writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Bedankt Jef Nys.

door GoNo2

Jef Nys, de tekenaar van Jommeke, heeft z'n plaatsje gekregen op het ereperk van 't Schoonselhof. Ik ben hem dankbaar voor de vele uren van leesgenot in m'n vroege kinderjaren. Op de rommelmarkt kreeg ik zo'n tot op de draad versleten strip in m'n handen.
Nog in zwart-wit getekend. Benieuwd naar de prijs vroeg ik aan de verkoper hoeveel dit mocht kosten. Twee euro. Z'n vrouw nam de Jommekestrip uit z'n handen en ik hoorde haar zeggen "twintig euro, want die is juist gestorven…". De prijs van een vroege editie van Jommeke is dus op een week vertienvoudigd. En zeggen dat ik een hele doos van die Jommekes weggaf aan een home voor kinderen. Die er nu waarschijnlijk rijk van geworden zijn. Nee, want ze waren niet in goede staat en langs alle kanten geplakt met doorschijnende plakband. Maar ontelbare kinderen en evenveel grote mensen hebben er plezier aan beleefd. Samen met de Suske en Wiskes, de Rode Ridders, Jerommekes en later de Kiekeboes, de Urbanussen. Jommeke was niet onderhevig aan modeverschijnselen, Suske & Wiske daarentegen…
Jommeke was en is het manneke dat iedere jongen zou willen zijn, z'n avonturen met de boosaardige Anatool kenden geen grenzen. Z'n sprekende papegaai, Flip, was de redder in nood, bijgestaan door Filiberke en de tweelingzusjes Rozemieke en Annemieke.
Die tweeling heb ik nooit uit elkaar kunnen houden, het schijnt dat zelfs Jef Nys dat niet kon.
Vroeger keek men neer op striptekenaars. Die boekjes waren voor het gewone volk, het plebs. Maar dat is al lang verleden tijd, gezien de prijzen die men vraagt voor zo'n boekje. En zeker als de tekenaar overleden is.
't Zijn allemaal verhaaltjes die een mens doen wegdromen en terug doen verlangen naar een tijd toen de wereld er anders uitzag. Een wereld toen we kinderen waren en onze fantasie nog niet gekrompen en bekrompen was. Maar ik lees ze graag terug als ik op m'n wc-pot zit.
Een beetje wegdromen mag toch nog hé?

©GoNo

 

feedback van andere lezers

 • yellow
  het was hoe het zou moeten zijn in al zijn eenvoud, velen zullen hem missen, hij is nooit afgeweken van zijn personages, Jommeke en de zijnen bleven steeds hetzelfde en spraken niet over computers en andere vermoderniseringen, enkel de vliegende bol was veel vooruit op zijn tijd,
  groetjes,
  M.
  GoNo2: Zo is het!
 • Mephistopheles
  Ik heb een schat aan Jommekestrips liggen, en nu geef ik ze zeker niet meer weg. Maar wel niet met je eens dat iedere jongen Jommeke wilde zijn. Ik las zijn strips, maar ik wilde hem NIET zijn. Heb je dat kapsel al eens goed bekeken?
  GoNo2: Z'n kapsel was geknipt voor dat manneke...
 • elfi
  nostalgie...
  GoNo2: Dank u!
 • KOYAANISQATSI
  Ik sluit me aan bij Mephisto. Dat kapsel... Jongens... En zijn kostummeke was al niet veel smaakvoller.
  Maar verder volkomen mee eens: uren heb ik versleten op de sofa, verdiept in Jommeke's avonturen.
  Het was wat anders dan Writehistory... ;-)
  GoNo2: Dank u!
 • leesmicrobe
  Ik was nooit echt een fan van Jommeke. Hield meer van de Vandersteen-creaties in mijn jonge jaren. Heel af en toe - bij vrienden vooral - kreeg ik wel eens een Jommekestrip in handen. Tijdens die momenten hield ik meer van personages als Gobelijn en Anatool. Jommeke was me te saai, te afgeborsteld.
  Toch breng ook ik graag hulde aan dit 'stripmomonument' , Jef Nys.

  Wim
  GoNo2: Dank u!
 • manono
  Ik was geen striplezer maar Jommeke kon ik heel goed smaken.
  GoNo2: Dank u!
Er zijn 14 bezoekers online, waarvan 0 leden: .