writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Kopenhagen of Mars?

door GoNo2Ze gaan er eindelijk iets aan doen of op z'n minst toch proberen hé? De paniekzaaierij begint vruchten af te werpen. Na het aidsvirus, de varkenspest, de dioxineperikelen, de Mexicaanse griep en nog wat van die moderne varianten, gaan ze het milieuprobleem aanpakken. Vroeger ging het over een gat in de ozonlaag, nu spreken ze over een gat in de begroting. 't Zijn alle twee gaten en ze zijn alletwee van levensbelang. Duizenden mensen zakken af naar Kopenhagen. Volgens m'n laatste berekening moet de CO2-uitstoot van al die mensen daar ver boven de toegelaten normen liggen. Een milieutop die als het ware de normen overschrijdt. 'k Heb me laten wijsmaken dat die zogenaamde milieutop doorgaat in een gebouw dat vol zit met asbest. Als daar maar geen kanker van komt. Al die regeringsleiders, die eindelijk de klok hebben leren lezen, zijn tot de conclusie gekomen dat het geen vijf voor twaalf is, maar al minstens 13:00. Te laat, grandioos te laat. De wereld is naar de knoppen, het mensdom al lang. We zijn met te veel op onze planeet en als er geen derde wereldoorlog komt, dan zal de natuur zelf wel ingrijpen. En wij maar denken dat we heer en meester zijn, vergetend dat we zelf een speling van de natuur zijn. Maar 't zal wel koelen zonder blazen. Hoogdravende woorden, een banketje hier en daar, een heildronk en tonnen papierverslindende rethoriek. Na afloop gaat iedereen tevreden terug naar huis met de gevleugelde woorden:" Dat moeten we nog eens doen hé?"
In feite is er geen enkel probleem. Waarom en waarover zitten wij ons druk te maken? Dat de aarde opwarmt? Ja en dan?
We zouden blij moeten zijn, hier in dit apenland is niemand content. Als de zon schijnt is het te warm, als het regent is het te nat. Binnenkort hoeven we niet maar aan onze vakantiebestemming te denken. Er zullen hier tropische temperaturen heersen. We kunnen hier in ons eigen landje onder wuivende palmen zitten. De bananen en kokosnoten zullen letterlijk uit de lucht vallen. Geen hoge rekeningen meer voor verwarming, alle dagen fiesta en siesta. Meer moet dat niet zijn hé?
Racisme zal niet meer bestaan, we zullen allemaal even bruin of zwart zien. Een heel pak minder vliegtuigen in de lucht, want we blijven lekker thuis. Wat dan weer het milieu ten goede komt. Als we natuurlijk niet allemaal tegelijk in onze auto stappen richting kust. Die dan ergens in de Ardennen zal liggen, maar dan is het probleem van Brussel-Halle-Vilvoorde ook opgelost. Wegens niet meer bestaande. 't Lijkt me wel leuk om in Namen de overzetboot naar Engeland te nemen. En Wallonië zal overspoeld worden door bijna zeven miljoen Vlamingen. Met hun eigen cultuur van frieten, kiekens en stoofvlees. Een meerwaarde voor onze Waalse broeders en zusjes. De koning der Belgen zal staatshoofd blijven, maar dan vanuit z'n villa in Spanje. Eén keer per jaar zal hij op z'n witte schimmel door Wallonië draven om z'n brave onderdanen te bedanken. Met speculozen Philippekes en Mathildakes. En Sinterklaas zal blij zijn met zo'n waardige opvolger. Maar we zijn nog zover niet hé? Nog vele keren slapen en braaf zijn. Geen belastingen meer voor 't onderhoud van de wegen want die liggen allemaal metersdiep onder 't water. Vlaanderen één groot Bokrijk, maar dan als onderwaterattractie. Probleem van Doel is ook van de kaart geveegd. De Antwerpse haven begint in Luik. 't Scheelt hem een pak geld voor het transporteren van Luikse wafels en siroop. Mooi meegenomen, de prijzen zullen geweldig dalen. De zeespiegel zal stijgen en de index zal dalen. Knap hé? Ge moet er maar opkomen. Geen toegang meer betalen voor 't zwembad. Vlaanderen zal één groot zwembad zijn, kinderen blij, papa's en mama's ook. Verkoeling bij een temperatuurtje van pakweg zo'n graad of 35 zal wel nodig zijn. Een nieuwe industrie zal zich ontwikkelen. Winkelen met een pedalo, kano of roeibootje. De rijken zullen wel met een speedboot hun boodschappen doen, kwestie van op te vallen. En die van romantiek houden in een gondola. Serenade onder 't balkon. Onder een sterrenhemel die men aan kan raken. Mooi toch?
't Kan ook zijn dat we gewoon verzuipen, wat mij er doet aan denken dat ik dringend moet leren zwemmen. Met m'n 1m60 zal 't water nogal rap aan m'n lippen staan. Maar 't is maar een indruk hé? Zou er leven zijn op Mars?

©GoNo


 

feedback van andere lezers

 • manono
  'onderwaterattractie' : geweldig!

  Heb weer genoten van de details.
  GoNo2: Dankuwel!
 • ivo
  oeps zie maar dat je geen watertenen krijgt ipv wintertenen, want dan heb je vliezen ...
  GoNo2: Dankuwel!
 • Mephistopheles
  Tuurlijk is er leven op Mars Gono, waar denkt ge dat ik vandaan kom?
  GoNo2: Van Pluto?
 • miepe
  :-)

  om ook eens iets al tekenends te zeggen
  GoNo2: Dankoewel
 • badstop
  Wat nou wanneer het een ijstijd wordt.
  GoNo2: Wollen sokken aandoen?
 • Ghislaine
  Grappig. Probeer eens tot Luik te zwemmen, anders zijn die wafels peperduur. Passeer je hier ook, dus duik even binnen.
  GoNo2: Moet ik dan m'n zwemvliezen uitdoen?
Er zijn 9 bezoekers online, waarvan 0 leden: .