writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

TAKBIR (57)

door koyaanisqatsi

Samia stuurde Nordin en Ayub meteen naar de badkamer. Ze had al schone kleren klaargelegd en maande hen aan de badkamer niet in een aquarium te veranderen.
'Zet je; wil je nog thee?' vroeg ze Ahmed.
'Nee, bedankt, ik heb al genoeg thee gedronken in het theehuis.'
'Ga nog even zitten,' drong Samia aan terwijl ze een schaaltje met dadels op de salontafel zette.
'Heel even dan,' zei Ahmed.
Hij voelde zich moe van het gepieker, wilde in feite zo snel mogelijk naar huis en toch ook weer niet omdat hij er nog steeds niet uit was hoe hij Halima het nieuws van Farida's plannen moest overbrengen.
Samia begaf zich naar de keuken. Ze droeg nog steeds het zwarte kleed dat naarmate Ahmed haar gadesloeg alsmaar strakker rond haar lichaam leek te zitten. Hij had er niet eerder bij stilgestaan maar vond het maar vreemd dat ze zich zo had gekleed om Suleiman te gaan bezoeken, precies op de dag dat ze hem zou vertellen te willen scheiden. Per slot van rekening zag ze er, ook al met haar nieuwe kapsel, een beetje feestelijk uit en hij kon maar moeilijk geloven dat Samia voor de ogen van haar echtgenoot de zwartgallige toer wilde opgaan.
'Hoe is het bezoek aan Suleiman verlopen?' vroeg hij toen Samia terug in de woonkamer verscheen.
Samia ging zitten, sloeg haar linker been over haar rechter, blies door haar neus en antwoordde: 'Goed. Nu ja, gezien de omstandigheden.'
'Hoe reageerde hij?'
'Hoe bedoel je?'
Ahmed voelde zich betrapt op te veel nieuwsgierigheid. Hij wilde niet de indruk wekken uit te zien naar Samia's echtscheiding, wat trouwens niet het geval was, en dus riep hij de leugen ter hulp.
'Op je veranderde uiterlijk…'
Samia wendde haar ogen af en bleef een antwoord schuldig.
'Hij kon je, als je man, toch minstens een complimentje geven,' zei Ahmed.
Samia glimlachte zonder overtuiging.
'Misschien is hij wel religieus geworden in de gevangenis, en keurt hij het af.'
'Zo gauw zie ik Suleiman nog niet religieus worden,' grijnsde Ahmed.
Hij moest denken aan het verhaal dat zijn schoonbroer hem ooit had verteld en dat deze als hoofdargument gebruikte om de Koran links te laten liggen.
Als kind werden Suleiman en zijn broers en zussen ondanks hun leeftijd tijdens de ramadan verplicht om mee te vasten. Als ze van school kwamen controleerde hun vader hun tanden op mogelijke etensresten, die als onomstotelijk bewijs golden voor het verzaken van hun heilige plicht. Wie éénmaal werd betrapt kreeg van de broeksriem, wie meerdere keren door de mand viel werd daarbovenop tot de volgende ochtend opgesloten in de kelder, zodat men in principe voor minstens vierentwintig uur verstoken bleef van eten en drinken.
'Het schijnt dat de gevangenis vreemde dingen kan doen met een mens…' zei Samia, maar uit de toon waarop ze sprak maakte Ahmed op dat ze zelf niet in Suleimans inkeer geloofde.
Hij besloot het onderwerp te laten voor wat het was. Mogelijk had Samia om één of andere reden de echtscheiding toch niet ter sprake gebracht. Of misschien had ze zich wel helemaal bedacht en had ze zich speciaal om Suleiman te plezieren frivoler gemaakt dan normaal. Het kon allebei maar Ahmed was niet van plan zich daar druk over te maken. Tenslotte had hij andere zorgen aan zijn hoofd

 

feedback van andere lezers

 • ivo
  het diepmenselijke op een meesterlijke wijze verwoord
  koyaanisqatsi: We (blijven) proberen. Alweer hartlijk dank, ivo.
 • manono
  De fragmenten blijven evenwichtig qua teneur. Dat is ook niet gemakkelijk om dat te behouden.
  koyaanisqatsi: Evenwicht behouden, het vinden van een balans... Eén van DE hoofdzaken waarmee de mensheid worstelt.
  Hartelijk dank manono.
 • Mephistopheles
  Ja ze kunnen streng zijn, hoewel vasten een niet onbelangrijke vorm van discipline aankweekt wat het verdragen van honger betreft. Zeker niet slecht. Maar dat moet je ze hier in onze McDonalds en frieten met stoverijsaus maatschappij natuurlijk niet proberen wijsmaken
  koyaanisqatsi: Heb zelf ondervonden dat vasten vedromd heilzaam kan werken, zowel voor lichaam als geest. Maar het opdringen aan een ander is strijdig met de Koran, wat diegenen die een andere mening zijn toegedaan ook mogen beweren. En wat Mc Donalds betreft... Zwijg me daarvan. Ik krijg al een indigestie van het hele sfeertje dat daar hangt.
 • ppe
  mooi hoe je met het verhaal speelt
  koyaanisqatsi: Da's de leut van het schrijven, zullen we maar zeggen...
Er zijn 9 bezoekers online, waarvan 0 leden: .