writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

TAKBIR (40 -2)

door koyaanisqatsi

Nadat ik mijn tranen had gedroogd, praatte ik nog even met de man verder; over koetjes en kalfjes, zaken waarvan je zou verwachten dat ze in een hel als Gaza alle relevantie hadden verloren, maar die achteraf, tot mijn verbazing, even vanzelfsprekendheid waren gebleven als blijven eten en drinken, ook al leunde je bestaan dichter bij de dood aan dan bij het leven.
Later die dag zag ik op straat twee vermoorde vrouwen, op twee verschillende plaatsen dan nog. Ze waren allebei gedood met een kogel in de borst en in het hoofd, wat volgens omstaanders wees op een afrekening. Minstens ťťn van de vrouwen had de reputatie een prostituee te zijn, wat er weinig twijfel over liet bestaan dat de daders uit fanatiek religieuze hoek kwamen.
De ontzetting die ik voelde bij het aanschouwen van de in bloed badende, levenloze lichamen was weliswaar niet minder dan bij alle eerdere gruwel die ik had gezien, maar de lijdensweg van de oude man indachtig schudde ik mijn misplaatste zelfmedelijden van me af en nam ik me voor de volgende ochtend opnieuw aan de slag te gaan.
En daarmee, mijn Broeder, kwam er een einde aan de eerste en ongetwijfeld meest doorslaggevende fase van mijn metamorfose.'
Ahmed wist niet meteen hoe te reageren. Hij kon beweren de imam te begrijpen, maar dat klonk hem te banaal en kon bovendien onmogelijk helemaal waar zijn. Tegelijkertijd besefte hij dat de imam zich nooit conventioneler zou opstellen; niet zozeer omdat hij hier niet toe bereid was, maar omdat het niet langer binnen zijn mogelijkheden lag. Hij leefde in een andere wereld, een wereld waarin geen plaats meer was voor woorden met franjes en krullen, een wereld ontdaan van zijn geverniste bovenlaag: ruw hobbelig, met vlekken van licht en duisternis.
'Als ik welingelicht ben,' begon Ahmed, om toch maar iets te zeggen, 'was de vorige imam uw oom.'
De imam knikte begripvol maar zweeg.
'Mag ik zo vrij zijn te vragen hoe hij over uw werkwijze denkt?'
'U hebt mijn oom als imam gekend?'
Ahmed knikte.
'Dan ben ik er zeker van dat u het antwoord op die vraag wel zal kennen,' grijnsde de imam.
Ahmed lachte, voelde hoe zijn lichaam ontspande en was van oordeel dat het tijd was om op te stappen. Hij kwam overeind, waarmee hij de imam leek te verrassen, want deze wipte haast letterlijk uit zijn stoel, alsof hij door te blijven zitten een grote onbeleefdheid had begaan.
'Neem me niet kwalijk dat ik uw tijd in beslag heb genomen,' zei Ahmed, terwijl de imam hem uitgeleide deed.
'U hoeft zich helemaal niet verontschuldigen, Broeder,' antwoordde de imam terwijl hij een hand op Ahmeds schouder legde. 'Integendeel, ik zou haast durven zeggen dat u mijn dag hebt goedgemaakt. Per slot van rekening komt men mij niet iedere dag vertellen dat mijn aanpak een verademing is.'
'Misschien zijn diegenen die er zo over denken een minderheid, maar ik zal beslist niet de enige zijn.'
'En het is eenzaam aan de top, is het niet, Broeder?' lachte de imam gekscherend.
'Zo is maar,' beaamde Ahmed, met plezier het spelletje meespelend.

 

feedback van andere lezers

 • ivo
  ach het probleem van Palestina is een situatie die door anderen als bliksemafleider wordt gebruikt, elk malafide regime heeft een situatie nodig om de binnenlandse problematiek te kunnen controleren ... voor vele Arabische landen en IsraŽl is Palestina de bliksemafleider, waarbij de mensen de ruilkaarten zijn ..
  een zeer mooie weergave van hoe de mens denkt en leeft
  koyaanisqatsi: En ondertussen zitten de Palestijnen er mee...
  Bedankt Ivo.
 • jack
  Zwijg me over IsraŽl en Palestina want ik word al lastig van de gedachte. Schandalig wat daar gebeurt... Een mens zou begot een afkeer gaan krijgen van een bepaalde nationaliteit die ik hier niet zal benoemen ;-)
  koyaanisqatsi: Al over de Shministim gehoord? (Jonge) IsraŽli's waar ik mijn hoed voor af doe. Helaas, een minderheid.
  Het erge is dat wij hier op de meest schandalige manier over die hele geschiedenis belogen worden.
 • ppe
  dat stuk waar Ahmed zwijgt (en niet zegt dat hij begrijpt en verder de wereld van de imam beschreven wordt) vind ik zeer sterk!
  koyaanisqatsi: WAARVOOR DANK
 • Mephistopheles
  IsraŽl en Palestina. Ik denk dat de conflicten ginder pas zullen eindigen als een komeet de aarde vernietigt of de zon begint te zwellen en iedereen gebarbecued wordt.
  Voor de rest: great stuff!

  koyaanisqatsi: En dat geldt niet alleen voor het Midden-Oosten, vrees ik.
  Thnks.
 • manono
  Ik denk dat er pas een oplossing zal komen wanneer de westerse wereld zich eindelijk eens kan losmaken (niet vergeten maar losmaken) van de holocaust. Dat houdt in toegeven en erkennen dat de creatie van de staat IsraŽl door de VN in 1949 een blunder was. Niet alleen een blunder maar zeker ook een misdaad tegen de menselijkheid.

  koyaanisqatsi: Als alle Arabische staten morgen hun oliekraan dichtdraaien tot de Palestijnen hun eigen staat krijgen, zal het nochtans gauw opgelost zijn. Maar ja, de VS heeft in zowat iedere Golfstaat, inclusief Irak, troepen gestationeerd...
 • Wee
  Ik sluit aan bij ppe.
  x
  koyaanisqatsi: xxx
Er zijn 6 bezoekers online, waarvan 0 leden: .