writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

TAKBIR (44)

door koyaanisqatsi

"O mensen! Waarlijk jullie Heer is Eén en jullie vader (Adam) is één. Een Arabier is niet beter dan een niet-Arabier, en een niet-Arabier is niet beter dan een Arabier; een blanke is niet beter dan een zwarte en een zwarte is niet beter dan een blanke - behalve in termen van vroomheid en goede daden". (Uitspraak van de Profeet Mohamed, gemeld door Imaam Ahmad, 22391, al-Silsilat al-Saheeh 2700)

Moussa straalde alsof hij het groot lot had gewonnen, wat onmogelijk het geval kon zijn aangezien hij als 'voorbeeldige' bekeerling iedere vorm van kansspel had afgezworen.
Van zodra Ahmed in het theehuis verscheen liet hij een bord met gazellenhoorntjes en zoete koekjes aanrukken en bestelde hij voor alle zekerheid een extra pot muntthee.
'Vertel eens, Broeder,' begon Ahmed, geamuseerd door Moussa's euforie, 'want zo te zien heb jij wel heel goed nieuws vertellen.
'Toen Moussa daarop nog meer begon te stralen, begreep Ahmed welke richting het zou uitgaan.
'Raad eens?'
'Ik heb zo'n vermoeden,' lachte Ahmed, 'maar ik wil je plezier niet bederven.'
'Doe toch maar een gok.'
'Je gaat trouwen…'
Moussa deinsde achteruit en liet de stralende glimlach van zijn gezicht schieten.
'Hoe weet jij dat?' vroeg hij, nu met duidelijke spijt op een antwoord te hebben aangedrongen.
'Alleen mensen die een nieuwe start in het leven nemen, kunnen glunderen zoals jij, Broeder,' antwoordde Ahmed, zonder leedvermaak maar toch met enig triomfalisme omdat hij het bij het rechte eind had.
Moussa's glimlach was al terug op zijn gezicht verschenen. Hij nam zijn glaasje muntthee in de hand en gebaarde dat ze moesten klinken.
'Op mijn huwelijk!' lachte hij.
'Op je huwelijk,' herhaalde Ahmed. 'En van harte gefeliciteerd.'
Moussa dronk zijn glas tot aan de helft, zette het met een klap op tafel neer en haalde een foto uit de borstzak van zijn hemd.
'Hier,' zei hij, 'wat vind je ervan?'
Ahmed nam de foto aan. Ze was niet echt scherp maar duidelijk genoeg om vast te stellen dat Moussa alvast niet van slechte smaak getuigde.
'Een echte moslima, zo te zien,' merkte Ahmed op terwijl hij naar de strakke hoofddoek van de vrouw wees.
'Wat had je anders gedacht?' grinnikte Moussa.
'Dat je me niet eerder over haar hebt gesproken…'
'Ik wilde het er vorige keer al over hebben, maar omdat je toen zelf met vrouwenperikelen zat, heb ik het maar gelaten.'
Moussa begon honderduit te vertellen. Hij had Nadia, zijn aanstaande, acht maanden geleden leren kennen via een moslimdatingsite. Ze hadden bijna twee maanden enkel emailcontact gehad alvorens ze bereid was geweest hem een eerste keer te ontmoeten. Ze was zes en dertig, precies zo als oud als hij, en al vier jaar gescheiden. Haar ex was een alcoholist die haar na de scheiding nog enige tijd had gestalkt en daarmee pas was opgehouden nadat hij een andere vrouw had leren kennen. Zelf had ze meer dan een jaar nodig gehad om de doorstane huwelijksellende te verwerken en zich klaar te voelen voor een nieuwe relatie. Ze had zich op de datingsite ingeschreven en een paar keer met iemand contact gehad maar dat was telkens nogal vlug op een sisser uitgelopen, hetgeen voor een groot deel haar aanvankelijke terughoudendheid had verklaard.
Grappig was wel -althans, Moussa kon er toch om lachen-, dat haar ouders eerst niet van hem wilden weten omdat ze van oordeel waren dat hun dochter bij haar "eigen soort" moest blijven. Het had zijn aanstaande doen overkoken van woede. Jarenlang had ze de streken van een onverbeterlijke zuiplap moeten verdragen, had ze haar ouders naar het hoofd geslingerd, en nu ze een man had gevonden die zich gedroeg zoals een moslim zich zou moeten gedragen, gingen zij vervelend doen over zijn nationaliteit.
"Hoog tijd om de Koran nog een keertje open te slaan!" had ze geopperd, waarna ze hen duidelijk had gemaakt dat ze zich maar beter bij haar keuze konden neerleggen.
'En nu?' vroeg Ahmed.
'Het gaat al veel beter,' grijnsde Moussa. 'Die mensen worstelen nog met enige schroom, maar dat komt wel goed.'
'En de rest van haar familie?' wilde Ahmed weten, omdat hij het zaakje toch niet helemaal vertrouwde en hij zijn vriend binnen afzienbare niet met onverwachte obstakels geconfronteerd wilde zien.
'Ze heeft drie zussen, waarvan er eentje niet meer thuiskomt -dat schijnt nogal een losbandig typetje te zijn. En de andere twee zien er geen graten in. De rest van de familie, voor zo ver iedereen al op hoogte is, denkt er net zo over. Tenzij Nadia me wat verzwijgt, maar dat zou me sterk verbazen.'
'Is ze echt zo religieus?' wilde Ahmed weten, ook al werd hij stilaan ongemakkelijk van zijn uitdeinende nieuwsgierigheid.
Moussa werd één en al ernst, wat niet van zijn gewoonte was. Hij knikte, leek even overvallen door enige twijfel om verder te gaan maar antwoordde dan: 'Geen sex voor het huwelijk, zegt dat genoeg?'
Ahmed schrok, eerder geamuseerd dan geschokt, en zei: 'Op die leeftijd wel denk ik.'
'Then I rest my case!' reageerde Moussa plechtig, waarna hij gebaarde dat de glazen nog een keer moesten klinken.

 

feedback van andere lezers

 • ppe
  hihi
  nou zo religieus is het weer niet (geen seks voor het huwelijk, maar goed :) )
  koyaanisqatsi: ;-)
 • ivo
  het is de moeite om te blijven lezen ...
  koyaanisqatsi: en 't is nog gratis ook! :-)
 • jack
  Amusant stuk.
  Eén ding begrijp ik niet helemaal: zijn ze van een andere nationaliteit? Daar moet misschien wat uitleg bij.

  Maar niettemin goed stuk. Het blijft interessant om volgen!
  koyaanisqatsi: Moussa is een bekeerde (autochtoon, zeg maar)... (zie eerdere in het verhaal).
 • Mephistopheles
  Ik denk dat ene Osama Bin 'who cares what his last name is?' die uitspraak van de profeet Mohamed aan het begin van je stuk eventjes vergeten was op een noodlottige septemberochtend..
  koyaanisqatsi: Ik vrees dat vriend Osama veel meer dan dat vergeten is.
 • manono
  Die verzen vind ik ook interessant.

  Als ik het goed begrijp is dus iedereen die vroom is (en goede daden stelt) oké.

  Wie atheïst is kan niet vroom zijn of wel?

  koyaanisqatsi: Dit is geen Koranvers maar een Hadith; één van de vele overleveringen waarvan het waarheidsgehalte niet altijd even betrouwbaar is. Atheïsme was, voor zover mij bekend, in de middeleeuwen een eenvoudigweg onbestaand fenomeen. Maar er is op zijn minst één hadith opgeschreven waarin een "vrome" "ongelovige" die goede daden stelt boven een "gelovige" die dit verzuimd wordt gesteld.
Er zijn 7 bezoekers online, waarvan 0 leden: .