writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

't Is bijna zover....

door GoNo2Minder dan een week te gaan en zoals elk jaar zullen de media de terugkeer naar de schoolbanken dik in de verf zetten. En welke nieuwswaarde heeft dat? Nul komma nul.
Als men er toch zoveel belang aan hecht, waarom dan niet elk jaar een uitgebreide reportage over de terugkeer van de arbeiders en bedienden naar hun bedrijven, na hun jaarlijkse vakantie?
Ge moet eens op het nieuws letten, de nieuwtjes zijn op alle zenders gelijk. Positief valt er weinig te rapen of het moet de geboorte van een olifantje zijn. Daar maakt men dan een hype van. Sjonge nog an toe, wat een wereldnieuws hé? Er wordt ieder seconde een baby geboren, die weinig of geen overlevingskans heeft, als hij of zij in een door oorlog verwoest land geboren wordt. Een bosbrand krijgt meer aandacht dan een kind dat ligt te creperen op straat. Een uitgestelde lancering van een miljarden kostende en verslindende spaceshuttle, da's pas nieuws hé?
Ze gaan zoeken of er leven is op Mars en andere planeten, terwijl ze het leven dat er hier is kapot aan het maken zijn. De pot op, zeg ik, met hun zoektocht naar een bewoonbare planeet. Steek verdomme dat geld in projecten om het leven hier wat aangenamer te maken. Vorm de woestijnen om tot landbouwgebied, ontzilt het water en zet duurzame projecten op in al die Sahellanden. Stop al die geldverslindende oorlogen, gebruik dat geld om op te bouwen en niet af te breken. Geef die mensen een kans op een menswaardig bestaan, dan hoeven ze niet naar hier te komen om te zien hoe verkwistend wij omgaan met onze rijkdom. Zorg voor werk in hun eigen land, leer hen te zaaien en te oogsten, leer hen de rijkdommen van hun land te exploiteren. Maar wapens en oorlog brengen veel meer geld in 't laatje hé? Hoeveel kinderen gaan er per één september daar naar school? Hebben die dan geen recht op educatie, op ontwikkeling? Als ik die kinderen hoor op tv, willen ze allemaal maar één ding en dat is leren, studeren voor een betere toekomst.
En hier zijn ze schoolmoe, wat een luxe. Te kunnen zeggen: ik ben de school zo beu als koude pap.
Te weten dat ze in die arme landen op sommige momenten zelfs geen koude pap hebben.
Op één september zullen alle tv-zenders de terugkeer naar de schoolbanken laten zien, met de nodige wenende kinderen, die krampachtig mama's of papa's broek vasthouden omdat ze gedropt worden in een voor hen vijandige, onbekende omgeving. Wedden dat het dit jaar ook zo zal zijn?

©GoNo

 

feedback van andere lezers

 • ivo
  elke verandering bij een kind kan een beetje traumatisch zijn, omdat kinderen nu eenmaal niet graag in onbekende situaties terecht komen ...
  het wereldwijde oorlogsleed dat sinds de mens bestaat niet meer heeft opgehouden zegt meer over hoe de 'mens' is en niet anders kan zijn ... want moest het kunnen, de misserie zou al lang uit de wereld zijn .. zolang wij geen Biafra's in onze eigen habitat hebben en elkander niet de duvel aan doen, is al een heel mooi begin, moest elke mens dat nastreven, dan was het probleem van al dat geweld al lang uit de wereld zijn geholpen ..
  GoNo2: Dank u!
 • Ghislaine
  Ik ben ga blij zijn als de school begint, wordt het hier op de wijk weer wat rustiger.
  GoNo2: Hier ook !
 • Mephistopheles
  Inderdaad ja, ze verzieken de boel hier en kunnen deze planeet nog niet naar behoren laten verlopen en in plaats van er wat aan te doen zijn ze al een nieuwe planeet aan het zoeken, die eveneens verziekt zal worden.
  Als ik God de vader was had ik de apocalyps al lang laten gebeuren.
  GoNo2: Willen we de apocalyps zelf ontketenen. 't Zal wat ambiance in de keet brengen...
Er zijn 10 bezoekers online, waarvan 0 leden: .