writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

TAKBIR (22)

door koyaanisqatsi

'Geen hoofddoek, Farida?' vroeg hij terwijl hij het slot van de auto ontgrendelde.
'Ik zei toch dat we de raad van de imam gingen opvolgen,' antwoordde Farida, kribbig als een tiener die zich op haar puberteit voelde aangesproken.
Ondanks zijn hoofdperikelen kon hij een geamuseerd lachje niet onderdrukken. Wat hem betrof droeg een merendeel van de schoolmeisjes een hoofddoek om te provoceren of om zich een identiteit aan te meten. Dat Zainab wel met hoofddoek naar de teeveestudio trok, maakte haar niet vromer dan haar oudere zus maar alleen meer volhardend in jeugdige koppigheid.
'Hoe zijn ze er eigenlijk toe gekomen om Rania te vragen?' wilde hij weten.
'Door de imam,' antwoordde Farida. 'De mensen van de Stadstelevisie hadden hem uitgenodigd, omdat hij gisteren gesproken had. Maar hij weigerde en zei dat ze één van de meisjes aan het woord moesten laten. Het was tenslotte in de eerste plaats hun zaak.
"Jullie moeten niet altijd een imam laten opdraven als wat aan de hand is," was zijn argument. "Jullie doen precies alsof wij alwetende hogepriesters zijn, waardoor steeds weer de indruk wordt gewekt dat ons woord wet is. Niet dus. En u zal beslist wel een meisje vinden dat mondig genoeg is om een zinnige uitleg te geven."
En toen ze hem vroegen of hij iemand kende die in aanmerking kwam, heeft hij meteen Rania aangewezen.
'Ik had het kunnen weten,' mompelde hij terwijl hij de auto startte.
'Wat zei je, papa?' vroeg Farida. Door het aanslaan van de motor had ze hem niet verstaan.
'Niets, meisje, niets,' zei hij. Een plots weer opdoemende Samia benam hem de zin om zijn opmerking nader te verklaren. Hij dwong zijn gedachten uit te kijken naar het debat, maar hij wist nu al dat zijn aandacht regelmatig zou afdwalen naar het incident van de avond voordien. De blijvende verwarring had een ragfijn waas in zijn hoofd geweven en belette hem zich ten volle bewust te zijn van het moment, alsof het heden telkens weer door de gebeurtenis werd ingehaald.

Voor het huis van Rania's familie had zich een klein groepje meisjes en jongens verzameld. Het waren zonder uitzondering schoolgenoten, op één al wat oudere jongen na, die was meegekomen om zijn zus te begeleiden. Precies op het ogenblik dat Zainab en Farida uitstapten, ging de voordeur open en werd iedereen door Rania, die duidelijk getekend was door nervositeit, verwelkomd.
'Succes,' zei hij, het raampje opendraaiend. Farida en Zainab wuifden hem kort gedag en volgden de reeds eerder aanwezige meisjes en jongens naar binnen. Hij kon zich niet van het voorgevoel ontdoen dat ze getuigen gingen zijn van het naar de slachtbank leiden van hun vriendin.

 

feedback van andere lezers

 • jack
  Ik ben eens nieuwsgierig naar dat debat!
  koyaanisqatsi: Ik ook. Alleen, ik vertrek overmorgen met vakantie, dus zou je wel eens geduld moeten oefenen. :p
 • ivo
  schitterend ...
  koyaanisqatsi: DANK, alweer.
 • tessy
  Als je pas overmorgen vertrekt kan het vervolg hier morgen nog verschijnen he.
  Het is niet mooi mensen nieuwsgierig te maken en ze dan te laten wachten ;-)
  koyaanisqatsi: In de Koran komt het woord "geduld" meer dan 90 keer ter sprake. Het mag dan ook als één van de voornaamste deugden worden beschouwd. :-P
 • Ghislaine
  Typisch kenmerk van het uithuwelijken. De jongen noch het meisje koesteren enige vorm van liefde voor elkaar, en trouwen onder druk van hun omgeving. Anders bracht zijn schoonzus hem niet zo uit balans. Of heeft hij die twee meiden met het licht uit verwekt? Lol
  koyaanisqatsi: Uithuwelijken is volgens de Koran onwettig. Maar ja, de wereld zit vol overtreders. (Ga maar eens een dagje aan de verkeerslichten op de Antwerpse Singel staan...)
 • Mephistopheles
  Ben ook nieuwsgierig naar dat debat, maar geniet eerst maar van uw verlof
  Gr.
  koyaanisqatsi: Thnks. Zal nodig zijn.
 • ppe
  ben ook benieuwd naar het debat

  het is en blijft een gevoelige kwestie
  koyaanisqatsi: Het zou nochtans erg simpel kunnen zijn... Maar ja, mensen zijn daar blijkbaar te complex voor.
 • manono
  Jouw hoofpersonage is tot nu toe een mix van wijsheid en menselijkheid. Dat maakt het dus ook zo spannend.
  koyaanisqatsi: Thnks. Dat is (was) de bedoeling ook een beetje.
 • Wee
  Ik bof dat ik ná lees en niet hoef te wachten op een vervolg, want ik héb geen geduld :(
  (Meer dan 90 keer!?)
  x
  koyaanisqatsi: xxx
Er zijn 4 bezoekers online, waarvan 0 leden: .