writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

TAKBIR (14)

door koyaanisqatsi

'Beste Broeders en Zusters. Nu we dankzij het moedige optreden van enkele van onze Zusters hier verlost zijn van enkele heerschappen die zich net zo bespottelijk als schandelijk beschouwen als volgelingen van de grote Saladdin, kunnen wij overgaan tot de orde van de dag.
Als ik goed ingelicht ben, heeft de directie van jullie school besloten om vanaf het volgende schooljaar een verbod op hoofddoeken in te voeren, met als argument dat meisjes die geen hoofddoek dragen onder druk worden gezet om dit wel te doen.
Vooraleer hier verder op in te gaan, vraag ik aan u allen, Broeders en Zusters, om even goed de oren te spitsen: nergens, maar dan ook nergens staat in de Heilige Koran de verplichting tot het dragen van een hoofddoek vermeld! Wat de Heilige Koran ons wel opdraagt, en dit geldt zowel voor mannen als vrouwen (!), is onze private delen te bedekken. Nu, voor zover ik weet is het nog in geen enkel land toegestaan om met onbedekte private lichaamsdelen op straat te verschijnen. Dus zo'n vaart loopt het niet, met het gebod van ons Heilige Boek!
Niettemin, Broeders en Zusters, wordt het ons aangeraden ons zodanig te kleden dat wij geen aanstoot geven, waarmee in feite bedoeld wordt dat het geraadzaam is om te vermijden bepaalde verlangens op te wekken bij personen waarmee wij deze verlangens niet wensen te delen. Tegenstanders van dit principe werpen tegen dat betreffende personen maar voldoende discipline aan de dag moeten leggen om zich te beheersen, wat op zich een terecht argument is, maar dan wel n dat helaas maar al te vaak, en niet zelden letterlijk, door de realiteit wordt verkracht. Want mensen zijn zwak, Broeders en Zusters, zoals vooral de Broeders onder ons maar al te goed weten, wanneer het er op aankomt hun driften onder controle te houden.
Maar nogmaals, op dit vlak geeft de Heilige Koran advies, wat iets helemaal anders is dan het opleggen van een gebod.
Dit gezegd zijnde, richt ik me nu rechtstreeks tot de Zusters die hier school lopen en die zich bedreigd zien in hun rechten:
Straks, wanneer deze samenkomst is ontbonden, keren jullie allemaal naar huis. Als jullie daar zijn toegekomen, stel dan aan jullie zelf de vraag waarom jullie een hoofddoek wensen te dragen. En als het antwoord luidt: omwille van provocatie of adolescente opstandigheid, weet dan dat het hoofddoek hier niet de bedoeling van kan zijn. Luidt het antwoord dwang, weet dan dat diegene die je dit gebod oplegt zondigt tegen de Heilige Koran en de leer van de Profeet, Vrede zij met Hem. Maar, wanneer jullie vanuit jullie hart de wens koesteren een hoofddoek te dragen, als onderdeel van de door Allah hooggeprezen bescheidenheid en vroomheid, wanneer jullie met volle overtuiging jullie haren en lichaamsvormen als een mysterie tegenover de buitenwereld willen bewaren, weet dan dat jullie de steun genieten van iedere oprechte moslim, waar ook ter wereld!
Wat het argument van de school voor het verbod betreft, Broeders en Zusters, vang ik tegenstrijdige berichten op. De schooldirectie bevestigde wel degelijk dat meisjes die geen hoofddoek dragen gemeden of zelfs beledigd worden. De meeste Zusters hier aanwezig, waaronder ook zij die geen hoofddoek dragen, ontkennen dit met klem. Nu, wat de waarheid ook moge zijn: deze praktijk is ontoelaatbaar en speelt bovendien de schooldirectie de doorslaggevende troefkaart in handen om het verbod te rechtvaardigen! Daarom dit advies: richt een leerlingencel op waar iedereen zowel bekend als anoniem terecht kan om wantoestanden als deze aan te klagen en leg dit als voorstel op tafel, als drukkingsmiddel om het hoofddoekenverbod ongedaan te maken. Let wel, Zusters, dit is mijn advies, geen gebod, aangezien ik slechts een imam ben die ondanks zijn menselijke tekortkomingen een zo goed mogelijke boodschapper van de leer van de Profeet, Vrede zij met Hem, probeer te zijn.'

 

feedback van andere lezers

 • Mephistopheles
  Inderdaad, naaktlopen mag je niet in het openbaar. Maar goed ook. Stel voor dat je net Mieke Vogels in volle openbaring tegenkomt...

  koyaanisqatsi: Bespaar me!!! Ik loop ze al genoeg tegen het lijf gekleed! (woon in zelfde buurt)
  Maar serieus, let's face it: blootlopen neemt alle spanning weg; weg verbeeldingskracht, weg verlangens naar het 'ontluisteren' van de bedekte geheimen, weg die brandende nieuwsgierigheid...
 • ivo
  voor mij is die discussie idemdito hetzelfde - de sluier of naaktlopen, ik heb hierover onlangs nog geschreven in een gedicht
  http://www.writehistory.be/?p=gedicht&id=37319

  prachtig geschreven en zeer goed aansluitend met realiteit
  koyaanisqatsi: Waarvoor dank! Zal het gedicht beslist eens lezen.
 • Ghislaine
  Ik heb me al vaker afgevraagd of alle meisjes die gesluierd rondlopen dit ook echt willen. In de betekenis van een vrije keuze. Net opgelegd door vaders wil noch als protest in de puberjaren. Want na die tijd is het afleggen niet meer mogelijk. Ik ben ervoor deze doeken in het straatbeeld te verwijderen alsook in onze scholen en in het parlement. Het is een teken van nederigheid tegenover mannen. Ik zal ongeacht wie of wat geen vod op mijne kop dragen. Ik ben een vrije vrouw met een pittige mening die ze niet onder het tapijt weg veegt. Vrouwen dienen niet voor het comfort van een man. Want er is nog geen enkele man die kan geboren worden zonder vrouw. Vandaar dat ik die hoofddoeken en dat nederig slaafs gedoe niet moet. De vrouwen die dat wel doen, verdienen mijn respect niet, want dat zijn vodden, een schandvlek voor onze bevochten rechten. Ik kijk niet meer op van onze mannen die in die landen een vrouw gaan halen. Ze hebben onbewust een slavin in huis nodig geen vrouw met een eigen wil, want daar kunnen ze het niet tegen halen. Ze zijn de naam 'man' niet waard. Om ze te onderscheiden van de rest geef ik ze de stempel die begint met een Z en eindigd met een K. Klein woordje maar de impact, die staat!
  koyaanisqatsi: :-)
 • jack
  Ghislaine, als u dan toch zo feministisch bent, gunt u dan die vrouwen de vrije keuze niet? Ik vind uw mening nogal zwart-wit. Je bekijkt de islamcultuur veel te veel vanbuitenuit en zo is het makkelijk om klaar te staan met een negatief oordeel.
  Er zijn meisjes die onder druk worden gezet om een hoofddoek te dragen maar ik ken er evenveel die zelfs na hun 20e nog, uit eigen overtuiging naar de hoofddoek grijpen. Waarom niet?

  Ik vind dit een mooi stukje, net als het hele verhaal trouwens. Het geeft eindelijk eens een menselijk beeld, vanbinnenuit. Want niet alle moslims zijn onderdrukte vrouwen en ambrasmakers. Zoals er bij ons, arirs ook rotte peren tussen zitten ;-)

  Merk ik hier een afkeer tegenover Mieke Vogels? Mijn partijgenoten niet beledigen he zeg :-) Ik dacht dat jullie rondingen wel wisten te apprecieren?
  koyaanisqatsi: Ik kan zelfs Mieke Vogels wel... pruimen. (op politiek vlak dan toch) :-)
  Maar wat 'openbaringen' betreft valt ik toch op een andere categorie, vrees ik. ;-)
 • ppe
  ik kan niet anders dan blijven lezen

  boeiend verwoordt
  koyaanisqatsi: blij dit te horen, euh... lezen... :-)
Er zijn 14 bezoekers online, waarvan 0 leden: .