writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

TAKBIR (28)

door koyaanisqatsi

Voorzeker, er is voor de mens een tijd geweest toen hij geen vermeldenswaardig ding was. (Soera 76 Vers 1)

Nadat hij afscheid had genomen van Moussa slenterde hij nog wat rond in de buurt. Hij ging een sportzaak binnen en kocht twee voetbalshirts voor Samia's jongens: één van Chelsea en één van Real Madrid, hun respectieve favoriete ploegen. Daarna bezocht hij een Islamitische boekenzaak even verderop, waar hij wat tussen de cd's en de boeken snuffelde, tot hij zich ergerde aan een zoveelste uitgave die dweepte met het creationisme dat als een besmettelijke ziekte vanuit diep Christelijke hoek de Islam begon te besmetten.
Hij ging weer naar buiten en begaf zich naar zijn auto die aan de rand van een nog maar pas aangelegd park stond geparkeerd. Terwijl hij instapte, dacht hij terug aan Moussa's mening over Samia en begon hij opnieuw te twijfelen. Dat ze niet klaar was voor overspel was één ding, maar wat als de omstandigheden haar er toe dwongen. Ze zou niet de eerste en ook niet de laatste zijn die het veel liever anders had gezien. En dat hij na gisteravond misschien niet meer in aanmerking kwam, was mogelijk maar deed haar zich in de nabije toekomst misschien op nog gladder ijs begeven. Want met hem had ze een keuze gemaakt in de wetenschap dat hij gegarandeerd niets meer dan een betrouwbare gelegenheidsminnaar was, maar hoe onvoorspelbaar zouden de gevolgen zijn als ze op een buitenstaander viel?
Hij startte de auto om zijn gepieker te ontvluchten en reed met het voornemen haar de volgende dag te bezoeken naar huis.
Moussa's beslissing om te verhuizen naar deze kant van de stad leek hem verstandig; toch voor iemand die zich in zijn situatie bevond. Na een pijnlijke echtscheiding opnieuw vrijgezel geworden, had zijn levenslust beslist meer behoefte had aan een buurt die bruiste dan aan de eerder schrale buitenwijk waar hij vandaan kwam.
Door een wegomlegging kwam hij ongewild in een smal straat van de rosse buurt terecht. Een schaars gekleed Aziatisch meisje kwam plots van tussen twee geparkeerde auto's de straat opgelopen. Hoewel hij traag reed, kon hij maar net op tijd stoppen. Het korte gieren van de banden deed het meisje opschrikken. Met een gespeeld handgebaar probeerde ze zich te verontschuldigen, en nadat ze van de schrik bekomen was, liep ze op hem toe en gebaarde dat hij het raampje moest openen.
'I give you good price for saving my life,' stelde ze zakelijk voor, terwijl ze een sterke geur van kauwgom in zijn gezicht blies.
'Maybe next time,' zuchtte hij.
Hij draaide het raampje opnieuw dicht en reed verder. De gedachte dat hij haar overhoop had kunnen rijden bezorgde hem een koude rilling.
'Leg dat maar uit,' mompelde hij tegen zichzelf, terwijl hij zich op het absurde af op de proef gesteld begon te voelen.

 

feedback van andere lezers

 • ivo
  'maby next time' oeps ... dat begint goed ... schitterend weergegeven

  het creatonisme komt niet alleen uit een christelijke hoek, ook uit de rijke Arabische islamcultuur wordt er veel geld gespendeerd om het creatonisme als een waardige tegenhanger te promoten.

  het is juist doordat men een opositie maakt tov wetenschap men ziet hoeveel 'echte waarheid' er in de wetenschap zit, het is de wetenschap zelf die telkens weer haar theorieën moet bijstellen omdat er een hete adem hen onder druk zet ..


  koyaanisqatsi: Creationisme in de islam is nochtans 'erg nieuw' (en komt vooral uit Turkse hoek). Darwin was trouwens geïnspireerd door de middeleeuwse moslimgeleerde Al Jahiz. De soera aan het begin van dit hoofdstuk veegt wat mij betreft trouwens alle creationistische praat van tafel. Als de mens eerst als een "minder" wezen op aarde heeft rondgelopen, kan ik daar alleen maar uit concluderen dat we van de apen afstammen. :-)
 • ppe

  er wordt al lang met wat we vandaag 'creationisme' noemen geëxperimenteerd maar het is nu pas dat we het creationisme noemen.
  mensen zoals Harun Yahya zijn diegene die het gecommercialiseerd hebben
  het is dan ook erg jammer als je ziet hoe sommige Belgische imams slachtoffer worden van zijn onzin.
  want inderdaad de relatie tussen wetenschap en religie in Islam is heel anders dan in Christendom. dat wil niet zeggen dat ze overal eens zijn (verre van want in de middeleeuwen een van de grootste discussies die misschien de Arabische wereld ooit meegemaakt heeft is eentje tussen geleerden van wetenschap en geleerden die religie steunden) maar ze gingen elkaar niet in de haren (om het zacht uit te drukken)

  sorry om het zo lang te houden

  ma ik moet me altijd inhouden bij deze uiterst interessante reeks
  koyaanisqatsi: Ga gerust je gang. :-) Ik snap zelf niet waarom zoveel mensen Harun Yahya achternalopen. Ik las wel ooit een interessant artikel op Internet waaruit bleek dat Amerikaanse Christen creationisten zogezegd onderzoek ivm creationisme in de moslimwereld 'sponseren'. Eén strijd, één front zullen we maar zeggen. Nu hoe dan ook: terwijl er in de middeleeuwen in de moslimwereld een strijd tussen wetenschappers plaats vond, werd in onze contreien ook maar de simpelste alchemist zonder pardon op de brandstapel gezet.
 • Mephistopheles
  Goede vers uit de Koran, al weet ik niet of we nu wel vermeldenswaardige dingen zijn
  koyaanisqatsi: Daar zeg je wat! Ik vind het wel straf dat al die creationistenpipo's
  deze soera klakkeloos aan hun laars lappen. Maar ja, geen boek zou misbruikt, mis-geïnterpreteerd en slecht gelezen als de Koran.
 • jack
  Haha, de feedback hier is minstens even interessant om te volgen als het verhaal zelf! Waarmee ik zeker niet deningrerend wil doen over je schrijven, integendeel!
  Fijn stuk.
  koyaanisqatsi: :-) Chukran!
 • manono
  Jij gaat heel diep.

  Ik vind die vers maar niks. Het is denigrerend tegenover volkeren die in en van de natuur leefden en leven zonder deze te beschadigen. Die zijn in mijn denken zeer vermeldingswaardig meer dan de mens van nu. Maar ja...


  koyaanisqatsi: Hangt van de interpretatie af. Voor mij bevestigt hij de correctheid van de evolutietheorie. 'De mens was voordien geen vermeldingswaardig ding' verwijst naar zijn eerdere afkomst: van de eerste levensvorm tot en met de homo sapiens.
Er zijn 4 bezoekers online, waarvan 0 leden: .