writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

TAKBIR (43)

door koyaanisqatsi

Halima moest werken, Farida en Zainab hadden Imane mee naar de bioscoop genomen. Voor het eerst sinds lang had hij het huis op zaterdagmiddag voor hem alleen. Hij profiteerde ervan om een paar kleine klussen op te knappen en nam zich voor de rest van de dag uit te rusten. De vermoeidheid die zich de afgelopen dagen in zijn lichaam had opgestapeld had weinig met het werk te maken -op kantoor was het de afgelopen weken opvallend rustig geweest- maar des te meer met zijn verstoorde, eenvoudige leven.
Toen de karweitjes geklaard waren zette hij een pot muntthee en strekte hij zich op de sofa uit. Met de afstandbediening in de aanslag zapte hij langs een hele reeks satellietzenders tot hij halt hield bij zijn favoriete sportkanaal.
De voetbalwedstrijd die aan de gang was kon hem echter maar matig boeien. Het betrof een oefeninterland tussen Brazilië en Mexico waar de overbodigheid van afdroop, in die zin dat de spelers van beide elftallen er zonder uitzondering bijliepen alsof ze aan een gedwongen dagje winkelen met moeder de vrouw bezig waren.
Na een paar minuten zapte hij door. Al Jazeera zond een documentaire uit over de politieke toestand op Sri Lanka; een weinig opbeurende reportage over een zoveelste machtsstrijd die een bevolking, waarvan de meerderheid alleen maar in vrede wilde leven, met zich meesleepte in een onvermijdelijke rampspoed.
Normaal spraken zulke onderwerpen hem wel aan, maar omdat zijn hoofd naar 'luchtiger' zaken snakte, zocht hij maar gauw verder naar een makkelijker verteerbaar programma.
De eerstvolgende kanalen boden in de gegeven omstandigheden precies het omgekeerde: naakte vrouwen, omgeven door telefoonnummers en internetadressen, begonnen de revue te passeren. Haastig zapte hij door, maar omdat er geen einde aan de reeks verlokkingen leek te komen drukte hij uiteindelijk op de off-knop, waardoor de teevee automatisch overschakelde op de eerst geprogrammeerde zender van de kabelmaatschappij.
Omdat hij geen zin om overeind te komen om de andere afstandbediening te pakken, legde hij zich neer bij het laatste aanbod: een avonturenfilm voor de jeugd, waarin enkele sympathieke piraten het opnamen tegen de corrupte gouverneur van een niet nader genoemd Caraïbisch eiland.
Hij liet zich gewillig meeslepen met het verhaal dat alleen al omwille van de aard van de helden een stevig loopje met de waarheid nam. Piraten met een nobele inborst, barstend van de verfijnde humor en galant als echte heren; men moest al heel veel sympathie voor de piraterij koesteren om het als realistisch te aanvaarden. Maar het was film, en dus kon hij er best mee leven, ook al was de enige Arabier in het verhaal voor de zoveelste keer "toevallig" een voor geen cent te vertrouwen gluiperd met een haakneus, die om de haverklap de naam van Allah uitspraak op een toon alsof hij een flessengeest aanriep.
De film kabbelde voort, wisselde uitgesponnen actiescènes af met korte intermezzo's waarin romantiek of intriges aan bod kwamen en naderde zijn ontknoping toen de telefoon begon te rinkelen.
Met tegenzin kroop Ahmed overeind, opzettelijk aarzelend in de hoop dat de beller snel weer zou inleggen maar uiteindelijk noodgedwongen capitulerend voor het niet aflatende gerinkel.
'Asalaam'aleikum! Ahmed?' klonk het aan de andere kant van de lijn.
'Moussa?' vroeg hij verrast.
'Dat heb je goed geraden, Broeder. Hoe gaat het met je?'
'Zijn gangetje, zou ik zeggen. En met jou?'
'Kan niet beter,' antwoordde Moussa lachend. 'Heb je wat te doen?'
'Niet echt.'
'Dan nodig ik je uit in het theehuis.'
'Nu meteen?'
'Nu meteen! Want ik heb je belangrijk nieuws te melden!'

 

feedback van andere lezers

 • ppe
  haha
  zeer leuk beschreven en vooral dat stuk met de oefenmatch vind ik grappig (vergelijking met winkelen :) )

  of course benieuwd naar het nieuws!
  koyaanisqatsi: Oefeninterlands... Ze moesten ze afschaffen. What a waste of time and money! ;-)
  (Voor de Belgen zouden ze trouwens beter ALLE interlands laten vallen)
 • ivo
  schitterend ... het blijft boeien
  koyaanisqatsi: thnks as usual! :-)
 • jack
  Scherpe observatie, van het vaak aangewende stereotiep van een arabier in vele avonturenfilms, ik zie het zo voor me.
  Knap stuk.
  Doet me zin krijgen in zo'n luie zaterdag... :-)
  koyaanisqatsi: Kan me zo geen luie zaterdag meer herinneren... :-(
 • Mephistopheles
  Eens met Jackie,
  behalve bij mij liever ne luie zondag i.p.v. ne luie zaterdag, want dan is 't saturday night fever in Gent de stad der zombies waar nooit maar dan ook niets iets interessant gebeurt...
  koyaanisqatsi: Ik ben eerlijk gezegd voorstander van een luie week...
 • manono
  Ik kijk ook altijd in films of de rol van de 'slechte' objectief is qua huidskleur of origine.
  In de oude films is het soms heel erg niet objectief.
  Moslims spelen toch ook vaak een goed personage : Ben-Hur,
  Robin Hoofd, de versie met Kevin Kostner, ... maar je hebt globaal bekeken gelijk.
  koyaanisqatsi: Hoho... Ben Hur was een jood. (Er was niet sprake van de Islam in die periode)
  En hoeveel jaren heeft het mogen duren voor Morgan Freeman die goeie moslim mocht spelen naast KK?
Er zijn 10 bezoekers online, waarvan 0 leden: .