writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Back in Time 3.

door GoNo2

De schemering doet reeds z'n intrede als David zich naar de afgesproken plaats begeeft op het Kiel in Antwerpen. Hij rijdt met z'n Decatlonfiets door de Abdijstraat. De eens zo bekende winkelstraat is nu een allegaartje geworden van goedkope winkeltjes waar alles wat maar enigszins naar nep ruikt, gekocht kan worden. De grote winkelketens verhuizen stelselmatig naar het nieuwe nabijgelegen winkelcentrum " Den Tir " aan de St-Bernardsesteenweg. Voorheen een school en heel lang geleden een kazerne van de Civiele Wacht, de voorloper van de Gendarmerie.
Op iedere hoek van elke straat, die de Abdijstraat kruisen, hangen allochtone jongeren rond. Ze bekijken David alsof hij een indringer is in hun territorium. 't Valt hem op dat de straten ingenomen zijn door vreemdelingen. De weinige kroegen die er hier nog overschieten, hebben gebrek aan klanten. Maar dat komt niet alleen door het zo geroemde onveiligheidsgevoel. De crisis en de prijzen die sommige cafébazen hanteren zullen er ook wel voor iets tussen zitten. Hij zet z'n fiets tegen de gevel van de stadsfeestzaal, recht tegenover het symbool van 't Kiel. De Kielse Rat. Wat een plaats om af te spreken, denkt hij. Aan een flikkenkot. Die Achmed heeft ze niet alle vijf op een rij. Maar opblazen van politiebureaus is een optie en ook een daad van anarchie.
Achmed is te laat en daar houdt David niet van. Er moet een beetje structuur in het teweeg brengen van chaos zitten, nietwaar? Hij steekt een jointje op, niet zozeer omdat hij het lekker vindt, maar veeleer omdat z'n ouders het hem geleerd hebben. En dan kan hij beter nadenken, maakt hij zich wijs. Er stopt een BMW op de parking en Achmed stapt uit de wagen. Waar halen die kerels toch het geld vandaan om met zo'n dure wagens te kunnen rijden? Verdienen die dan zoveel als ze gaan stempelen?
Nu pas herkent David de vrienden van Achmed. 't Zijn verdomme klasgenoten. Dezelfden die hem op school uitlachten. David maakt de bedenking dat die allochtonen een betere samenhang hebben dan die bleekscheten van Vlamingen.
" Hoi David, geef uwen gsm en uw geld, anders steken we u overhoop..."
David bekijkt Achmed, opent z'n versleten vest en haalt uit z'n binnenzak een vlijmscherp Rambo-commandomes.
Met een grijnslach.
" Hoho, 't was maar een grapje hoor!"zegt Achmed.
" Mijn mes is ook een grapje en met dat grapje kan ik je de keel oversnijden, eens uittesten?"
Achmed heeft geen zin om als proefkonijn te dienen en klopt David op de schouders. Er zijn nog goeie heidense honden.
" Ik dacht dat we afgesproken hadden om diene bullebak van een leraar een lesje te leren of niet soms?"
David stopt het mes terug in z'n binnenzak en leunt tegen de Kielse Rat. Hij rolt een nieuw jointje en dat doet hij handig. Achmed wil er ook wel eentje, z'n vrienden ook.
" Zeg David, als je wilt kan ik voor jou aan zwaarder spul geraken, voor een vriendenprijsje."
" 'k Zal er over nadenken, wie weet maak ik nog gebruik van je aanbod."

Een politiecombi wil binnen rijden op de voorbehouden parking van de dienstwagens. Vier agenten stappen uit. Het valt hen op dat er vier jongeren rondhangen aan de Kielse Rat. Wat doen die daar? Kom, laten we die eens controleren, we hebben toch niets anders te doen en de avond is nog lang. De vier agenten begeven zich naar de jongeren, die zich van geen kwaad bewust zijn, deels omdat ze lak aan de politie hebben, deels omdat ze aan het blowen zijn. De agenten ruiken de drugs en plots waant men zich in Chicago. 't Gaat allemaal zo snel dat de drie Marokkanen al tegen de grond liggen nog voor ze een woord kunnen zeggen. David doet een stapje achteruit, kwestie van de rechtsgang niet te belemmeren. Eigenaardig, die flikken laten hem gerust en concentreren hun aandacht op dat vreemd gespuis.
" Wat is 't joeng, drugs aan 't dealen? Of zijt ge die jongen aan 't bedreigen? Denkt ge dat ik u niet herken, die rotsmoel van jou vergeet ik nooit hé Achmedje? 't Is toch Achmed hé, of is het Mohammed of Moustafa? Jullie trekken allemaal op elkaar en allemaal dezelfde naam, om het ons gemakkelijk te maken. Moeten we maar ene naam invullen..."
David voelt de walging in hem opstijgen, dit z'n gestapo-praktijken, die flikken lijken wel nazis. Z'n drang naar anarchisme wordt er nog groter door....

©GoNo

 

feedback van andere lezers

  • ivo
    zwart wit maar daarom niet minder goed ..
    GoNo2: Het is ten dele echt gebeurd, alleen de namen zijn aangepast op vraag van de betrokkenen.
  • jan
    zo gaat het hé!

    grtzz
Er zijn 12 bezoekers online, waarvan 0 leden: .