writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

TAKBIR (33)

door koyaanisqatsi

Het was Jamila die aan de parlofoon kwam, wat al een deel van de spanning wegnam. Toen ze het appartement betraden, werden ze verwelkomd door Mohammed, Jamila's echtgenoot, wat hem ten zeerste verbaasde omdat deze vrome man, die veel ouder was dan zijn vrouw, nauwelijks buitenkwam.
De jongens toonden hem trots hun gloednieuwe voetbaluitrusting, en natuurlijk ook hun bal, die hen van nu af onafhankelijk maakte van de goodwill van anderen om hen te laten meespelen.
'Allemaal van oom Ahmed gekregen,' benadrukte Ayub tot driemaal toe, waarmee hij er zowaar in slaagde de altijd doodernstige Mohammed tot een brede glimlach te bewegen.
Jamila kwam tussenbeide, zodat haar man en Ahmed de vanzelfsprekende beleefdheden konden uitwisselen.
'Naar bad, jullie twee,' zei ze, terwijl ze hen ieder bij een schouder pakte en richting badkamer stuurde.
'Is Samia nog niet terug?' vroeg hij.
Mohammed liet zich moeizaam in de sofa zakken. Hij tastte even naar zijn rug, die hij als bouwvakker bijna letterlijk had kapot gewerkt en antwoordde: 'Ze was hier, maar ze wilde per se nog even bij een vriendin langsgaan. En vermits ik hier toch op jou moest wachten…'
'U bent hier voor mij?' lachte hij ongemakkelijk.
Opeens voelde hij zich als een jongen die door zijn vader op het matje werd geroepen zonder echt te weten waarom, waardoor een reeks niet uitgekomen kwajongensstreken opnieuw de kop opstaken.
Mohammed knikte, nodigde hem uit om naast hem op de sofa plaats te nemen, strekte zijn benen en legde zijn linkervoet over zijn rechter.
'Mijn vrouw heeft me gebeld,' begon hij op sombere toon, 'ze zei dat je wilde weten wat Suleiman nog op zijn geweten heeft.'
Hij knikte.
'Daarom ben ik gekomen. Want het zijn geen feiten die je uit de mond van een vrouw moet horen.'
Omdat Mohammed een stilte inbouwde, nam hij de vrijheid een opmerking te maken: 'Zijn het feiten, oom Mohammed, of geruchten.'
De oude man keek hem diep in de ogen, met een blik die een zachtaardige afkeuring van zijn onschuldige aard verried.
'Een paar maanden geleden was Samia bij Suleiman op bezoek. Toen het bezoekuur was afgelopen en ze weer buitenkwam, werd ze opgewacht door een oudere vrouw met geblondeerde haren die haar nors begroette en vroeg wat haar relatie met Suleiman was. Verrast maar zich verder van geen kwaad bewust, antwoordde Samia dat ze zijn vrouw was, waarop de vrouw haar de onbeschofte vraag in het gezicht slingerde of hij haar soms ook de straat liet doen. Samia begreep er niets van en wilde weglopen maar de vrouw hield haar tegen, verontschuldigde zich en vroeg haar even te luisteren, wat Samia aanvankelijk weigerde. Maar de vrouw drong aan en benadrukte dat Samia voor haar eigen bestwil maar beter kon luisteren, wat haar uiteindelijk over de streep trok. De vrouw stelde voor ergens te gaan zitten, waarop ze op zoek gingen naar een zitbank. Toen ze die even verderop gevonden hadden begon het net te regenen waarop de vrouw Samia uitnodigde om dan maar wat te gaan drinken. Samia voelde daar weinig voor omdat ze nu eenmaal geen café's frequenteert, maar de vrouw kende een koffiebar in de buurt en dus liet Samia zich een tweede keer overhalen. De vrouw betaalde haar een koffie, maar die heeft ze niet aangeraakt want het verhaal dat ze te horen kreeg deed de grond onder haar voeten wegzakken.
Volgens de vrouw, die haar neef kwam bezoeken, heeft Suleiman toen hij een jaar of negentien was een meisje in de prostitutie gedwongen. Ze had hem herkend als die jonge kerel die op de meest onmogelijke tijdstippen kwam opdagen aan de deur van haar buren, de ouders van het meisje. De zaak is vrij vlug uitgekomen omdat een kennis van de ouders van het meisje haar toevallig opmerkte toen ze door een vreemde man werd opgepikt. De kennis vertrouwde het niet -het meisje was amper zestien-, noteerde de nummerplaat van de onbekende en alarmeerde de politie. Een half uur later werden de onbekende en het meisje in een goedkoop hotel in de buurt opgepakt.
Suleiman had het slim aan boord gelegd. Hij had compromitterende foto's van het meisje gemaakt en gedreigd deze op het internet rond te strooien als ze niet voor hem zou werken. Er kwam vanzelfsprekend een klacht tegen hem, maar hij is nooit opgepakt omdat ze hem niet konden vinden. Het meisje had hem leren kennen in een discotheek, hij had nooit zijn echte naam gebruikt, nooit zijn adres gegeven en voor de telefonische contacten met de klanten had hij altijd het meisje haar gsm gebruikt.
Samia kon het nauwelijks geloven. Omdat ze begon te huilen heeft de vrouw haar beloofd er verder geen ruchtbaarheid aan te geven. Ze wilde weten waarvoor Suleiman in de gevangenis zat maar omdat Samia geen woord over haar lippen kreeg, heeft ze niet aangedrongen. Ze heeft afscheid genomen met de verontschuldigende woorden: "Ik vond dat u moest weten met wat voor iemand u uw leven deelt," en Samia op het hart gedrukt dat ze haar niet meer zou zien, aangezien ze ook niet van plan was haar neef, die maar een korte straf uitzat, nog te bezoeken.
Samia is nadien naar ons gekomen, heeft mijn vrouw het hele verhaal opgebiecht en is ingestort. We waren van plan er niemand van op de hoogte te brengen, maar aangezien Samia beslist heeft om de echtscheiding aan te vragen en ze alle begrip en hulp van de familie kan gebruiken…'
'Samia is van plan te scheiden?'
Zijn lichaam voelde aan alsof hij letterlijk van de ene verrassing in de andere tuimelde. Waanbeelden begonnen aan een waanzinnig tempo voorbij te flitsen: Suleiman die een gezichtsloos meisje naar een met bankbiljetten wuivende man stuurde, een geblondeerde vrouw die heftig gesticulerend haar verhaal deed, Samia die als een slaapwandelaar een koffiehuis uitliep, Samia die huilend in de armen van Jamila in elkaar stortte, Suleiman die in de gevangenis van een cipier te horen kreeg dat zijn vrouw van hem gescheiden was, Samia die naakt voor hem stond, Samia die kotsend voor de closetpot door de knieën ging, een rechter die met veel zin voor drama de echtscheiding uitsprak.
'Wanneer heeft ze dat beslist?' wilde hij weten.
Mohammed hief zijn zware schouders op en zuchtte: 'Ze heeft het daarstraks aan mijn vrouw verteld.'
'En ging ze Suleiman er al van op de hoogte brengen?' vroeg hij, met een kurkdroge mond.
'Geen idee,' mompelde Mohammed. 'Ik heb het nieuws daarnet nog maar van mijn vrouw vernomen. Maar als ik haar mag geloven, is Samia in alle geval vastberaden…'

 

feedback van andere lezers

 • ivo
  wow ....interessant
  koyaanisqatsi: ...of spijtig genoeg, realiteit.

  thnks Ivo
 • Ghislaine
  Zo is het me al realistischer. Maar ken je ook de volgende drama's die volgen? In de Islam is de vrouw eigendom van haar man en zijn familie. Hij zal haar bedreigen de strot over te snijden, de zonen te ontvoeren en meer van dat fraais. Het beneemt de meeste Moslima's de moed om te scheiden temeer dat ook haar familie het een schande vind, al is haar man(hun schoonzoon) alles behalve een lieverdje. De eer is het hoogste goed. Bullshit, wat koop je met eer? Het is niet de eerste keer dat daar familiedrama's van komen en zeker niet de laatste. We hebben onlangs nog een zaak gehad tegen een Turk die zijn schoonfamilie en ex vermoordde omwille van de scheiding.
  koyaanisqatsi: Ik stel voor die Turk een Koran te bezorgen en zich er eens stevig in te verdiepen (hij zal nu toch tijd genoeg hebben, tenzij hij ontsnapt natuurlijk). En met zich in de Koran verdiepen bedoel ik uiteraard niet de Talibaninterpretatie hanteren -het is mij tot op heden trouwens een raadsel waarop die schoften hun Koraninterpretaties baseren. Persoonlijk ken ik drie Marokkaanse moslima's die gescheiden zijn zoals de meeste Belgen, m.a.w. met de nodige pijnlijke strubbelingen maar verder zonder gevolg. Mannen die hun vrouwen vermoorden omdat ze van hen willen scheiden kom je overal tegen. Minstens twee Belgen hebben dit de afgelopen maanden gedaan (één in Ranst, één in Willebroek), en waarschijnlijk heb ik er wel een paar gemist aangezien ik niet elke dag het nieuws volg. Ook mannen die vrouwen in de prostitutie drijven is geen Islambezigheid, maar een gangsterpraktijk. Kom een keer naar Antwerpen en aanschouw wat de 'Christelijke' Oosteuropeanen zoal allemaal uitspoken met vrouwen. Of ga naar Thailand en wees er getuige van hoe de 'boeddhistische' Thais kinderen en vrouwen de prostitutie inschoppen.
  Dat in de Islam de vrouw eigendom van haar man en zijn familie zijn is pertinent onwaar. Als er moslims zijn die er wel zo over denken weten zij evenveel van de Islam af als ik van het besturen van een Jumbojet. Ik zou trouwens de Belgen de kost niet willen geven die hun vrouw als hun eigendom beschouwen.
 • ppe
  heel goed geschreven

  vooral dat stuk waar je al die 'flashs' opsomt is blijvend en sterk
  koyaanisqatsi: En zeggen dat ik ze (de "flashs" dus) wou schrappen. ;-)
 • jack
  Het enige wat me wat onlogisch lijkt, is die uitleg over de regen en het cafe enzovoorts. Waarom zou die man dat er allemaal bijvertellen? Het lijkt me een beetje overbodig als je iets belangrijks moet vertellen. Nuja, 't is maar een detail en blijkbaar was het mijn voorgangers hier zelf niet opgevallen, dus zo erg zal het wel niet zijn... :-)
  koyaanisqatsi: Toch stof om over na te denken. ;-)
 • Mephistopheles
  Erg doorleefd. Ik zie het voor mijn ogen gebeuren (tenzij ik aan het hallucineren ben als gevolg van een te laat gekomen flash-back door die LSD die ik een jaar of vier geleden gepakt heb)
  koyaanisqatsi: Schijnt lang te kunnen werken, LSD, dus... ;-)
 • manono
  De opsomming van de flash-backs vond ik ook heel plezant om te lezen.

  Ik ben het eens met je repliek op Ghislaine.
  koyaanisqatsi: Thnks
 • Wee
  Een bewogen stuk, zeer knap!
  Mijn respect voor je ré's op de verschillende feeds ...
  xxx
  koyaanisqatsi: Als die re's nu nog iets hadden uitgehaald... :-(
Er zijn 73 bezoekers online, waarvan 0 leden: .