writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

De witte zwarte man

door badstop

Het zal rond 1987 zijn geweest tijdens een vakantie aan de golf van Biskaje, in het zuidwesten van Frankrijk. Die dag lagen we net als, bijna, alle anderen dagen aan het stille strand. De kinderen vermaakten zich met hun vrienden bij het bewaakte gedeelte. De zee was normaal, gewone hoge golven. Soms gebeurde het wel dat er in de golf van Biskaje een storm was geweest waardoor de zee zo wild was dat zwemmen verboden was, maar nu dus niet. Een aantal jongens waren aan het surfen. Een van hen was een afroeuropiaan die we toen nog neger noemden zonder dit denigrerend te vinden. De rust, het weidse strand, de zon en een verkoelende westenwind maakten het tot een paradijselijke plek. Deze rust werd verstoord door een open auto met strandwachten die, op zijn weg naar ons toe, iedereen het water uit stuurde. Lui bekeken we de drukte die door de auto ontstond. Op het moment dat ze vlak bij ons waren won onze nieuwsgierigheid het van die luiheid, we gingen bij de waterkant kijken waar deze opwinding over ging.

Gehoorzaam kwam iedereen het water uit. Ook de surfers op één na, de zwarte man. Iedereen stond met iedereen te speculeren wat er aan de hand was. Op het oog niets, dat zagen we wel. Het strand waar we stonden had een zandbank die de zee in ging. Daardoor ontstond er een soort schiereilandje van een meter of twintig lang.

De surfer, met héél veel pigment, peddelde langzaam langs de zandbank richting zee. Wat verderop, in de richting waar de auto vandaan was gekomen, begonnen mensen te roepen en te gillen, want daarvandaan kwam de oorzaak van de opwinding onze richting op. Op een paar meter uit de kust, kwam een haai van meer dan drie meter aan zwemmen.

Zijn silhouet was heel goed te zien, door de zon die achter de golf scheen waar hij in zwom.
Aan het zand gekluisterd, keken we naar dit zéér indrukwekkende natuurwonder. De gekleurde man reageerde niet op het geroep vanaf het strand, kalm peddelend ging hij verder. De haai kwam bij de zandbank en sloeg, gedwongen, linksaf, richting de zee en onze medemens die oorspronkelijk uit warmere streken kwam. Gillen of roepen had nu geen zin meer. De stilte op het strand was vreemd, alleen het geluid van de golven die over het zand raspten hoorden we.

Op grijpafstand naast hem, begon de haai hem langzaam in te halen. De gekleurde man keek naar links en zag een haai, die aanzienlijk groter was dan hijzelf, langzaam voorbij zwemmen. Zijn reactie was onmiddellijk en instinctief. Met een ruk draaide hij zijn surfboard om en verbrak daarna alle snelheidrecords op het water, richting het strand. De haai zwom onverstoorbaar verder. Op het strand aangekomen stond de man, met Afrikaanse voorouders, te schudden van de adrenaline. Wat de oorzaak was wisten we niet zeker, we dachten dat het kwam omdat al het bloed uit zijn gezicht was verdwenen, maar hij was vrijwel wit. Sinds die tijd noemen wij hem, de witte neger.
Later hoorden wij dat de haai zelfs in de Nederlandse kranten had gestaan.

 

feedback van andere lezers

  • GoNo2
    legen?
    Een haai in een krantenwinkel, de winkel was op slag leeg...
    badstop: Lagen dus, foutje. De krant is aangepast, maar is een manier van spreken, wat in een luchtig vehaaltje moet kunnen.
  • manono
    Goed, maar wat wil je er nu eigenlijk mee zeggen?
    badstop: Niets, het is waar gebeurd verhaaltje wat ik met een beeje humor heb verteld.
  • ivo
    jammer dat je het verhaal niet strakker maakte zodat het lezen veel sneller kon en het grappige veel beter uit kon komen
    badstop: Daar heb ik wel aan gedacht, maar het zo krampachtig omgaan met de naam van onze gekleurde medemens vond ik ook op zijn plaats.
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .