writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Een bankje, zomaar op de Groenplaats

door GoNo2
't Is weer een tijd geleden dat ik nog op de Groenplaats geweest ben. 'k Vraag me af waarom ze deze speelplaats van de duiven nog Groenplaats durven noemen. Veel groen valt er hier niet te bespeuren, buiten het bloemen-en plantenkraampje is het maar triestig. Ooit was dit een mooi plein, waar ik graag vertoefde.
Nu wordt het ingenomen door een schare daklozen, die doen of het hun achtertuin is. En die mij commentaar geven omdat ik m'n vermoeide onderdanen eventjes tot rust wil laten komen. Wegens knellende schoenen.
" Elaba, vriendeke, die plaats is bezet !"
Ik kijk eens rond, zie nergens een bordje wat op een reservatie zou kunnen duiden en zet me neer met m'n zakje van de Fnac. Één ding is zeker, ze hebben hier allemaal een zakje van één of andere winkel. Ik voel me direct thuis, zakjes onder elkaar hé?
" Hedde mij niet gehoord, die plaats is bezet;"
Ik steek een sigaret op, leg m'n arm op de leuning en geniet van de zon. Er staat een man met een accordeon een liedje te spelen, een beetje vals zoals z'n ogen. Z'n repertoire is beperkt tot één liedje, maar dan op verschillende wijze gebracht. Traag, nog trager en rap en nog rapper. Ge moet het maar doen, denk ik.
De spreekbuis van de zogenaamde clochards komt in m'n richting met een air van " ge gaat hier wat meemaken". Hij zet zich, intimiderend, naast mij op de bank. Het doet me niets, nul komma nul. Zoalng hij geen bazooka boven haalt, blijf ik hier zitten. Ik betaal gemeentebelastingen, hoewel Antwerpen een stad is.
" Zeg vriend, zijt ge van Antwaarpen? Of verstaat ge geen Antwaarps? Die twee eerste banken zijn bezet, die zijn privé..."
Ik denk: laten lullen, 't gaat wel over en zot zijn doet geen zeer, 't kietelt alleen maar een beetje hé?
Ik zie twee flikken met een mountain-bike. Ze komen onze richting uit en ik denk: 't moet weer eens lukken. Ik zit nu eventjes rustig en wedden dat ze van al die banken die hier staan de mijne gaan uitkiezen?
" Zeg vrienden van de lange arm, zijn die banken hier te huur of te koop?"
" Wat zegt u, meneer?"
" Of die banken verhuurd worden of eventueel te koop staan?"
De oudste van de twee draait z'n hoofd in de richting van de dakloze landloper, die de schijn van clochard wil ophouden, met z'n blikje bier van de Aldi.
" Is 't weer zover Richard? Zijt ge weer de mensen aan 't lastig vallen met uw historie van uw bankskes?"
" Neeje, ik zei tegen die meneer dat hij rustig kon blijven zitten, de banken zijn hier van iedereen hé?"
" Richard, ge zijt ne leugenaar en als meneer klacht neerlegt tegen u, dan kunt ge gaan overnachten in hotel " Den Houten Lepel", meneer, heeft hij u lastig gevallen?"
" Feitelijk niet, hij vroeg alleen maar twintig euro, zogezegd als huurgeld. En dan mag ik hier elke dag een halfuurtje komen zitten. Of er drank bij inbegrepen is, dat weet ik niet en de service zal ik ook wel apart moeten betalen, veronderstel ik..."
Richard kijkt me met liefdevolle blik aan, moesten z'n ogen kogels zijn dan ben ik op slag dood. Ik sta recht, kijk hem diep in de doorzopen ogen en zeg:
" Zoudt ge niet beter m'n geld teruggeven of nee, houdt het maar en koop er u een bak fatsoenlijk bier voor."
Ik draai me om en wandel op m'n dooie gemakje weg, vloekend op die schijtduiven die iets achtergelaten hebben op m'n kostbaar zakje van de Fnac. Een combi stopt op de Groenplaats en Richard krijgt gratis vervoer van z'n vrienden. 't Zal weer een hele tijd duren voor ik nog eens op de Groenplaats kom, gezien m'n bank in de problemen zit...

©GoNo

 

feedback van andere lezers

 • ivo
  vroeger toen de tram er nog draaide op de groen plaats kende ik er een dakloze die op de bank sliep als het droog was en onder de bank als het regende, de eerste tram was zijn wekker. De watman wist dat hij zijn bel een paar keer moest gebruiken.

  De arme man is enkele jaren later dood teruggevonden, in een of ander kraakpand, dood gevrozen in de winter toen het nog min 17 vroor.
  GoNo2: Dankjewel!
 • yellow
  gelukkig zijn er broodjeszaken,
  (grapje)
  knap en graag gelezen,
  M.
  GoNo2: Dankjewel!
 • Mephistopheles
  Zo lang ge maar op mijn bankske niet gaat gaat zitten ist voor mij dik in orde
  GoNo2: Dankjewel!
 • jan
  dankje als ik Richard zie, heb ik een verhaal klaar!


  GoNo2: Dankjewel!
 • Mistaker
  Is voor mij ook lang geleden!

  Groet,
  Greta
  GoNo2: Dankjewel!
 • tessy
  Ik zit liever op een terras op de groenplaats ;-)
  GoNo2: Dankjewel!
 • silvia
  't is wreed, 't is wreed...:-)
  GoNo2: Oneindig wreed!
 • jack
  Haha, interessant. Vooral diejen ierse pub daar op den hoek ken ik goed.
 • Ghislaine
  Dakloosheid en bittere armoede zijn een schande in deze Westerse maatschappij. Prima aangehaald waarvoor mijn dank.
Er zijn 9 bezoekers online, waarvan 0 leden: .