writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

TAKBIR (42)

door koyaanisqatsi

Vreest dan God en gehoorzaam mij. En gehoorzaamt niet het bevel van de onmatigen, die op de aarde verderf zaaien en die geen orde op zaken stellen. (Soera 26, Vers 150-151)

Jullie die geloven! Zeg niet dat de goede dingen die God jullie heeft toegestaan verboden zijn en begaat geen buitensporigheden; God bemint diegenen die buitensporigheden begaan niet. (Soera 5 Vers 87)

Farida en Zainab kwamen thuis met rampzalig nieuws: hun schooldirecteur was met de dood bedreigd; een catastrofe voor de actievoerdsters, die daarmee in een handomdraai in het verdomhoekje zaten.
Farida wilde er meteen de brui aan geven, had haar buik vol van op n lijn gesteld te worden met middeleeuwse fanaten waar niet mee te praten viel. Zainab daarentegen hield voet bij stuk. Dat gekken zich met hun zaak bemoeiden hoefde niet te betekenen dat hun eisen niet gerechtvaardigd waren. Bovendien had ze zo haar twijfels over de afkomst van de bedreigingen. Ze konden net zo goed geuit zijn door personen die er een sport van maakten moslims in een slechts daglicht te stellen.
Nu, hoe zeer daar ook enige waarheid in kon schuilen, ze kon er niet omheen dat twee meisjes uit het derde jaar er 's ochtends aan de schoolpoort getuige van waren geweest hoe een man met een mediterraan uiterlijk de directeur had opgewacht en had gebaard dat hij hem de keel zou oversnijden.

'Papa, wat vind jij er van?' wilde Zainab weten.
Zijn standpunt was duidelijk: als je je principes moest laten vallen omdat fanaten het alleenrecht ervan claimden, kon je net zo goed je geloof afzweren; kon je net zo goed alles afzweren, want extremisten waren er in alle geuren en kleuren, drongen met letterlijk blind fanatisme in alle geledingen van de maatschappij door en waren niet van plan noch in staat om van gedachten te veranderen. Kortom, je moest met hun bestaan leren leven en de enige goede manier om ze te bestrijden was hen zoveel mogelijk negeren en zelf het goede voorbeeld geven.
'Papa,' merkte Farida daarop met een diepe zucht op, 'dat je zo naef kan zijn De mensen hier willen geen onderscheid maken tussen ons en die malloten. Ze scheren ons allemaal over dezelfde kam, en dat zal altijd zo blijven.'
'Ja, Farida,' repliceerde hij, 'als wij ons steeds weer in de slachtofferrol laten drijven, zal het inderdaad zo blijven. Ik zie al jaren hetzelfde gebeuren. We bijten van ons af, krijgen het verwachte weerwerk te verduren en kruipen terug onze schulp, waardoor de fanaten vrij spel krijgen. Luister goed, mijn kind: wij zullen nooit door de volledige bevolking aanvaard worden, stop dat maar in je nog jonge hoofd. Zelfs als onze hele gemeenschap morgen uit heiligen zou bestaan, dan nog zullen er mensen zijn die op ons blijven spugen. Dat is het lot van iedere minderheid, in iedere samenleving. Maar als je volhardt in je recht om als volwaardig beschouwd te worden, en als je je gedraagt als volwaardig, dan zal een doorslaggevend deel van de meerderheid na verloop van tijd niet langer om je heen kunnen. En daarom geef ik Zainab gelijk. Wat jullie hoofddoeken zelf betreft heb ik zo mijn twijfels over jullie drijfveren, dat weten jullie. Toen ik hier als kind aankwam, droeg nauwelijks de helft van de meisjes een hoofddoek, en nu zie ik kinderen die niet eens tien jaar oud zijn al met een hoofddoek op straat lopen. Mij maak het niet uit. Jullie moeder droeg er al n toen ik haar leerde kennen en ik heb er nooit een punt van gemaakt of ze hem droeg of niet. Ik kan het niet helpen als sommige meisjes er toe verplicht worden, wat ik afkeur, en ik heb net zo goed niets in de pap te brokken wanneer jullie besluiten wel een hoofddoek te dragen. Maar ik sta volledig achter jullie eis om zelf te mogen kiezen, niet zo zeer omwille van het hoofddoek op zich, maar omwille van het achterliggende motief, namelijk het verlangen om als volwaardig lid van de samenleving te worden beschouwd.'
Zainab en Farida keken mekaar verbaasd aan. Ze hadden hun vader om een eenvoudige mening gevraagd en waren getrakteerd op een heuse rede. Hij had nog nooit eerder op zo'n volwassen manier met hen gesproken, wat ze allebei ervoeren als een ommekeer, alsof hij andere woorden had gebruikt om aan te kondigden dat ze niet langer zijn kleine meisjes waren, maar jonge vrouwen die het zelf maar moesten uitzoeken. Vreemd genoeg leek Zainab daar het gelukkigst mee, al speelde natuurlijk ook het feit dat haar vader aan haar kant stond. Farida daarentegen, die al in zak en as zat, leek verder weg te zinken in verslagenheid en mompelde dat ze naar boven ging om te studeren.
'Laat ze maar, papa,' glimlachte Zainab terwijl ze haar hoofddoek losmaakte, 'ze kan slecht tegen haar verlies.'
Ahmed knikte, al besefte hij maar al te goed het veel dieper zat dan dat.

 

feedback van andere lezers

 • ppe
  dat is nu eens een sterk in elkaar gestoken rede die het maakt niet uit vanuit welke hoek benaderd stevig blijft staan
  koyaanisqatsi: thnks ppe :-)
 • ivo
  ik volg PPe helemaal .. hoe fanatisme de goede zaak weet te smoren en hoe enkelingen het steeds weer voor mekaar krijgen om een zaak die essentieel genoeg is te fnuiken tot iets dat helemaal iets wordt wat het niet is
  koyaanisqatsi: Als iedereen dat maar eens wou inzien... :-(
 • jack
  Mooi uitgelegd!
  koyaanisqatsi: thnks
 • Mephistopheles
  Ok, terug van weg geweest, gone in 60 seconds seconds met Nicolas Cage was er niks tegen.
  Tijdje geleden dat ik een verhaaltje gelezen heb op de site. Mijn scharnieren moeten nog wat roest verliezen, wel een goed begin.

  koyaanisqatsi: Oef, Slim Shady is back! ;-)
 • manono
  Mooie opgebouwde, wijze rede.
  koyaanisqatsi: De rede... Inderdaad. THNKS
 • Wee
  Prachtig!
  (Laatste alinea, ergens in het midden: Maar als je volhardT?)
  x
  koyaanisqatsi: Effe checken... x
Er zijn 10 bezoekers online, waarvan 0 leden: .