writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

TAKBIR (50)

door koyaanisqatsi

Farida en Zainab hadden meteen door dat hun ouders gekibbeld hadden. Ze reageerden er op zoals ze dat al jaren deden, door de ondertussen geluwde storm tussen de twee te laten uitwaaien. Nadat ze in stilte hun avondmaal hadden verorberd trokken ze zich terug op hun kamer om hun huiswerk te maken en nadien naar muziek te luisteren.
Imane daarentegen was nog niet in staat de onvolmaaktheden binnen een huwelijk te onderscheiden en taterde er zowel tegen haar vader als moeder duchtig op los, wat beide er toe verplichtte meer spraakzaamheid aan de dag te leggen dan hun, gezien de stemming, lief was.
Zoals altijd was er op school van alles gebeurd dat het vermelden waard was. Een kleuter was gevallen, twee jongens hadden gevochten, de leerlingen van het zesde leerjaar waren allemaal gestraft omdat ze te veel lawaai hadden gemaakt in de gang en zo verder.
Imane's kinderlijke onschuld tilde haar vertelkunst naar een zodanig niveau dat deze fait divers het karakter kregen van kleine drama's, wat ze in de ogen van het kind ook waren.
Zowel Halima als Ahmed forceerden zich om haar berichtgeving te becommentariŽren, waardoor het kleintje zich net zo belangrijk voelde als een reporter op een slagveld.
'Het leven op school is niet gemakkelijk,' besloot ze hoofdschuddend, waarna ze zich terugtrok in een hoek van de woonkamer om met haar poppen te spelen.
Halima ruimde op, maakte de lunchboxen voor de volgende dag klaar en zette zich aan de keukentafel om enkele reclamefolders te doorbladeren, Ahmed nestelde zich voor de televisie. Al Jazeera berichtte over een groep IsraŽlische universiteitsstudenten die op een persconferentie in Jerusalem hun nakende dienstweigering aankondigden. Eťn van hen, een aantrekkelijk meisje met opmerkelijk getergde gelaatsuitdrukking, las een communiquť voor waarin de studenten verklaarden dat de manier waarop de regering van hun land omsprong met de Palestijnen niet te verzoenen viel met de waarden waarmee ze waren opgevoed. Ze beschouwden de IsraŽlische bezettingspolitiek als onmenselijk, onwettelijk en immoreel en riepen hun landgenoten op de Palestijnen als mensen te beschouwen en niet langer als ťťn grote bende moordende terroristen.
De principes en de moed van de jonge IsraŽli's ontroerden Ahmed diep. Hij schakelde verder naar de nieuwsuitzending van de BBC World om zich ervan te vergewissen of het bericht ook de grote wereldzenders haalde. Maar de BBC zweeg er over in alle talen, net zoals CNN, ook al besteedden beide zenders behoorlijk wat tijd aan de conflicten in het Midden-Oosten.
Het verbaasde Ahmed niet echt. Beelden van bloedbaden en verbaal tegen mekaar opboksende politici spraken meer aan dan het handvol stemmen van mensen die van mening waren dat het erkennen van de complexiteit van een situatie doorslaggevend was om eindeloos ogende conflicten het hoofd te bieden.
Misnoegd om het doodzwijgen van de IsraŽlische dienstweigeraars zette hij de teevee af. Hij nam zijn boek uit zijn aktetas, installeerde zich onder de leeslamp en begon te lezen. Niet voor lang, want na een paar minuten verscheen Halima in de woonkamer met de vraag of hij Imane naar bed wilde brengen.
'Geen probleem,' zei hij, lichtjes verbaasd dat hij al zo snel opnieuw klank kreeg, maar daarom niet minder opgelucht.
Hij probeerde even oogcontact met Halima te maken, maar dat was blijkbaar nog wat te veel gevraagd. Ze liep hem straal voorbij, zette de teevee weer aan en ging in de zetel zitten, waardoor hij meteen ook te kennen had gekregen zijn boek maar beter in bed verder te lezen.

Zoals steeds liet Imane zich gewillig in bed stoppen. Ze trok de dekens over zich heen en wachtte tot Ahmed haar voorleesboekje van de boekenplank nam. Om haar te plagen wenste hij haar meteen welterusten, wat onmiddellijk het verwachte protest uitlokte.
'Papa-a,' zuchtte ze, 'dat doe je nu altijd.'
'Ik zal het nooit meer doen,' beloofde hij.
'Dat zeg je ook altijd,' zuchtte Imane opnieuw, waarna ze haar knuffel tegen zich aandrukte en met ingehouden adem op het vervolg van haar verhaaltje wachtte.

 

feedback van andere lezers

 • badstop
  De media zijn varkens. Wat betreft de kinderen, zeer herkenbaar.
  koyaanisqatsi: De media... De zogezegde bewakers van de democratie. Wat een mop.
  thnks!
 • yellow
  ja, dat doe ik ook dikwijls, de kinderen een beetje plagen en dan volgt er ook dikwijls papa-a
  knap weergegeven,
  M.
  koyaanisqatsi: Thnks.
 • ppe
  mooie afsluiter :)
  koyaanisqatsi: thnks ppe
 • Mephistopheles
  Lang geleden dat iemand mij nog eens een verhaaltje voorgelezen heeft tijdens het slapengaan..
  koyaanisqatsi: En dat was... De 100 dagen van Sodom van Markies de Sade?
 • ivo
  mooi hoor
  koyaanisqatsi: Bedankt ivo.
 • jack
  Is dat echt gebeurd, van die israŽlische studenten, of fictief? Bijna hoopgevend.

  En inderdaad herkenbaar, dat van de kinderen.
  Ziezo, nog ťťn stuk en ik ben weer bij! :-D
  koyaanisqatsi: Google maar eens naar "Shministim". Kom je nog eens 'echte mensen' tegen. ;)
  Het nieuws vd persconferentie werd trouwens daadwerkelijk enkel door Al Jazeera bericht. Ik heb die dag zowat alle beschikbare internationale nieuwsbronnen (en Belgische) doorbladerd. Nulkommanul berichtgeving.
 • manono
  Heel mooi weergegeven : de jongste telg die niets in de gaten heeft en beide partijen die zich moeten inspannen om het kind in de waan te laten dat er geen onmin is.

  Ik heb al verschillende keren berichten gezien van Israeli's die het helemaal niet eens zijn met het beleid tgo de Palestijnen .
  Ze zijn helaas in de minderheid.
  koyaanisqatsi: Ik zie 'redelijke' mensen overal in de minderheid zijn... :-(
 • Wee
  Mooi in woorden gevangen, die huwelijkshobbeltjes, en herkenbaar. Als kind, ťn als ouder :)
  x
  koyaanisqatsi: ;-)
Er zijn 8 bezoekers online, waarvan 0 leden: .