writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Casterwijk (1) (ruwe versie)

door jack

Toen ge de gezegende leeftijd van negentien winters had bereikt, besloot ge uw vleugels te spreiden. Uw geboortedorp stond in rep en roer om uw nakende vertrek maar deed geen poging u tot blijven te bewegen, want de mensen hadden u lief en wilden u niet belemmeren in uw groei. Daarom nam de burgemeester zelve algauw contact op met de overheden van de plaats die uw nieuwe thuis zou worden. Ook daar was men u gunstig gezind en zag men de noodzaak ervan in, u van een waardig territorium te voorzien. Een aanhoudende stroom van informatie omtrent u werd uitgewisseld via menige geheime en specifiek om dit doel te dienen in het leven geroepen kanalen, zodat niets u kon miskomen en beide partijen op de hoogte waren en bleven van de bijzonderheden van uw voorbije en huidige wandel.

Ter leniging van uw woningnood bouwde de stad H. aldus deze wijk, een plaats speciaal voor u, erop gericht uw blik helder te houden en uw ogen glanzend, doch niet door traanvocht.
Men organiseerde strenge selectieproeven teneinde welgezinde medebewoners te vinden die iets wezenlijks zouden kunnen bijdragen aan uw omgeving. Blauwogige zilverharige bejaarden werden ondergebracht in uw straat, om u dagelijks te begroeten en u levenslessen te leren. Voor de ramen verschenen sanseveria's en luie katten. Enkele jonge gezinnen mochten er een huisje betrekken. Om lawaaihinder te beperken werd aan het andere eind van de straat een parkje met speelplein aangelegd, zodat de kinderen zich ongestoord konden uitleven zonder u tot last te zijn.
Om dezelfde reden werden straaljagers uit het luchtruim geweerd. Enkel stille en weinig vervuilende voertuigen werden toegang verleend tot de straten van uw stad teneinde de lucht zuiver en de atmosfeer vrij van achtergrondgeraas te houden, want een heilzame, ingetogen atmosfeer was een niet meer dan gepast en nimmer aflatend eerbetoon aan u.
Een slager en een bakker mochten een zaak openen, doch enkel na door uitvoerig testen uit een leger van hun collega's te zijn uitverkozen als de besten in hun vak en bovendien in staat om uw specifieke noden in een oogwenk te verstaan en er nauwgelet en met opperst plezier aan te voldoen.

Pragmatisch en doortastend als de schepen van locale economie was, wist hij zijn contacten zodanig te bespelen dat een Aldi-filiaal werd geopend op 200 meter van uw huis, of althans een zaak die er tot in het kleinste detail zo uitzag, maar die producten van uitzonderlijke kwaliteit aanbood, doch in Aldi-verpakking en aan Aldi-kostprijs. Dit om u voor geldzorgen te behoeden zonder te beknibbelen op uw welzijn.
De lokale hogeschool maakte er een erezaak van een geheel nieuwe studierichting te concipiŽren, op maat gemaakt om uw geluk te vergroten en om snaakse studiegenoten aan te trekken ter gezelschap en om uw geest wakker te houden.
In het lokale begijnenklooster werd dagelijks voor u gebeden.

Dit alles nam gij voor lief en de mensen namen u voor lief.
Want ieder mens wist hoe bijzonder gij waart en hoe levensbelangrijk het behoud van uw wonderbare aard. De duistere soort niet te na genomen, die zich niet bewust was van uw glorie.

 

feedback van andere lezers

 • KapiteinSeBBos
  dat is leuk om te lezen...
  maar is je ander verhaal al afgerond?

  tot zo op facebook!

  groetjes,
  dikke knuffels,
  xxx
  jack: Ander verhaal is nog maar halfweg maar ik neem even een pauze in het schrijven ervan.
  Weinig tijd voor facebook vandaag, zal voor andere keer zijn...
 • koyaanisqatsi
  Van een voorkeursbehandeling gesproken...
  jack: :-D
  hja...
  tis meer een staat van aanbidding dan een voorkeursbehandeling ;-)
 • Mephistopheles
  Een heuse brok om U tegen te zeggen (heb gemerkt dat dat lettertje er veel in voorkomt).
  Goed geschreven, anders dan wat ik van je gewend ben, maar geen minderwaardig spijs :)

  jack: Afwisseling van spijs doet Uweetwel he.
  :-)
  En U, U leeft nog! U bent lang weggeweest!
 • miepe
  Ű ik dacht "lees ik nog even een Jack"
  snack snak
  en jawel het was weer lekker genieten
  jawel jawel

  tot de volgende keer
  jack: MIEPE IS TERRRUUUUUUUGGGG!
  Haaaaalleluja!
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .