writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

TAKBIR (53)

door koyaanisqatsi

De toestand evolueerde min of meer zoals Ahmed had gevreesd.
Rania's hernieuwde strijdlust goot behoorlijk wat olie op het vuur. De media blokletterden eerst haar uithalen naar haar belagers en lieten vervolgens haar tegenstanders op haar los. De algemene tendens was duidelijk: Rania mocht van geluk spreken in een democratisch land te wonen waar de meerderheid van de inwoners tolerant was, want elders zou het waarschijnlijk niet bij het ontvangen van een onschuldig pornoblaadje en het incasseren van wat speeksel gebleven zijn.
En briefschrijver legde zonder moeite het verband met Afghanistan, waar vrouwen die streefden voor de afschaf van datgene dat Rania 'domweg' verdedigde, het slachtoffer werden van bijtend zuur of andere verschrikkelijke verminkingen.
Rania ging onverdroten in de tegenaanval. Ze verscheen opnieuw op de televisie, in een talkshow en een duidingmagazine, ging in interviews in kranten en weekbladen in de clinch met populistische politici en trok fel van leer tegen te pas en te onpas opgetrommelde migranten van moslimafkomst die het hoofddoekenverbod verdedigden en die ze smalend 'alibi ali's' noemde.

Voor Zainab werd Rania een echte heldin. Ze begon zich net als haar grote voorbeeld te kleden en probeerde, zoals Rania op ingeven van de imam deed, haar taalgebruik te doorweven met Korancitaten en interpretaties, wat niet zelden tot eerder komische uitspraken leidde.
Farida hield zich steeds afzijdiger. In haar ogen werd het hoofddoekendebat zodanig door de media en de politiek uitgemolken dat het gedegenereerd was tot een lachwekkend twistpunt waar hoe dan ook maar n partij als verliezer uitkwam, namelijk de moslims.
Alsof ze haar afzijdigheid kracht had willen bijzetten, had ze haar haren laten ontkrullen, waardoor haar uiterlijk nog maar weinig uitstaans had met haar mediterrane afkomst. Ze begon ook steeds vaker strakker zittende spijkerbroeken aan te trekken en liet wanneer ze een blouse droeg duidelijk met opzet een knopje meer openstaan dan nodig.
Vooral dit laatste viel niet in goede aarde bij haar moeder en had haar al verschillende keren een terechtwijzing opgeleverd. Met een niet mis te verstane zucht gehoorzaamde ze dan telkens aan het bevel haar kleding te 'fatsoeneren', om een etmaal later opnieuw te provoceren.
Halima verweet haar man stilzwijgend zich niet met de zaak te bemoeien. Het ging haar verstand te boven dat hij zijn dochter maar liet betijen, alsof het de normaalste zaak van de wereld was dat een meisje van haar leeftijd met haar borsten te koop liep.
Het punt was dat Farida's gedrag Ahmed wel degelijk stoorde maar dat hij zich geen raad wist met het aanpakken van het probleem. Haar attent maken op het uitdagende karakter van haar kleedgedrag maakte hem immers schuldig aan het op een ontoelaatbare wijze observeren van zijn eigen dochter, een heikel gegeven waar hij onmogelijk om heen kon. En dus zweeg hij, in de hoop dat Farida vroeg of laat zou bijdraaien of het onderspit zou delven in de strijd met haar moeder.

 

feedback van andere lezers

 • manono
  Het blijft een mysterie dat kinderen van dezelfde ouders vaak volledig tegengestelde karakters en inzichten hebben.
  Mijn oude moeder beweert nog steeds dat zwangerschappen nooit op dezelfde manier en in dezelfde omstandigheden beleefd worden door de moeder.

  Dit is een fragment, ik weet het, maar ik zit nu te wachten op dialoog tussen ouders en kinderen.
  koyaanisqatsi: Het zou maar wat zijn als kinderen van dezelfde ouders "hetzelfde" moesten zijn. Zou nogal 'robotachtig' overkomen, nee?
  (thnks)
 • ivo
  dit is zo knap geschreven, echt wel goed hoor, ik voel al wat er in je mauw zit, maar ik kan me vergissen
  koyaanisqatsi: Zou leuk zijn als je je vergist... Dan slaag ik er namelijk in je te verrassen. ;-)
 • jack
  vergis ik me nu of heb je zopas de aanzet gegeven tot NOG een verhaallijn? :-) Moedig!
  Blijft boeien.
  koyaanisqatsi: Er zitten al zo veel lijnen in dat er nog wel eentje bij kan... :-)
 • ppe
  super deze 'conflictensituatie' die je hier ontwikkelt
  koyaanisqatsi: Zal het 'boel' worden?? ;-)
 • Mephistopheles
  Zit momenteel zonder pc omdat hij binnen is voor herstellingen. Deed moeilijk, wilde plots niet meer doen wat het moest doen, enzovoort. Het zal een vrouwtje zijn denk ik..
  Enfin, genoten van je verhaal en aangezien mijn goede vriend wiens computer ik momenteel aan het gebruiken ben zo vriendelijk is om me nog wat tijd te gunnen ga ik door naar het vervolg.
  Voila, een uitgebreide feedback waar je in principe nog minder aan hebt dan de gemiddelde flik..
  koyaanisqatsi: Da's de shit met computers. Als ze hun kuren krijgen ben je gezien.
  Dank voor de volharding en hopelijk stromen er ondertussen weer wat Dolle Gekruisigden binnen!
 • Wee
  Ik ben nu zo 'ervaren', da'k zowel kind als ouders begrijp.
  (Maar dat laat ik ze hier thuis nog niet weten.)
  Over je r op mijn feed bij vorige stukje: je bent gek!
  Liefs,
  x
  koyaanisqatsi: Gek? Een heel klein beetje maar... ;-p x
Er zijn 13 bezoekers online, waarvan 0 leden: .