijn 3 bezoekers online, waarvan 0 leden: .