writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

TAKBIR (31)

door koyaanisqatsi

EN ZIJ SCHRIJVEN DOCHTERS AAN ALLAH TOE -HEILIG IS HIJ - EN ZICHZELF WAT ZIJ WENSEN (ZONEN).
EN WANNEER AAN EEN HUNNER (DE GEBOORTE) VAN EEN MEISJE WORDT GEMELD, VERDUISTERT ZIJN GEZICHT EN IS HIJ VOL TOORN.
HIJ VERBERGT ZICH VOOR HET VOLK VANWEGE HET SLECHTE NIEUWS DAT HEM IS AANGEKONDIGD; ZAL HIJ HAAR IN WEERWIL VAN SCHANDE BEHOUDEN, OF HAAR IN HET STOF BEGRAVEN? VOORWAAR, SLECHT IS HETGEEN ZIJ BESLUITEN (Soera 16 Vers 57-58-59)

Bij de eerste aanblik van het plein had hij al zo zijn bedenkingen. Het was een klein, tussen de appartementsblokken geperst, door agressief voetballende tieners ingepalmd basketveld, omzoomd met een pad van aangestampte aarde, dat op zijn beurt afgebakend werd door enkele zitbanken en rijen van struiken vol sluikafval. Op de meeste banken die nog intact waren zaten buurtbewoners te keuvelen; voor het overgrote deel oudere mannen die stil converserend voor zich uitstaarden met een vermoeide blik waarachter een lang leven van hard labeur schuil ging.
Nordin en Ayub begaven zich schoorvoetend tot aan de rand van het basketveld. Het zag er niet naar uit dat de voetballende jongens op hun komst zaten te wachten. Ze werden straal genegeerd, tot één van hen bij een aanvallende actie langs hen heen liep en iets zei, waarop Nordin en Ayub rechtsomkeer maakten om zich naar hun oom te begeven, die op één van de banken had plaatsgenomen.
'Wat scheelt er?' vroeg hij.
Nordin had een krop in de keel en kreeg tranen in de ogen. Ayub van zijn kant kromde zijn wenkbrauwen tot boze boogjes, trok een pruillip en zei: 'We kunnen niet meespelen, zegt die jongen. We zijn te klein.'
Hij zei het niet hardop, maar daarvoor had hij al gevreesd. Hoe vaak had hij niet hetzelfde meegemaakt en, dat kon hij alleen maar toegeven, hoe vaak hadden hij en zijn vrienden later niet hetzelfde meedogenloze oordeel geveld?
'Dan neem ik jullie mee naar het park,' zei hij troostend, 'en zal ik met jullie een balletje trappen.'
Hij verwachte de gezichten van de jongens te zien opklaren maar tot zijn verbazing sloegen ze hun ogen bijna gelijktijdig naar de grond.
'Is dat niet goed?' vroeg hij.
'We hebben geen bal, oom Ahmed,' mompelde Nordin na een korte aarzeling.
Hij blies door zijn neus en bleef enige seconden naar de jongens kijken. Hun neerslachtigheid had alle glans van hun gloednieuwe voetbalshirts geschraapt en accentueerde des te meer de armtierigheid van hun shorts, hun kousen en hun versleten sportschoenen.
Hij aarzelde even maar stond meteen daarna vastberaden recht en zei: 'Kom, we gaan naar de sportwinkel. Maar eerst moeten we Tante Jamila even waarschuwen.'

Toen ze het appartementsgebouw opnieuw betraden kwam de lift net op het gelijkvloers aan. Omdat de jongens liever de lift namen, zag hij er ditmaal van af om langs de trap naar boven te gaan. Net toen de liftdeur zich wilde sluiten kwam er een oudere vrouw in een sombere, stijlloze abaya de inkomhal binnengesloft. Nordin duwde op de knop om de deur open te houden, wat hem een warm dankwoord opleverde.
'Uw jongens?' vroeg de vrouw, 'terwijl de lift zich langzaam omhoog trok.
'Nee, de kinderen van mijn schoonzus.'
'Oh,' zei de vrouw, 'u hebt misschien nog geen kinderen…'
'Toch wel,' antwoordde hij, zonder het te beseffen met een duidelijke zweem van fierheid in zijn stem. 'Ik heb drie dochters.'
'Ooooh maar een man moet een zoon hebben,' zei de vrouw met een commanderende bijklank.
'Is dat zo?' reageerde hij beleefd, maar in zijn binnenste gepikeerd.
De vrouw knikte zelfgenoegzaam en sloot de ogen, alsof ze met haar blik wilde vertellen dat zij het toch wel beter wist.
'Nu ja,' lachte hij geforceerd 'voor mij hoeft het niet. Ik ben heel gelukkig met mijn dochters.'
De lift kwam met een korte schok tot stilstand. Boven de deur lichtte het cijfer twee op. Ze deur schoof open en de vrouw nam met een grijns afscheid.
'Ma'assalama,' zei hij nog gauw.
Waarop de vrouw, terwijl ze achter de alweer dichtschuivende deur verdween, 'Ma'assalama' antwoordde.

 

feedback van andere lezers

 • ivo
  mooi hoe de cultuur spreekt ..
  koyaanisqatsi: THNKS AS USUAL IVO
 • jack
  Goed stuk weer.
  Het blijft boeiend.
  koyaanisqatsi: Let's hope so. Ma'assalama. :)
 • ppe
  zeer mooi stuk

  ik vind goed dat je over armoede spreekt want het is zo n taboe onderwerp
  koyaanisqatsi: Misschien omdat de meesten armoede definiëren met onder een brug in een kartonnen doos slapen?
  Bedankt voor de commantaar, én de opmerking. :-)
 • Mephistopheles
  Ik sta een beetje achter, druk gehad, in zekere zin toch.
  Die stukjes uit de Koran zijn altijd geweldig geschreven. Veel Arabieren beweren bij hoog en bij laag dat de Koran eigenlijk alleen maar in het Arabisch kan en mag gelezen worden omdat anders de schoonheid van de woorden en zinnen afneemt. Heb zelf alleen maar delen van de Nederlandse vertaling gelezen dus weet maar half waarover ik spreek ļ

  koyaanisqatsi: Linda Bogaert heeft op internet (Korannotities) een uitstekende 'interpretatie' van de Koran gezet. Aangezien Arabisch een heel poëtische taal is en woorden vaak meerdere betekenissen hebben, heb ik zelf al ondervonden dat het waarschijnlijk wel handig is hem in het Arabisch te kunnen lezen. Vandaar dat ik deze maand begonnen ben met een avondcursus Arabisch. :-)
 • manono
  Ik begrijp dat in vele culturen zonen meer gewenst waren en vaak nog zijn: China, India, ...
  Dat kleine aspect van het mensdom zegt heel veel: zonen waren fysisch sterker en konden vechten en verdedigen. Zo vul ik dat een beetje in.
  koyaanisqatsi: Je zou er van verbaasd staan hoeveel mensen hier nog steeds liever een zoon dan een dochter hebben. (Wat ik persoonlijk niet begrijp, want ik ben dolgelukkig met mijn drie dochtertjes)
 • Wee
  Mooi zeg!
  'Vaders van dochters hebben een hart van chocolade'
  (Heb ik vroeger eens ergens gelezen, niet mijn eigen woorden hoor, maar ben ze nimmer vergeten.)
  x
  koyaanisqatsi: Kan iets van zijn... Ik heb zelf drie dochters, dus... :-)
Er zijn 10 bezoekers online, waarvan 1 lid: ENVY.