writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

de evolutietheorie hoofstuk 1.1 en 1.2

door yellow

hoofdstuk 1
de geboorte van de evolutietheorie dankzij Charles Darwin

(1.1) het woord evolutie
Als we over het woord 'evolutie' spreken dan moeten we eerst weten dat dit woord in allerlei opzichten kan bekeken worden, evolutie bestaat sowieso zonder twijfel, een gepast algemeen synoniem voor dit woord zou bv. vooruitgang kunnen zijn, dat kan zijn in leeftijd, in economische groei, in wetenschap en nog vele andere thema's maar de vraag is eerder, wat bedoelde Charles Darwin nu juist met zijn evolutietheorie?

(1.2) Charles Darwin
Als men de naam Charles Darwin vernoemt dan gaat er bij iedereen wel ergens een belletje rinkelen, indien dat niet zo is ben je waarschijnlijk afkomstig van een andere planeet en dan heeft deze aardse evolutietheorie niet echt zin tenzij je het op Mars in de geschiedenisboeken wenst te schrijven.
Vergeef me mijn rare opmerkingen maar soms ben ik iets minder ernstiger dan ik lijk. Charles Darwin…
wie was hij nu eigenlijk? Hij was de bedenker van de evolutietheorie die heden ten dagen nog steeds het meest wordt aangenomen door de algemene wetenschap. In 1859 schreef Darwin het boek : On the Origin of species by means of natural selection. Op dit boek is men tot vandaag verder gegaan met de nodige aanpassingen dankzij de vooruitgang van de wetenschap.

Darwin was zonder twijfel een zeer slimme man en heeft zeer veel ontdekt tijdens zijn vele reizen.Hij heeft enorm veel betekend voor de wetenschap, dat kan zeker niet ontkend worden, hij heeft bv. micro-organismen ontdekt die in het water voorkwamen(enkel zichtbaar onder een microscoop), stel je voor, in de jaren 1800 zulke dingen reeds onderzoeken, daar moet je toch wel slim voor zijn. Hij was ook een atheïst, dat is iemand die niet gelooft in een schepper. Het tegenovergestelde daarvan zijn creationisten, deze mensen zijn er heilig van overtuigd dat er een schepper is.

Darwin bekeek de dingen zoals hij ze zag in die tijd en vooral wetenschappelijk, en door zijn bevindingen maakte hij dus de bekende evolutietheorie, in grote mate kunnen we deze theorie kort samenvatten in de volgende zin :

Alle levende organismen zijn uit een micro-organisme voortgekomen, de soorten hebben zich steeds vernieuwd en door evolutie ontstonden volledig nieuwe soorten die steeds volmaakter werden.

Ik stel voor dat we dat eens wat dieper gaan bekijken.

 

feedback van andere lezers

 • ivo
  het beloofd wat te worden, ik hou me vast aan de takken van de bomen
  yellow: ja, je voelt het al aankomen hé :)
 • miepe
  ontkenD

  gaat u maar vooral dieper door
  ik blijf maar géén idee hebben over het Grote Begin van Alles
  yellow: Ik ga allemaal kleine stukjes plaatsen, het gaat een zeer lang verhaal worden dat veel kanten zal op gaan dank voor de rechtzetting,
  Y.
 • manono
  Hier zijn mijn opmerkingen :

  - ik heb het moeilijk met het woord 'uitvinder'. Misschien 'bedenker' gebruiken?

  - suggestie : In 1859 schreef Darwin een boek : 'On the Origin of Species....'

  - de zin 'Charles Darwin....' is een lange zin. Na 'reizen' een punt? Na 'worden' een punt?
  Ook na 'schepper' zou ik een punt plaatsen.

  - ik heb het ook moeilijk met de tegenstelling : atheïst versus creationist.

  Ik zie het zo : atheïst versus gelovige
  Darwinist versus creationist

  Omdat vele mensen er in slagen om hun geloof en Darwinisme met elkaar te rijmen, m.a.w. een gelovige die gelooft dat er een schepper is, is niet altijd een creationist. Deze neemt de zaken zo letterlijk op dat hij het Darwinisme verwerpt. Vele gelovigen zien wel een schepper maar ervaren de details van het scheppingsverhaal als symbolisch en passen evolutietheorie in in hun geloof. Wat denk je?

  - de term evolutietheorie' is eigenlijk voorbij gestreefd. In feite is het geen 'theorie' meer maar een 'wet'. Ik had een gesprek met iemand die me vroeg waarom het 'theorie' genoemd wordt als het met wetenschappelijke feiten en studie onderbouwd is. Daar had ik ook niet meteen een antwoord op. Heel gisteren zag ik een fragment van de uitzending over de 'Beagle' en daar gaf één van die Engelse wetenschappers de uitleg : er zijn nu zovele feiten die de theorie ondersteunen dat het geen 'theorie' meer is maar een 'wet' zoals de zwaartekracht bv.
  Ik heb me dus voorgenomen om voortaan van de 'evolutiewet' te spreken in plaats van de 'evolutietheorie'.
  In feite is dit een detailopmerking want het brede publiek gebruikt 'evolutietheorie'.

  Tot zover mijn bemerkingen.

  Ik neem dit misschien te ernstig op. Ik weet niet of je er een satire of een komedie of een mengeling van beide van wilt maken. Dat weet jij alleen.
  Ik blijf erg benieuwd en hopelijk vind je mijn opmerkingen niet storend. Zo ja, laat het me dan weten. Het onderwerp interesseert me gewoon heel erg.


  yellow: Ik heb enkele puntjes uitgebracht, ik ben blij met je oprechte mening, een wet is iets dat vaststaat, er zijn momenteel nog teveel tegenstellingen die de theorie zoals Darwin beschreef kunnen wettigen. Ik gaf een voorbeeld van 2 uitersten als ik het over creatisme en atheïsme heb, natuurlijk is niets wit of zwart, er zijn velen die er tussen zitten maar omdat het duidelijk moet zijn moet ik echt uiterste tegenpolen gebruiken, blijf reageren aub, ik ga er een zeer lang verhaal van maken waarin veel stukjes aan bod komen.
 • GoNo2
  't Zal me benieuwen, sprak de cynicus, een revolutie in de evolutie?
  yellow: :) bedankt gono :)
Er zijn 12 bezoekers online, waarvan 0 leden: .