writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

TAKBIR (16)

door koyaanisqatsi

Hij was nog net op tijd thuis voor het maghribgebed. Halima , Farida en Zainad zaten al in hun kamerjas naar de televisie te kijken. Hij haastte zich naar de badkamer, deed zijn woedoe en ging bidden. Zijn momenten alleen, wanneer hij zich tot Allah richtte, wonnen naarmate hij ouder werd steeds meer aan waarde. Precies daarom nam tegelijkertijd ook zijn begrip toe voor diegenen die zich niet aan vijf verplichte gebeden hielden. Zonder de juiste intentie, zonder er de juiste betekenis aan te geven, hadden ze geen enkel nut. In feite, en daar was hij van overtuigd, kon je zelfs veel beter aan de gebeden verzaken dan ze af te ratelen omdat je met de paplepel was ingegeven dat het zo hoorde, of omdat je in de overtuiging leefde dat ze je een plekje in het paradijs garandeerden. Het was een standpunt dat volledig verdedigd werd door de Heilige Koran zelf en waar geen enkele schriftgeleerde een speld kon tussenkrijgen zonder hypocrisie te promoten.

Na het gebed trok hij een oude djellaba aan en ging hij kijkje nemen naar Imane. Hoewel ze weldra zeven zou worden, duimde ze nog steeds; een gewoonte die ze had aangenomen nadat ze enkele maanden na haar geboorte niet meer van een fopspeen wilde weten. Ook nu lag ze met smakkende geluidjes aan haar duim te sabbelen en leek ze als naar gewoonte in een diepe slaap verzonken.
Hij knipte het lichtje op haar nachtkastje uit, sloot voorzichtig de deur van haar slaapkamer en begaf zich naar beneden.

'En meisjes, is er nog iets uit de bus gekomen?'
Na de toespraak van de imam was de bijeenkomst ontbonden maar waren de meisjes nog even blijven beraadslagen over de volgende te ondernemen stappen.
'We gaan de raad van de imam opvolgen,' antwoordde Farida zonder al te veel overtuiging.
'Je klinkt niet enthousiast,' merkte hij op.
'Ik weet het niet,' zuchtte Farida. 'Volgens mij staan we voor een voldongen feit.'
Hij besloot niet verder op het onderwerp in te gaan. Farida leek ook niet onder de indruk van de imam te zijn geweest en klonk gefrustreerd. Het leek hem beter de zaak te laten rusten en dus richtte hij zich tot Halima.
'Hoe was het bij Samia?'
Halima antwoordde door recht te staan en hem te gebaren haar naar de keuken te volgen. Zainab maakte van de gelegenheid gebruik om de afstandbediening van tafel te grissen om een ander teeveekanaal te kiezen.
Halima liet hem verstaan dat hij de deur moest sluiten.
'Wat scheelt er?' vroeg hij, gezien Samia's situatie, ongerust.
Halima haalde twee briefjes van twintig euro uit de zak van haar kamerjas en duwde ze zonder aarzelen in zijn hand.
'Wil je alsjeblief dit geld nog naar Samia brengen. De kinderen hebben morgen een schooluitstapje, maar mijn zus heeft geen geld om ze te laten meegaan. De uitstap kost vijftien euro per kind, zeg Samia dat ze van het overschot maar wat geld meegeeft voor een drankje of zo.'
'Had je dat niet eerder kunnen vragen, Halima,' bromde hij, 'ik heb me al omgekleed.'
'Je schoot als een haas naar boven voor je gebed,' repliceerde Halima, 'ik heb geen kans gekregen het eerder te vragen.'
'Nu ja, geen probleem,' zuchtte hij. 'Ik ga wel.'
'Bedankt,' zei Halima droog, waarna ze met een door bezorgdheid getekend gelaat terug naar de woonkamer ging.

 

feedback van andere lezers

 • ivo
  het blijft een zeer aangenaam verhaal om lezen
  koyaanisqatsi: aangenaam te horen... :-)
 • tessy
  Ik blijf het ook graag volgen.
  koyaanisqatsi: en zolang ik het graag blijf schrijven... :-)
 • Mephistopheles
  en ik heb er eigenlijk ook niks slecht over te zeggen
  koyaanisqatsi: damn... ;-)
 • ppe
  ik volg en ben aan het inhalen :)
  koyaanisqatsi: Doe maar rustig. Het verhaaltje gaat niet lopen. ;-)
 • manono
  Ik ben ook an het inhalen en ben al tot hier geraakt.
  koyaanisqatsi: :-)
  alvast bedankt voor het lezen
Er zijn 11 bezoekers online, waarvan 0 leden: .