writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Column - Hoofddoekenplicht versus helmverbod

door jbrouns

Het bedrijf heeft gewonnen! Een prijs voor multiculturele verdraagzaamheid. Boven de noemer van driehonderd werknemers telt de multinational een vijftigtal werknemers van verschillende nationaliteiten. Toch zijn er nooit noemenswaardige geschillen. Lovenswaardig! Het management, waartoe Henk de Kaaskop als enige vreemdeling behoort, glundert.
Ook G, mijn directe chef, is tevreden. Hij ziet zichzelf medeverantwoordelijk voor het succes. Heeft hij niet strenge selecties doorgevoerd? Buitenlandse kandidaten werden doorverwezen naar het uitschot van de andere ploeg. Die storen zich er niet aan. Het zijn voor het merendeel allochtonen.
Tijdens de pauze leest G de krant. Alweer Marokkanen die voor amok zorgen: onmiddellijk terug het vliegtuig op. Asielzoekers? Dat ze toch blijven waar ze vandaan komen. Amnesty International gaat te ver. Waarom zouden gevangenen in Guantanamo Bay nog rechten moeten hebben? Afmaken! Er is toch ook niemand die iets zegt als zo'n terrorist jou opblaast. En waarom hoofddoeken? Moet jij eens proberen, met een pet over je oren op de foto mag ook niet.
G leidt de afdeling expeditie. Vele vrachtwagenchauffeurs zijn afkomstig uit voormalige Oostbloklanden. Ze stinken, wordt gezegd. Er is helmplicht, net zoals ze verplicht zijn werkschoenen te dragen. Velen hebben schoeisel dat conform de Europese richtlijnen aan de hiel open is. G stelt zichzelf boven de Europese richtlijnen. De sukkels die voor een hongerloon werken, worden verplicht om werkschoenen te kopen met gesloten hiel. Anders worden ze niet geholpen. Als ze dan ook nog eens niet in het bezit van een helm zijn, kan de lol helemaal niet meer op. Die moeten ze dan ook maar kopen. Een hoofddoek verbiedt men, een helm verplicht men. Vangt die de klap beter op als een engel uit de hemel valt? Recht op je kop, Beng! Ik schilder de heilige maagd Maria met helm zo veilig.
Mijn toffe werkmakkers, nuchtere getrouwde vaders, maken er een spel van om die mannen, eveneens nuchtere getrouwde vaders, maar dan van het criminele niet Vlaamse soort, te beschimpen. P spant de kroon. Hij heeft zijn kinderen bewust Arische namen gegeven, propagandeert de ideologie van Hitler en huivert wanneer een zwarte chauffeur zich aanmeldt. Hij heeft net promotie gekregen. De afdelingsbazin waardeert zijn kwaliteiten en zijn vlotte, sociale omgang. Zij draagt onmodieuze grote oogkleppen. Haar blond gelokte kop wiebelt losjes op de nek, waardoor ze aldoor ja knikt tegen alles wat op haar pad komt. Haar oren sluit ze voor akkefietjes en met een big smile liegt ze dat alles great is. Problemen zouden slecht overkomen bij het management. Volgend jaar wacht opnieuw een bonus. Ze verzwijgt. Ik zwijg en laad vrachtwagens vol onzin. Wil me op mijn hoofd krabben, maar die dekselse helm zit in de weg.

 

feedback van andere lezers

  • Magdalena
    zeer scherpe maatschappijkritiek

    Ik vind het knap dat dit zo scherp is maar toch niet bitter klinkt.

    ps: ik zwijg en laad (geen t bij 'ik') vrachtwagens vol onzin. (knappe zin trouwens!)
    jbrouns: Bedankt. Amai, wat een dt-fout, goed dat je me hierop opmerkzaam maakt. Gr.
  • GoNo2
    En 't kan nog erger hé?
    jbrouns: Ik heb me nog ingehouden ja ;-)
  • ivo
    schitterend goed geschreven, het is slikken voor de politiek
    jbrouns: Dankjewel Ivo. Gr.
  • ppe
    uitstekend is niet genoeg voor dit stuk

    een realistisch beeld die vele onder ons niet willen zien
    jbrouns: Dankjewel, het is een spijtige vaststelling dat dit beeld realistisch is. Gr.
  • koyaanisqatsi
    Aansluitend op je reactie op de feedback van GoNo2: voor mijn part hoef je je de volgende keer niet in te houden.
    ;-)
    jbrouns: Hehe, bedankt, zal zien of ik de volgende keer nog beschaafd kan schampen.
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .