writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Ladies & Gentlemens, the president of the United States of Europe: Herman from Rompuy….

door GoNo2Voilà, de kogel is door de kerk. Ons aller Hermanneke wordt de eerste president van de Verenigde Staten van Europa. Met lijfwachten, een tiental naar verluidt, zoals het een belangrijk man betaamd. Voorlopig blijft hij nog premier van dit apenland. Maar z'n Poolse kuisvrouwen zijn de Wetstraat 16 al aan het opkuisen. Z'n medewerkers slaken een zucht van verlichting. Eindelijk verlost van die dagelijkse terugkerende haiku's, waar ze kop noch staart van verstonden. Hermanneke wordt nu de grote baas van een nog groter circus. Soms moet men z'n horizon wat verruimen. Dat zei ene Adolf ook in de vorige eeuw. Ik denk dat de vrouwen de doorslag gegeven hebben. Want hij is toch zo lief en helemaal de droogstoppel niet zoals sommigen hem beschrijven. Nee, ons aller Hermanneke kan gevat en humoristisch uit de hoek komen. Een beetje zoals de Nederlandse premier Jan " Harry Potter" Balkenende. Ik begrijp nog altijd niet waarom ze Jantje niet verkozen hebben als minister van Buitenlandse Zaken. Hermanneke en Jantje, samen onder moeders paraplu. Het koppel van het jaar. Succes verzekerd. Een two-men-show van de bovenste plank. Zo' n circus als de Europese Unie verdient dat toch?
En 't zou een stimulans zijn voor alle dichters en schrijvers. Want uit goeie bron heb ik vernomen dat ook Jantje ( zag eens pruimen hangen) gedichten schrijft.
Tien bodyguards voor Hermanneke. 't Is niet veel, in vergelijking met Obama, Merkel, Sarkozy en zelfs Osama bin Laden, maar 't is toch al een begin. Ik veronderstel dat hij z'n lijfwachten zal recruteren bij de Zwitserse Garde van Benedictus XVI, die is ongeveer van dezelfde strekking. En die kent het klappen van de zweep, heeft ervaring opgedaan in z'n roemrijke verleden.
Een kogelvrije wagen zal er ook wel bijhoren, voorlopig mag hij de pausmobiel gebruiken. 't Zal wel een Opel worden uit Duitsland, want Merkel wilde hem pas steunen als hij bij haar z'n Opel bestelde. Sarkozy steunde hem op voorwaarde, dat hij als er een Europese top is, mee op de eerste rij mag staan. Op een bankje desnoods, kwestie van wat groter te zijn dan de rest. Z'n zoontje krijgt een postje als diplomaat. De zoontjes en dochtertjes van onze beleidsmensen ook. 't Wordt aanschuiven bij Hermanneke.
Maar ere wie ere toekomt, zeg ik altijd. Na het debacle van Leterme " de ferme" zal ons landeke nog meer in een zwart gat vallen. 't Is de laatste maanden nog nooit zo rustig geweest in dit verscheurde land. Bijna was iedereen vergeten dat BHV nog moet gesplitst worden, dat er nog een staatshervorming moet komen, dat bijna alle instellingen in dit land nog de revue moeten passeren om hervormd te worden. En nu zal het communautaire spook weer z'n kop opsteken. Zal gans dat circus opnieuw beginnen. We gaan Hermanneke nog missen, neem dat van me aan. Hij, die als een moderne Mozes z'n volk leidde naar het Land van Belofte(n). Hij, die uiterlijk zo kalm bleef onder de aanvallen van die stouterikken van de oppositie. Hij, die in het Europees halfrond niet vies is om één van z'n haiku's ten gehore te brengen. Z'n scherpe analyses, z'n gevatte antwoorden maken van hem de president bij uitstek. Maar ik heb er maar één bedenking bij: heeft het Europese volk hem rechtstreeks verkozen, zoals het past in een moderne democratie?

©GoNo

 

feedback van andere lezers

 • manono
  Uiteindelijk gaat hij alleen maar bemiddelen tussen 27 landen.
  En wij zijn indd weer de fragiele stabiliteit kwijt.

  Vlotte tekst om te lezen. Het snuifje cynisme valt goed in de plooien.
  GoNo2: Dank u!
 • Mistaker
  Niks toe te voegen aan de reactie van manono.

  Groet,
  Greta
  GoNo2: Dank u!
 • koyaanisqatsi
  Ach, wat zou het? We krijgen de Keizer van het Goed Bestuur terug... Als zou ik nu eindelijk wel eens willen weten wat die kwast met 'goed bestuur' bedoelt.
  GoNo2: Dank u!
 • Ghislaine
  Wat worden burgers hier wel erg snel gewoon aan wanbeleid!! Zit men dan overal waar kan te sjoemelen? Die democratie noem ik hier verdoken Dictatuur. Begin alle twee met een D maar het is hoe je de structuur beziet. Leterme of Van Rompuy, het blijft gelijk. Ze regeerden geen van beiden. En nu komt die halve Waal nog terug ook!! Hebben we ook niet moeten voor stemmen. Men heeft ons niet nodig in Brussel als het op postjes verdelen aankomt, dat kunnen ze zo.
  GoNo2: En 't zal er niet op verbeteren...
Er zijn 15 bezoekers online, waarvan 0 leden: .